Φουντώνει η συζήτηση για ένα μίνι lockdown στην Θεσσαλονίκη. Ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες που φέρνουν απαγορεύσεις σε μετακινήσεις και διασκέδαση.
Η ανησυχία είναι έντονη τις τελευταίες μέρες σε όλη την Βόρεια Ελλάδα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τηνχαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης όπου θα έχει συνάντηση με τους 14 δημάρχους της πόλης δείχνοντας τον συναγερμό που έχει ηχήσει στο υπουργείο.
Όπως έγραψε χθες η ThessNews από 12 ως 19 Σεπτεμβρίου είχαμε στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης 54 θανάτους από τη νόσο Covid-19, με όλα τα θύματα να είναι ανεμβολίαστοι.
Στα σημερινά στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 53 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 (ποσοστό 96,2%) είναι ανεμβολίαστοι.
Σε ότι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 258 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί και οι 46 είναι εμβολιασμένοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Covid-19.gov.gr, όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη, για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών στη Θεσσαλονίκη το 55,52% είναι εμβολιασμένο με μία δόση και 51,24 με δύο δόσεις.
Το… πάθημα που έγινε μάθημα και οι μετακινήσεις για διασκέδαση
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει ότι στην Θεσσαλονίκη δεν θα αργήσει η ώρα που η επιτροπή των λοιμοξιολόγων να ανακοινώσει νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πέρα από τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δείχνουν ότι το μινι λοκντάουν έρχεται.
Αρχικά, η κυβερνητική στάση προς την υγειονομική κατάσταση της Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε δημοσίως ότι ένα από τα δύο του λάθη στη θητεία του ήταν ότι δεν «εκλεισε» νωρίτερα την Θεσσαλονίκη. Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι το… πάθημα έγινε μάθημα, με αρκετούς να υιοθετούν την στάση ότι του Αγιου Δημήτρη θα ναι αλλιώς φέτος.
Τέλος, τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα το τελευταίο τριήμερο με ανοιχτή την ΔΕΘ, υπήρξε μεγάλη κινητικότητα από όμορους νομούς. Υπενθυμίζεται ότι σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία υπάρχουν περιοριστικά μέτρα με απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά την μία τα ξημερώματα και απαγόρευση μουσικής που κάνουν την διασκέδαση απαγορευτική.
Έτσι μετά τις 22:00-23:00 παρατηρείται μεγάλη μετακίνηση αυτοκινήτων τόσο στα διόδια των Μαλγάρων όσο και στις Εθνικές Οδούς. Μάλιστα παρατηρήθηκε το τελευταίο τριήμερο και μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο τις νυχτερινές ώρες.