Oι πολιτικές για την διάσωση ποσοτήτων νερού και την αναβάθμιση της ποιότητας τους συζητήθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «το νερό νεράκι» που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Μαθητές πέντε Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλονικης παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν ανα ομάδες προτείνοντας τρόπους για να σωθούν ποσότητες νερού στη χώρα μας και να ενισχυθεί η διάθεση νερού σε τρίτες χώρες που βιώνουν τραγικές ελλείψεις από το νερό.
Με ευφάνταστους τρόπους κατέδειξαν το πρόβλημα της αλόγιστης κατάχρησης νερού που όπως είπαν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην σταδιακή έλλειψη νερού τα επόμενα χρόνια.
Μαθητές από το 1ο γυμνάσιο Ευκαρπίας παρουσιάσαν τα δεδομένα για τις ελλείψεις νερού στις τρίτες χώρες κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα όταν ζήτησαν συγνώμη από τους συνομηλίκους τους στις υπό ανάπτυξη χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου που καταναλώνουν αφιδώς νερό την ώρα που εκείνοι δεν το έχουν.
Ακολούθησαν αλλά τέσσερα σχολεία με τους μαθητές να κερδίζουν τις εντυπώσεις με τις ποικίλες παρουσιάσεις τους και να αποσπούν θερμό χειροκρότημα.
Στην εκδήλωση παρενέβη με μήνυμα του ο Επίτροπος για τον περιβάλλον τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους
τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι προνομιούχα που έχει πολύ νερό στη διάθεση της σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη.
Ο κ Βιργκίνιους τόνισε ότι όσες χώρες είχαν πρόβλημα με το νερό είχαν μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον COVID 19
Στην παρέμβαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτικας μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικης Μακεδονιας για να σταματήσει η υπεράντληση στην άρδευση . Τόνισε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο υπάρχουν έργα για την προστασία του νερού και των υδατικών πόρων καθώς και έργα για την ορεινή υδροοικονομία με φράγματα καθώς και με τη δημιουργία ταμιευτήρων.
Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για την επάρκεια πόσιμου νερού και την ανάγκη να το προστατεύσουμε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Συστημάτων Ενέργειας της Πολυτεχνικής Σχολής και πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Άγις Παπαδόπουλος, έδειξε στα παιδιά ένα ποτήρι νερό λέγοντας τους ότι για να γεμίσει ένα ποτήρι νερό απαιτείται ένας αγωγός 3000 μέτρων αντλιοστάσια και εργαζόμενους. Τόνισε ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται 160 λίτρα λίτρα νερού την ημέρα.
Η εκδήλωση που έγινε με τη συμβολή του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας έκλεισε με την ανάδειξη του νικητή του διαγωνισμού που ήταν δυο σχολεία το 1 Γυμνάσιο Ευκαρπίας και το 5 Γυμνάσιο Νεαπολης. Οι μαθητές που κέρδισαν θα ακολουθήσουν την Μαρία Σπυράκη στις Βρυξέλλες στις 17 Μαΐου για να παρουσιάσουν την εργασία τους.
Comments are closed.