Στέκει εδώ και αιώνες στην περιοχή των Λουλουδάδικων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για κτήριο της Οθωμανικής περιόδου χτισμένο αποκλειστικά με πέτρες και πλίνθους στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Το Παζάρ Χαμάμ, «Λουτρό της Αγοράς» ή Γιαχουντί χαμάμ, πιθανολογείται ότι οικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα από τον Χαλίλ Αγά, στο κέντρο της Εβραϊκής εμπορικής περιοχής. Αυτός είναι και ο λόγος που πήρε το όνομα (Yahudi=Εβραϊκό).
Το πλινθόκτιστο αυτό οικοδόμημα λειτούργησε ως χαμάμ μέχρι το 1912 και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ 80 χρόνια αργότερα το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δαπανήθηκαν αρκετά ευρωπαϊκά χρήματα για την αποκατάστασή του.
Από την ανακατασκευή του, το κτίριο παραμένει επί της ουσίας κλειστό καθώς άνοιξε ελάχιστες φορές για κάποιες εκδηλώσεις. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η απουσία κάποιας πινακίδας ή πλάκας που να αναγράφει την ονομασία του και κάποιες ιστορικές πληροφορίες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι τουρίστες, αλλά και οι ντόπιοι που σταματούν να το παρατηρήσουν και να το φωτογραφήσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι.
Συγκεχυμένες πληροφορίες αναφέρουν πως το μνημείο παραμένει κλειστό και μη επισκέψιμο καθώς τίθενται θέματα ασφάλειας για τους πολίτες λόγω της μη ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης.
Σημειώνεται ότι υπεύθυνη για το Μνημείο είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με τις αρμοδιότητες του Δήμου να περιορίζονται μόνο σε ότι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο.
Comments are closed.