Πως ο ελληνικός στρατός πέρασε από τον πλημμυρισμένο Αξιό και απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη.
Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος κατέγραψε μαρτυρίες των Χαλαστρινών οι οποίοι με την ντοπιολαλιά της περιοχής περιγράφουν πως έγινε η ζεύξη των δύο γεφυρών στον Αξιό ποταμό στην Χαλάστρα και πέρασε πρώτος ο ελληνικός στρατός και απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο 1912.
Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος ζωγράφος βιτρό και ερευνητής, σε ηλικία 15 χρονών άρχισε να καταγράφει μαρτυρίες και τραγούδια από τους κατοίκους του Μελισσοχώριου όπου γεννήθηκε αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι του μετέφεραν τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης έτσι όπως τα άκουσαν από αυτούς που τα έζησαν.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η ντοπιολαλιά της περιοχής που αποτυπώθηκε και διασώζεται μέχρι σήμερα μέσα από τις μαρτυρίες των κατοίκων.
Ό Δ. Αδαμόπουλος μας φιλοξένησε σπίτι του και με συγκίνηση διαβάζει την μαρτυρία κατοίκων της Κουλακιάς, σημερινή Χαλάστρα, έτσι όπως την κατέγραψε ο ίδιος. Στην μαρτυρία περιγράφεται πως ο μπάρμπα Γιώργης Νταληγκάρος, καροποιός στο επάγγελμα, έδωσε εντολή να μαζευτούν όλες οι πλάβες (βάρκες), παραθυρόφυλλα, πόρτες, ξύλινα βαρέλια, σχοινιά από μπουγάδες και ότι υπήρχε σε ξύλο από τα σπίτια, από παντοπωλεία και όλη την ξυλεία από την αποθήκη του ξυλέμπορα Γράμπα καθώς και καρφιά για να φτιάξει γέφυρα στον Αξιό, ο οποίος είχε πλημμυρίσει και έτσι να καταφέρει ο ελληνικός στρατός να περάσει πρώτος τον ποταμό και μπει στην Θεσσαλονίκη.
(πηγη φωτο: ThinkFree.gr)
Είχε προηγηθεί η αιματηρή μάχη των Γιαννιτσών το απόγευμα τις 19ης Οκτωβρίου και ο Ελληνικός στρατός ήταν έτοιμος να μπει στην Θεσσαλονίκη. Ο πλημυρισμένος Αξιός ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο που καθιστούσε αδύνατη την διέλευση της 7ης Μεραρχίας. Ο μέραρχος Κλεομένης παραχώρησε αρμοδιότητες στον Νταληγκάρη και έτσι όλοι οι Κουλακιώτες υπό την καθοδήγηση του μπάρμπα – Γιώργη εργάστηκαν πυρετωδώς και κατάφεραν στις 24 Οκτωβρίου να ολοκληρώσουν και τις δύο ζεύξεις, του δυτικού και ανατολικού βραχίονα του Αξιού και να περάσει ο Ελληνικός στρατός.
Η συμβολή των κατοίκων της Κουλακιάς ήταν καθοριστικής σημασίας, διότι χωρίς την βοήθειά τους δεν θα μπορούσε ο ελληνικός στρατός να περάσει πρώτος τον Αξιό, διότι οι Βούλγαροι κινούνταν και αυτοί προς την Θεσσαλονίκη και ήταν θέμα ωρών να μπουν στην πόλη.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε και ένα τραγούδι που καταγράφηκε στην περιοχή της Γαλάτιστας. Το τραγούδι περιγράφει τα γεγονότα πριν και κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έτσι όπως το τραγούδησε η Μελαχρινή Ματσούκαινα και το κατέγραψε πριν χρόνια ο Δημήτρης Αδαμόπουλος.
(πηγη φωτο: ThinkFree.gr)
Comments are closed.