Η κεταμίνη είναι η θανατηφόρα ουσία που ξεκλείδωσε το μυστήριο με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές η υψηλή δόση κεταμίνης, 6.7 mlg/ml που εντοπίστηκε στις ιστολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας είναι αυτή που επέφερε και τον θάνατό της.
Στα ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι η ουσία κεταμίνη, πως χορηγείται και ποια ποσότητα είναι θανατηφόρα απαντά στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη και τη Θεοδώρα Καρακιουλάχ ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.
«Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό φάρμακο, χρησιμοποιείται και από τους κτηνίατρους αλλά χρησιμοποιείται και από τους αναισθησιολόγους κυρίως για την επαγωγή της νάρκωσης, της αναισθησίας σε μικρά παιδιά, συνεπώς είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό, το οποίο όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ενδείξεις είναι και ασφαλές».
Σύμφωνα με τον καθηγητή η κεταμίνη έχει και παράνομη χρήση τα «τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σαν ψυχαγωγικό φάρμακο από άτομα νεαρής ηλικίας κυρίως όπως χρησιμοποιείται το Έκσταση με μια παράνομη χρήση».
Φάρμακο για την κατάθλιψη
«Έχει συζητηθεί τον τελευταίο καιρό η χρήση του στο πλαίσιο της αντικαταθλιπτικής λειτουργίας και έχει χρησιμοποιηθεί ως σπασμολυτικό» προσθέτει ο κος Γούλας.
Πως χορηγείται η κεταμίνη
«Η κεταμίνη χορηγείται είτε ενδοφλέβια είτε ενδομυϊκά αλλά πολλές φορές χορηγείται και με την μορφή διαλύματος, δηλαδή ρίχνουν λίγες σταγόνες σε ένα χυμό, τις πίνει το παιδάκι και μετά από λίγο προκαλείται η αναισθησία.
Η εισπνοή αυτής της ουσίας είναι μια χορήγηση που συνίσταται στην παράνομη χρήση αυτής της ουσίας».
Η κεταμίνη συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα ελεγχόμενων ουσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεπώς δεν είναι μια ουσία που μπορεί κάποιος εύκολα να βρει.
«Αυτή η ουσία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο και εξαρτάται με ποιον τρόπο χορηγείται, πόσο γρήγορα χορηγείται και αν μαζί με αυτή την ουσία χορηγούνται και άλλες ουσίες που έχουν συνεργική δράση».
Η κεταμίνη δεν ελέγχεται μετά από κάποιο αιφνίδιο θάνατο, συμπληρώνει ο κος Γούλας. «Θα πρέπει να υπάρχει υποψία χρήσης παράνομων ουσιών για να ελεγχθεί».
Ακούστε όσα είπε ο κ. Γούλας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.