RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Πώς οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. διαμορφώνουν το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Πώς οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. διαμορφώνουν το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15/02/202511:50

Πώς οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. διαμορφώνουν το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τι είναι τα FLOPs και τι σημαίνουν τα διαφορετικά όρια που θέτουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ;  

Πώς οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. διαμορφώνουν το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης

Γράφει Dr. Erol User

 

 

 

 

 

Καθώς η επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης επεκτείνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές επικεντρώνονται στον καθορισμό σαφών ορίων για το πότε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού -GPAI θα πρέπει να υπόκειται σε αυξημένο έλεγχο.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες περιέγραψαν πρόσφατα υπολογιστικά κριτήρια αναφοράς, μετρούμενα σε πράξεις κινητής υποδιαστολής-FLOPs, τα οποία καθορίζουν εάν ένα σύστημα ΤΝ πρέπει να θεωρείται υψηλού κινδύνου και, ως εκ τούτου, να υπόκειται σε ρυθμιστική εποπτεία.

 

Ενώ τα συγκεκριμένα επίπεδα FLOP διαφέρουν μεταξύ των δύο δικαιοδοσιών, και οι δύο περιοχές συμφωνούν ότι η υπέρβαση αυτών των ορίων απαιτεί αυστηρά πρωτόκολλα συμμόρφωσης για την ασφάλεια, την προστασία και τη διαφάνεια.

Ο νόμος της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη ορίζει κατώτατο όριο 10^25 FLOPs για τα μοντέλα GPAI, ενώ το πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα Biden των ΗΠΑ ορίζει το όριο αυτό σε 10^26 FLOPs ή 10^23 FLOPs για μοντέλα που εκπαιδεύονται σε δεδομένα βιολογικής αλληλουχίας.

Αυτά τα κατώτατα όρια δεν είναι απλώς τεχνικά σημεία αναφοράς- χρησιμεύουν ως έναυσμα για διαδικασίες εποπτείας που αποσκοπούν στον μετριασμό των συστημικών κινδύνων που συνδέονται με την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων ΤΝ.

Κατανόηση της εποπτείας με βάση τα FLOPs στην ΤΝ

Στην πράξη, η ρύθμιση με βάση τα FLOPs απαιτεί από τις εταιρείες που εκπαιδεύουν μοντέλα GPAI να αξιολογούν κατά πόσον η υπολογιστική τους ισχύς υπερβαίνει τα καθορισμένα κατώτατα όρια. Η καταμέτρηση FLOP υποδεικνύει την κλίμακα των πόρων που χρησιμοποιούνται, με υψηλότερες καταμετρήσεις να συσχετίζονται συνήθως με πιο προηγμένες και αυτόνομες δυνατότητες ΤΝ. Κατά συνέπεια, τα μοντέλα που υπερβαίνουν αυτά τα όρια τεκμαίρεται ότι ενέχουν δυνητικούς κινδύνους, όπως κοινωνικές διαταραχές, απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Οι κανονισμοί της ΕΕ και των ΗΠΑ εισάγουν πλήθος ευθυνών για τις εταιρείες που εκπαιδεύουν μοντέλα ΤΝ που υπερβαίνουν τα όρια FLOP.

Για παράδειγμα:
– Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το νέο εκτελεστικό διάταγμα, οι εταιρείες των οποίων τα μοντέλα Tεχνητής Nοημοσύνης υπερβαίνουν τα 10^26 FLOPs ή βασίζονται σε μεγάλα βιολογικά σύνολα δεδομένων με πάνω από 10^23 FLOPs πρέπει να ενημερώνουν την κυβέρνηση σχετικά με τα μοντέλα τους, να τεκμηριώνουν τις μεθόδους δοκιμής τους και να πληρούν τα πρότυπα αναφοράς.

– Στην Ευρώπη, ο νόμος της ΕΕ για την ΤΝ απαιτεί από τους προγραμματιστές των μοντέλων GPAI που υπερβαίνουν το όριο των 10^25 FLOP να διεξάγουν εκτεταμένες εκτιμήσεις κινδύνου, να αναφέρουν σοβαρά περιστατικά, να εκτελούν δοκιμές τελευταίας τεχνολογίας και να διασφαλίζουν τη διαφάνεια της κυβερνοασφάλειας και της ενέργειας.

Επιπτώσεις στο κόστος: FLOP

Η υπολογιστική ισχύς που συνεπάγονται αυτά τα κατώτατα όρια αντικατοπτρίζει μια σημαντική οικονομική επένδυση. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η εκπαίδευση ενός μεγάλου μοντέλου για την τήρηση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού ορίου με τη χρήση υλικού κορυφαίας ποιότητας θα μπορούσε να κοστίσει μερικά εκατομμύρια δολάρια, ενώ η τήρηση του αμερικανικού ορίου θα μπορούσε να απαιτήσει επένδυση άνω των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η διαφορά στα ρυθμιστικά σημεία αναφοράς σημαίνει ότι οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ πρέπει συνήθως να κάνουν σημαντικά υψηλότερες επενδύσεις σε εκπαίδευση πριν ενεργοποιήσουν τη ρυθμιστική εποπτεία, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να βρεθούν υπό ρύθμιση με συγκριτικά χαμηλότερες επενδύσεις σε υπολογιστικούς πόρους.

Για τους προγραμματιστές μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, αυτά τα όρια αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από ένα λειτουργικό ορόσημο – είναι ρυθμιστικά εναύσματα με σημαντικές επιπτώσεις.

Πολλές εταιρείες, ιδίως στην Ευρώπη, θα διαπιστώσουν ότι τα μοντέλα υψηλών επιδόσεων που διαθέτουν ξεπερνούν το όριο των 10^25 FLOP, γεγονός που τις θέτει υπό την αρμοδιότητα του νόμου της ΕΕ για την Tεχνητή Nοημοσύνη. Το όριο αυτό επηρεάζει πιθανότατα ένα ευρύτερο φάσμα εταιρειών από ό,τι αρχικά αναμενόταν, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα χρειαστούν περισσότερους πόρους και προσωπικό για να διεκπεραιώσουν ελέγχους συμμόρφωσης και αξιολογήσεις κινδύνου για αυτά τα συστήματα ΤΝ.

Απαιτήσεις δοκιμών και αξιολόγησης κινδύνου: Δέσμευση έντασης πόρων
Τόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ απαιτούν σημαντικές δοκιμές και τεκμηρίωση συμμόρφωσης για τα μοντέλα που ξεπερνούν τα αντίστοιχα όρια FLOP. Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά κριτηρίων από την ποιότητα των δεδομένων και την ερμηνευσιμότητα των μοντέλων έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι αυτά τα μοντέλα υψηλού υπολογισμού είναι ανθεκτικά έναντι κινδύνων όπως η ακούσια συμπεριφορά ή η μεροληψία, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια γύρω από τη χρήση ενέργειας.

Οι απαιτήσεις απαιτούν υψηλό επίπεδο τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης για την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την ερμηνεία αυτών των δοκιμών. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό που κατανοεί τόσο τις τεχνικές όσο και τις κοινωνικές διαστάσεις των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης υψηλού αντίκτυπου. Στην ΕΕ, η εποπτεία αυτή περιλαμβάνει την αξιολόγηση όχι μόνο της υπολογιστικής ισχύος αλλά και ποιοτικών πτυχών, όπως ο αριθμός των τελικών χρηστών ενός μοντέλου, ο δυνητικός κοινωνικός του αντίκτυπος και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την επεκτασιμότητα και την αυτονομία του.
Πιθανή επέκταση του ρυθμιστικού πεδίου στην ΕΕ
Το χαμηλότερο όριο FLOP που έχει τεθεί από την ΕΕ υποδηλώνει ότι περισσότερες εταιρείες θα εμπίπτουν στις κανονιστικές απαιτήσεις από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου το όριο είναι υψηλότερο. Αυτή η διάκριση θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ στη ρύθμιση μεγαλύτερου αριθμού συστημάτων ΤΝ από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Mistral, ενδέχεται να υπερβαίνουν συχνά το όριο των 10^25 FLOP, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα μείωσης των κινδύνων και να παρέχουν ολοκληρωμένη τεκμηρίωση για τα μοντέλα υψηλών επιδόσεων.
Αυτό το διευρυμένο ρυθμιστικό πεδίο στην Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό χάσμα μεταξύ των επιχειρήσεων ΤΝ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι αμερικανικές εταιρείες που εκπαιδεύουν μοντέλα με, ας πούμε, 10^25 FLOPs δεν θα υπόκεινται στις ίδιες ρυθμιστικές απαιτήσεις με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να δώσει κίνητρο σε ορισμένες εταιρείες να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους με υψηλή υπολογιστική ικανότητα στις ΗΠΑ, όπου η εποπτεία αρχίζει να εφαρμόζεται σε υψηλότερο όριο FLOP, εκτός εάν παρόμοια πρότυπα γίνουν πιο διαδεδομένα διεθνώς.

Συμπέρασμα: Μια ισορροπημένη, προσαρμοστική προσέγγιση της ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης

Τα ρυθμιστικά κατώτατα όρια με βάση τους FLOPs που καθορίστηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον ορισμό του συστημικού κινδύνου στα συστήματα ΓΓΠΙ. Το χαμηλότερο όριο 10^25 FLOP της ΕΕ σημαίνει πιθανώς ότι μια ευρύτερη ομάδα μοντέλων ΤΝ θα χρειαστεί ρυθμιστική εποπτεία, ενώ το όριο 10^26 των ΗΠΑ παρέχει ένα κάπως πιο χαλαρό πρότυπο. Και για τις δύο περιοχές, ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυστηρή αξιολόγηση του κινδύνου, ενδελεχή τεκμηρίωση και προσεκτική διαχείριση των ηθικών και κοινωνικών επιπτώσεων των προηγμένων συστημάτων ΤΝ.
Αυτά τα κατώτατα όρια με βάση το FLOP αποτελούν σημαντική προσθήκη στο παγκόσμιο ρυθμιστικό τοπίο. Θέτοντας διαφανή κριτήρια για την εποπτεία, τόσο οι κανονισμοί της ΕΕ όσο και οι κανονισμοί των ΗΠΑ αποτελούν πρότυπο για τα μελλοντικά πλαίσια διακυβέρνησης της ΤΝ παγκοσμίως.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Dr. Erol User

Multi-Award-winning entrepreneur, veteran businessman, philanthropist, business/financial coach and educator, Erol User is one of Turkish’s pioneering game changers in the business world. Born in Istanbul, in 1960, User brings over 30 years’ experience in a wide range of industries and sectors. As a distinguished entrepreneur, and Blockchain Analyst, he brings a proven track record and demonstrated excellence to transform digital services in the fields of Investment Banking, Energy, Blockchain, Cryptocurrency, Mergers, Acquisitions, Privatizations and IT. Mr. User is currently the President and CEO of User Corporation, - a world-leading investment banking company, offering advisory services both to Turkish and International companies. He is a graduate of Economic Sciences with double majors in Business Administration and Finance from Istanbul University. As someone who loves to broaden his knowledge of study, Mr. User holds; an MBA degree from Harvard Business School, a postgraduate degree in International Leadership from Sophia University, Japan, an MSc degree in Renewable Energy from Vienna Technical University. He has also obtained a postgraduate degree in Blockchain Strategy from Oxford Said Business School and in Cryptocurrency and Disruption from the London School of Economics (LSE),in Blockchain Technologies from MIT Sloan School. He is a visionary leader, with strong entrepreneur background; adept with the knowledge of organizational development, through visioning, strategic planning, evaluation, monitoring, and trusted advisory support. Mr. User is also the Founder, President and Board Member of many organizations or associations to include: JCI Turkey, Worldwatch Institute Europe, TUGIAD, DEIK, TESEV, TEMA, Conference Board, Club Of Rome, Club of Budapest, European Business Roundtable, R. Kennedy Human Rights Foundation Leadership Global Compact, Abraham’s Path, Mahatma Gandhi Arise India, The Aladdin Project and Kids parliament. He is The Chairman of the Supervisory Board of the Blockchainacademy Istanbul Aydin University.As someone who loves giving back to his community, User is passionate about supporting many philanthropic initiatives. Seeking to impact his passion to many, he has written many books on Economy, Energy, Internet of Things ,Metaverse,Crypto Money and Blockchain. User is Founder of Coinarmy Charter Member of INATBA. User is Co-Chair of INATBA Metaverse Task Force. User is Charter Founder of Metaverse World Council

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16.2.202510:19

  Πριν από περίπου 300 χρόνια, ο Ισαάκ Νεύτων διάσημος φυσικός για τη διατύπωση των νόμων της βαρύτητας, προέβλεψε ότι τέλος του κόσμου θα έρθει το 2060, καθώς σημείωσε την προειδοποίηση πάνω από μια σειρά μαθηματικών υπολογισμών το 1704. Για

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16.2.202509:52

  Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να σας υποκλέψουν τους κωδικούς και να πέσετε θύματα απάτης, τότε είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιοι χρησιμοποιούνται ευρέως από τους περισσότερους χρήστες.   Αυξημένος κίνδυνος απάτης Η επιλογή ενός ασφαλούς και μοναδικού PIN

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16.2.202508:00

  Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ ανακοίνωσε σήμερα πως τα αποκαλυπτήρια του νέου βοηθού τεχνητής νοημοσύνης (chatbot) Grok 3 που έχει αναπτύξει η εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος, η xAI, θα γίνουν στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος). Πριν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15.2.202521:30

Ένα παράξενο ραδιενεργό «μπλιπ» εντοπίστηκε βαθιά κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αναλύοντας αρκετά λεπτά στρώματα του φλοιού του βυθού της θάλασσας, οι επιστήμονες στη Γερμανία εντόπισαν μία ξαφνική αύξηση του ραδιοενεργού ισοτόπου Βηρύλλιο-10 κάπου μεταξύ 9-12 εκατομμυρίων ετών πριν. Το

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15.2.202520:00

  Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις χωρές που ενδέχεται να χτυπηθούν από αστεροειδή το 2032. Ο αστεροειδής με την ονομασία 2024 YR4, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει περίπου μέγεθος ανάλογο του Big Ben, έχει επί του

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

12.2.202516:38

  Η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Χιονιού», θα κάνει την εμφάνιση της απόψε (12/02), και θα απέχει σχεδόν 405.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Όπως οι περισσότερες Πανσέληνοι έτσι κι αυτή του Φεβρουαρίου πήρε το όνομά

Rthess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17.2.202508:24

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή