Για την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να φτάσουμε μέχρι και τα 12.000 κρούσματα.
Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε αρχικά ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδιάμεσα μέτρα ως τις 3 Ιανουαρίου: «Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή».
Για να προσθέσει με νόημα: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση».
Ο γνωστός καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι «η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test».
Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.
Δε θα κλείσουν τα σχολεία μετά τις γιορτές
Ο κ. Μαγιορκίνης απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων μετά τις γιορτές: «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή».
Εξήγησε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.
Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα για την εστίαση και τη διασκέδαση, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγεία θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί», ήταν τα λόγια του.