Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Ταβέρνα μόνο…Αύγουστο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23/08/201618:59

Ταβέρνα μόνο…Αύγουστο

Ταβέρνα μόνο…Αύγουστο

Γράφει ThessNews-DESK

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

«Εξαφανισμένοι» οι Έλληνες τουρίστες το φετινό καλοκαίρι 

Σε τουρισμό δύο ταχυτήτων κινείται πλέον η εστίαση στη Χαλκιδική. Είτε μιλάμε για παραθαλάσσιες – τουριστικές ταβέρνες είτε για παραδοσιακά εστιατόρια μέσα στους οικισμούς και τα χωριά. 

Οι Έλληνες τουρίστες, λόγω της κρίσης, είναι «δυσεύρετο» προϊόν για τους εστιάτορες. Έκαναν την εμφάνισή τους το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θέλοντας να ζήσουν κάτι από τις παλιότερες «χρυσές» εποχές.  Αλλά και πάλι οι λογαριασμοί τους δεν ξεπέρασαν τα 20-30 ευρώ το άτομο για κρέατα και 40-50 ευρώ αντίστοιχα σε ψαροταβέρνα 

Στον αντίποδα οι τουρίστες από βαλκάνια και ανατολικό μπλοκ ισοφαρίζουν τη «χασούρα» ζητώντας το φρέσκο ψάρι και το καλό κρέας χωρίς να υπολογίζουν το κόστος.  Οι ξένοι ξοδεύουν περίπου 30-40 ευρώ το άτομο σε μια καλή ταβέρνα κρεατικών ενώ ξεπερνούν τα 60 ευρώ το άτομο σε ψαροταβέρνα, επισκεπτόμενοι πάνω από 2-3 φορές ταβέρνες και εστιατόρια στις διακοπές τους. 

Μόνιμοι ευνοημένοι της κρίσης, τα γυράδικα και οι πιτσαρίες που προσφέρουν ένα φθηνό και χορταστικό γεύμα για την οικογένεια. 

Μεζέδες και όχι ψάρια για τους Έλληνες 

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες στη Χαλκιδική έχουν προσαρμοστεί στις νέες εποχές, με ειδικά μενού για τα παιδιά αλλά και με ειδικά πιάτα για μικρότερα βαλάντια σημειώνει στη ThessNews ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. 

Εξηγεί ότι οι Έλληνες ως παραδοσιακά λάτρεις του φαγητού, προτιμούν ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα. Πλέον όμως στο τραπέζι τους κυριαρχούν οι μεζέδες και όχι τα μεγάλα ψάρια. «Ακόμη βλέπουμε ελληνικές οικογένειες να παραγγέλνουν μια πίτσα στα τέσσερα. Δεν βγαίνουν οικονομικά αλλιώς οι διακοπές τους. Κάποιοι αντίστοιχα επιλέγουν και τα γυράδικα», αναφέρει ο κ. Τάσιος.  Πανικός γίνεται τα Σαββατοκύριακα για σουβλάκι στον Άγιο Πρόδρομο. Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 10.000 κομμάτια!. 

Ένα γεύμα την ημέρα 

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο κόσμος επιλέγει μόνο ένα γεύμα την ημέρα σε ταβέρνα ή εστιατόριο. «Φέτος οι ρώσοι τουρίστες ήταν μειωμένοι και αυτό επηρέασε την εστίαση. Πλέον, μετά τις 7 το βράδυ ο κόσμος βγαίνει για φαγητό. Μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι Τούρκοι τουρίστες γέμιζαν μεσημέρι και βράδυ τις ταβέρνες. Και τώρα τον Δεκαπενταύγουστο ήρθαν και οι αδειούχοι και γέμισαν και το μεσημέρι» επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά φέτος μετά από χρόνια ήταν και η υπερβολική χρήση της δεύτερης κατοικίας, από συγγενείς, φίλους ακόμη και από συναδέλφους. «Ανά δεκαήμερο και το κλειδί άλλαζε χέρια. Ο ένας πίσω από τον άλλον. Αυτό ευνόησε ιδιαίτερα τα σούπερ μάρκετ καθώς οι οικογένειες προτίμησαν το σπιτικό φαγητό και το μπάρμπεκιου στην αυλή» σημειώνει ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού και των Ξενοδόχων της Χαλκιδικής. 

«Οι Έλληνες εμφανίστηκαν τον Αύγουστο»

Ο Δημήτρης Βαμβακάς συνεχίζει την επιχείρηση που δημιούργησε το 1977 ο πατέρας του, το εστιατόριο θαλασσινών «Καπετάνιος» στην Αγία Παρασκευή. «Αυστηρά ψαροταβέρνα» μας εξηγεί χαρακτηρίζοντας δύσκολη την χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.   

«Οι Έλληνες εμφανίστηκαν τον Αύγουστο. Τακτικοί πελάτες ήρθαν στο εστιατόριο για πρώτη φορά φέτος. Καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» επισημαίνει. Επιλέγουν πιο σπάνια την ταβέρνα αλλά και κάνουν χαμηλότερους τζίρους. Ένα μέσο τραπέζι Ελλήνων θα έχει καλαμαράκια, χταποδάκι, ένα γάβρο ή μια σαρδέλα, ένα καπνιστό σκουμπρί, κανέναν ταραμά, κολοκυθοκεφτέδες και σαλάτα. «Αν επιλέξουν ψάρι, θα είναι κανένα λαβράκι ή μπακαλιάρο. Τέλος πια οι συναγρίδες και τα φαγκρί» σημειώνει. 

Ο Έλληνας δείχνει παράλληλα να έχει απαρνηθεί το εμφιαλωμένο κρασί. Το 80-90% προτιμά το χύμα όπως και ουζάκια ή τσιπουράκια. 

Από την άλλη οι ξένοι είναι του κυρίως πιάτου. «Κατευθείαν πάνε στην τσιπούρα, σε φιλέτα γαλέου, γλώσσας. Οι ρουμάνοι τρελαίνονται για χταπόδι. 4 άτομα μου παρήγγειλαν 5 μερίδες. Απίστευτη προτίμηση» σχολιάζει ο κ. Βαμβακάς προσθέτοντας ότι οι ξένοι επιλέγουν πολύ το ροζέ κρασί.  Το εστιατόριο προσελκύει κυρίως τουρίστες από Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία και Ρουμανία. 

«Δεν μπορούν οι Έλληνες»

Παρόμοια εικόνα μετέφερε στη ThessNews  και η Άννα Καραγιάννη ιδιοκτήτρια των δύο restaurant «Ερωδιός» σε Νέα Μουδανιά και Χανιώτη. 

Με 25 χρόνια πείρα στο χώρο είναι ξεκάθαρη. «Σαφώς και δεν έχει Έλληνες. Δεν έχουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούν οι Έλληνες. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.  Τα μαγαζιά της προτιμούν αρκετοί τουρίστες λόγω των ξενοδοχείων με την ποικιλία 250 διαφορετικών πιάτων «για όλα τα γούστα». 

«Έχει περιοριστεί το τραπέζι του Έλληνα. Προσπαθούν να μην ανεβάσουν το κόστος» σημειώνει. Ένα μέσο τραπέζι μιας ελληνικής παρέας θα έχει καλαμαράκι, κάτι σε γαρίδα ή χταπόδι και ψάρι μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Αντίστοιχα μια ελληνική οικογένεια συνήθως επιλέγει  τέσσερα διαφορετικά κρεατικά για μερίδες και στο κέντρο μια σαλάτα. Από ποτά χύμα κρασί, ούζο και μπύρα ως συνήθως. 

Οι ξένοι αντίθετα δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για το κόστος. «Όταν έχουν όρεξη δεν τους ενδιαφέρει πόσο θα κοστίσει. Ρώσοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι δίνουν πολλά χρήματα για ένα πολύ καλό τραπέζι. Οι Άγγλοι παραγγέλνουν περιορισμένες ποσότητες, αλλά έτσι ήταν πάντα. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί και Κινέζοι. Και αυτές οι παρέες δεν βλέπουν το κόστος όταν τρώνε καλά» επισημαίνει η κ. Καραγιάννη. 

Από το φύλλο της THESSNEWS #15 (20-21/08/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23.10.202422:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή