Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένονται οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν τη δημιουργία δύο Μονάδων Ανακύκλωσης Ανάκτησης (ΜΑΑ) στη Μαυροράχη Λαγκαδά και στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 17ο πολυσυνέδριο καινοτομία και ανάπτυξη, που διοργανώνει το ka-business.gr, με θέμα «Προοπτικές και προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη ο προϋπολογισμός του έργου για την μονάδα στη Μαυροράχη, αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ με το 60% να προέρχεται από το ΕΣΠΑ, ενώ η δεύτερη μονάδα στην Θέρμη είναι δημόσιο έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης από τον Άγιο Αντώνιο.
«Ήδη το Υπουργείο θα οροθετήσει μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης στην δυτική Μακεδονία. Το υπόλειμμα δηλαδή από την Ανατολική Μακεδονία Θράκης, την Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία θα το μεταφέρουμε οδικώς ή σιδηροδρομικός και θα παράξουμε ηλεκτρική ενέργεια από τα απόβλητα εκεί που χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της χώρας που είναι η δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη. Δεν θα παει τίποτα προς ταφή. Αφού παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην Κοζάνη, τα θερμικά θα τα δώσουμε στους συμπατριώτες μας για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, όπου χρόνια ολόκληρα έχουν υποστεί τον λιγνίτη. Προχωράνε κανονικά και βρίσκονται στο Β2 στάδιο, η μια η μονάδα στην Μαυροράχη και η άλλη που είναι δημόσιο έργο στον Δήμο Θέρμης στον Άγιο Αντώνιο. Στην δεύτερη μονάδα στον Άγιο Αντώνιο ζητήθηκε μια μικρή παράταση αλλά η διαδικασίες είναι σε εξέλιξη. Η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τέλος του χρόνου αν όλα πάνε καλά θα έχουμε και για τις δυο αυτές μονάδες ανάδοχο. Ανάλογα με το πότε θα έχουμε αναδόχους θέλουμε μια διετία για την κατασκευή. Το ένα έργο είναι 100 εκ. με επιδότηση 60% από ΕΣΠΑ στην Μαυροράχη και το άλλο είναι 70 εκ. συν την προαίρεση, στον Άγιο Αντώνιο στη Θέρμη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.
Aκόμη, ο κ. Γεράνης αναφερόμενος στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία μίλησε για τους καφέ κάδους τονίζοντας ότι 35.000 έχουν αποδοθεί σε 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους οποίους έχουν επίσης αποδοθεί και 43 ειδικά απορριμματοφόρα, αλλά και το 50% των κλαδοτεμαχιστών.
«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι στάση ζωής. Πρέπει να καταφέρουμε το πάντρεμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με την κυκλική οικονομία», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης θέλοντας να δώσει κίνητρο στους πολίτες για να στραφούν προς την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία ανέφερε πως τα «σκουπίδια είναι χρήμα», πέρα από προστασία του περιβάλλοντος.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει και για τις επιχειρήσεις ένα μεγάλο όφελος. Τα προϊόντα που κάποιος έχει σκοπό να τα πετάξει μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλον. Άρα λοιπόν τα σκουπίδια είναι χρήμα. Ο κόσμος πρέπει να δει ότι εκτός από το καλό στο περιβάλλον, κάνει καλό και στην τσέπη των βιοτεχνών. Το βιοτεχνικό Επιμελητήριο στηρίζει και θα στηρίζει τέτοιου είδους θέσεις και προτάσεις και σε λίγο καιρό θα αναδείξουμε και εμείς από την πλευρά μας τι έχουμε σκοπό να κάνουμε», κατέληξε ο κ. Καπνοπώλης.
Το 17ο πολυσυνέδριο καινοτομία και ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στο Porto Palace από τις 11:00 έως 20:00.
Στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου, θα τοποθετηθούν 60 εισηγητές σε επτά θεματικές ενότητες: Νέος χάρτης βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας -νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προτάσεις, βιώσιμος αγροδιατροφικός κλάδος: προκλήσεις και ευκαιρίες, τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και η δύναμη της καινοτομίας στις υπηρεσίες της βιώσιμης ανάπτυξης.