Ο λόγος επικεντρώνεται τόσο στην πίστη, όσο και στην ανάγκη των κατοίκων της πόλης να «δραπετεύσουν» καλωσορίζοντας την άνοιξη στην ύπαιθρο, τα βουνά ακόμη και τις παραλίες. Οι ημέρες των εορτών του Πάσχα, φέρνουν και πάλι ζωή σε τόπους και χωριά, τα οποία για αρκετούς μήνες, στερήθηκαν την παρουσία κόσμου.
Το Ελληνικό Πάσχα, δεν είναι μόνο η Κυριακή του Πάσχα, αλλά, όλες οι καθιερωμένες τελετουργίες που λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και οδηγούν στην ημέρα της Λαμπρής!
Κάθε μέρα της Μεγάλης εβδομάδας τηρείται ευλαβικά, σύμφωνα κατά τα γραφόμενα στην Καινή Διαθήκη, τα οποία σκοπό έχουν την προετοιμασία της ψυχής και του σώματος, ενόψει της μεγάλης γιορτής του Πάσχα.
Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί την πιο θλιμμένη και συγχρόνως κατανυκτική ημέρα, της περιόδου, καθώς σηματοδοτεί τα πάθη και τη σταύρωση του Χριστού. Τα παλαιότερα χρόνια, τα μπαρ, οι καφετέριες, και γενικώς τα θεάματα ήταν κλειστά, καθώς η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα υπέρτατης θλίψης, κατά την οποία οι καμπάνες όλων των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα.
Για τους Έλληνες, το Πάσχα έχει να κάνει με την επανένωση της οικογένειας και τους φίλους, όπου παραδοσιακά εορτάζεται σε εξωτερικούς χώρους, κατά προτίμηση υπαίθριους, και συνοδεύεται από άφθονη παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρασί και φυσικά τον οβελία που κυριαρχεί ως επί το πλείστων σε όλα τα τραπέζια την ημέρα της λαμπρής.
Το παραδοσιακό ελληνικό πασχαλινό γεύμα που παρασκευάζεται και τρώγεται την Κυριακή του Πάσχα αποτελεί ιεροτελεστία καθώς, ξεκινά το ξημέρωμα, και περιλαμβάνει ψητό αρνί – είτε στο φούρνο και γεμιστό όπως συνηθίζεται κυρίως στα νησιά είτε στη σούβλα, η οποία στο παρελθόν ήταν ως επί το πλείστον πρακτική ορεινής περιοχής. Το αρνί συνοδεύεται από ανοιξιάτικη σαλάτα με μαρούλι, άνηθο, φρέσκα κρεμμύδια και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρεσκοψημένο ψωμί, πατάτες φούρνου, ελληνικό τυρί, και βαμμένα κόκκινα αυγά – που συμβολίζουν το αίμα του Χριστού – για το «τσούγκρισμα».
Τι είναι το «Τσουγκρίσμα»
Την Κυριακή του Πάσχα, κάθε καλεσμένος στο τραπέζι, διαλέγει ένα αυγό και τσουγκρίζει με τους υπόλοιπους καλεσμένους, λέγοντας πάντα την ευχή «Χριστός Ανέστη», και τότε οι άλλοι απαντούν: «Άληθος ο Κύριος», που ερμηνεύεται ως «Αλήθεια είναι». Η σημασία αυτού του ελληνικού εθίμου σκοπό έχει να φέρει τους ανθρώπους ακόμη πιο κοντά, όπως συμβαίνει με το άναμμα του Αγίου Φωτός που δίνεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησιές λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, που ξεκινά η μέρα της Αναστάσεως, συμβολίζοντας ότι όλοι είμαστε ίδιοι μπροστά στα μάτια του Θεού, και η αγάπη που απορρέει προς τον πλησίον ουσιαστικά επιστρέφει στον εαυτό μας!
Εκείνος που «τσουγκρίζει» το αυγό του με όλους χωρίς όμως, να σπάσει το δικό του, ερμηνεύεται ότι θα έχει καλύτερη τύχη στη χρονιά που έρχεται. Στην ουσία όταν χτυπάμε ο ένας το αυγό του άλλου, απελευθερώνουμε συμβολικά την ζωή μας, από τα αρνητικά χαρακτηριστικά που την κρατούν καλά «φυλακισμένη»!
Το Ελληνικό Πασχαλινό επιδόρπιο
Το παραδοσιακό ελληνικό πασχαλινό γλυκό έχει ως βάση το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, επειδή ήταν χάρη στην αφθονία του φρέσκου γάλακτος λόγω της άφιξης της άνοιξης και των μικρών αρνιών. Το πιο συνηθισμένο ελληνικό γλυκό του Πάσχα είναι η «γαλατόπιτα» με κανέλα. Ορισμένες νησιωτικές περιοχές παρασκευάζουν «μελόπιτα» που μοιάζει με ψητό cheesecake με μέλι.
Μια από τις πιο «γλυκές» στιγμές του ελληνικού Πάσχα είναι η παρασκευή σπιτικών τσουρεκιών, με μαστίχα και μαχλέπι, που πλημμυρίζουν ευωδιά όλη τη γειτονιά. Στις μέρες μας, το παραδοσιακό τσουρέκι, έχει πάρει μια άλλη διάσταση, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές καθώς, μπορεί κανείς να το απολαύσει με γεύση σοκολάτας και μαρμελάδας ακόμη και με ξηρούς καρπούς και τυρί.
Αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες
Καλή Ανάσταση!