Η σπατάλη τροφίμων γνωστή και ως food waste είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα για την χώρα μας, καθώς η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη χειρότερη επίδοση στον κόσμο.
Αυτό είναι και το βασικό ζήτημα που αποφάσισαν να λύσουν φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρέθηκαν στην 86η ΔΕΘ για να παρουσιάσουν ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο ευελπιστούν να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του food waste.
Συγκεκριμένα, μία ομάδα φοιτητών του τμήματος Επιστήμης τροφίμων και διατροφής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα πλαίσια του διαγωνισμού ECOTROPHELIA 2022 που αφορά καινοτόμα και οικολογικά προϊόντα έλαβαν το τρίτο βραβείο για το προϊόν Bite it.
Από τι αποτελείται το προϊόν Bite it
Είναι μία τριπλέτα παξιμαδιών για πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδινό, το πρωϊνό περιέχει φουντούκι και φράουλα ως κύρια συστατικά, το μεσημεριανό έχει υποπροϊόντα της βιομηχανίας από ντομάτα, λαχανίδα και καρότο προκειμένου να μειωθεί το food waste.
Επίσης περιέχει κάποια μπαχαρικά, αλεύρι φάβας και αλεύρι ρεβυθιού, ενώ το βραδινό περιέχει κρόκο Κοζάνης, σιδερίτη που είναι μια δραστική ουσία την οποία λαμβάνουμε από το τσάι του βουνού, όπως επίσης μέλι και κανέλα.
Φοιτήτρια του τμήματος και μέλος της ομάδας που κέρδισε το βραβείο καινοτομίας και γεύσης ECOTROPHELIA 2022 ανέφερε στη ThessNews: Ουσιαστικά είναι ένα snack υψηλής διατροφικής αξίας που καλύπτει όλα τα γεύματα της ημέρας, και υποστηρίζει μία αειφόρο παραγωγή.
Λόγω και του οικολογικού χαρακτήρα του συγκεκριμένου snack, η συσκευασία είναι 100% ανακυκλώσιμη με 98% χαρτί.
Να σημειωθεί πως το food waste αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη, συνολικά εκτιμάται πως το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, δηλαδή περίπου 931 εκατ. τόνοι πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια, τόσο από οικιακούς καταναλωτές, όσο και από εστιατόρια, άλλες υπηρεσίες επισιτισμού και το λιανεμπόριο.
Εκτός του φαινομένου της πείνας, που μαστίζει μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, το food waste επηρεάζει και την κλιματική κρίση, μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως περίπου το 8%-10% των αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται σε τρόφιμα που δεν καταναλώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια.