Με πλούσιους ψαρομεζέδες και θέα Θερμαϊκό άρχισε το 3ο Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στη νέα παραλία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας.
Οι καταξιωμένοι chef Jonathan Harnett και Βασίλης Πανταζής που βρίσκονται στο σημείο από νωρίς το μεσημέρι ετοιμάζουν ευφάνταστες και εύγεστες συνταγές, με σκοπό την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και την αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών, των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται, με βρώσιμα, ξενικά είδη, που εξαπλώνονται, απειλώντας το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Δίπλα στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου έχουν στηθεί δύο food trucks σε συνεργασία με το Σωματείο Street Foods in Greece, ενώ εντύπωση προκαλεί η μεγαλύτερη κατσαρόλα της Ελλάδας.
Έτσι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν τρεις διαφορετικές συνταγές με βάση το μπλε καβούρι σε μορφή finger food, εμπνευσμένες από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Μεξικό. Οι σεφ έχουν ετοιμάσει μια δροσερή μακαρόνοσαλατα, μια spicy τορτίγια με λαχανικά και μπλε καβούρι και ένα σάντουιτς.
Στον Θερμαϊκό κόλπο, το μπλε καβούρι έχει έκανε την εμφάνιση του στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υπερπολλαπλασιαστεί, καταστρέφοντας συχνά τα δίχτυα των ψαράδων.
«Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τη γευστική αξία του μπλε καβουριού το οποίο είναι ένα ξενικό είδος εδώ στον κόλπο του Θερμαϊκού έτσι ώστε να το γνωρίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής και να αρχίσουν να το προτιμούν και να το καταναλώνουν για να το βγάλουμε από το δικό μας οικοσύστημα, διότι προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα όχι μόνο στα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και στην οικονομία και πολλές φορές τα ξενικά είδη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ακόμη και στην ανθρώπινη υγεία», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις η υπεύθυνη προγραμμάτων στην περιβαλλοντική οργάνωση iSea, Νικολέτα Σιδηροπούλου.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea.