Ξεκίνησε η διαδικασία εκταφής και ταυτοποίησης των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου στην Αλβανία.
Στις αρχές του Γενάρη το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41. Των τελευταίων άταφων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Στην Αλβανία είναι θαμμένοι περίπου 8.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες μεταξύ Νοεμβρίου 1940 και Απριλίου 1941 στις περιοχές Κορυτσά, Μοσχόπολη, Πόγραδετς, Αχρίδα, Ελ Μπασάν, Τεπελένι, Αργυρόκαστρο, Βουλιαράτες, Κακαβιά, Άγιους Σαράντα.
Ξεκίνησαν οι εργασίες εκταφής και ταυτοποίησης
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τη Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησε τον Γενάρη του 2018 από την περιοχή Dragot (Tepelene) Αλβανίας, εργασίες αναζήτησης, εκταφής και προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων σε πολεμικές επιχειρήσεις και Ελλήνων υπηκόων που συνόδευαν τον στρατό υπό ειδικό καθεστώς (μέλη του Ερυθρού Σταυρού, ιατρικό προσωπικό και ιερείς) στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα οστά 8.000 στρατιωτών περιμένουν ταυτοποίηση
«Η διαδικασία ταυτοποίησης κινείται παράλληλα με τη διαδικασία των εργασιών αναζήτησης. Η ταυτοποίηση αφορά τους ενδιαφερομένους εν ζωή συγγενείς και απογόνους των πεσόντων. Απαιτείται η λήψη δειγμάτων αίματος, έτσι ώστε με το DNA να γίνει η ταυτοποίηση. Η διαδικασία δεν κοστίζει, εκτός και αν ο ενδιαφερόμενος δεν αποταθεί σε δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και προτιμήσει ιδιωτικό εργαστήριο για τη λήψη δείγματος, οπότε θα επωμιστεί και το κόστος μεταφοράς του δείγματος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 160 κοιλώματα στην περιοχή του Τεπελενίου, τα οποία περιέχουν υπολείμματα ανθρώπινων οστών. Έχουν δοθεί 492 δείγματα αίματος από συγγενείς πεσόντων μέχρι σήμερα και είμαστε σε διαδικασία να συνδέσουμε αυτά τα δείγματα με τα οστά τα οποία έχουν ανευρεθεί. Δεν έχει υπάρξει ταυτοποίηση ακόμα. Η επαναταφή των οστών θα γίνει στα δυο κοιμητήρια στην περιοχή της Κλεισούρας και των Βουλιαράτων και θα τοποθετηθεί πλάκα με το όνομα του πεσόντος» συμπληρώνει στην ThessNews ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Βασίλειος Μπελετσιώτης.
Στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα ο επανενταφιασμός
Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας είχε υπογραφεί στα Τίρανα στις 9 Φεβρουαρίου 2009, άρχισε όμως να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2018, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών τον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη.
Στα κοιμητήρια στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα έχουν γίνει οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία, θα χρειαστεί όμως αρκετός χρόνος για να εκταφούν και να ταυτοποιηθούν τα οστά περίπου 8.000 Ελλήνων στρατιωτών.
Χρέος μας να τιμήσουμε τους πεσόντες στη μάχη
Ο Αριστόδημος Καράμπας από τη Θεσσαλονίκη αναζητά τα οστά του θείου του από το 1985. Ο Χρήστος Νικολαΐδης του Αριστόδημου, στρατιώτης, υπηρέτησε στο 28ο Σύνταγμα Πεζικού και σκοτώθηκε στη μάχη του Μάλι Τοπόγιανιτ (Β.Α της Κλεισούρας) στις 7 Ιανουαρίου 1941, σύμφωνα με το ατομικό δελτίο πεσόντα.
«Έχω ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης με δείγμα DNA. Είναι χρέος για όλους τους Έλληνες οι στρατιώτες που πολέμησαν για εμάς να έχουν μια τιμητική ταφή».
Το νεκροταφείο των Βουλιαράτων
Το στρατιωτικό νεκροταφείο των Βουλιαράτων στο Αργυρόκαστρο βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Εκεί αναπαύονται 57 Έλληνες στρατιώτες και ένας αξιωματικός. Οι κάτοικοι του χωριού τούς έθαψαν εκεί με τιμές και αρχικά τοποθέτησαν στους τάφους σταυρούς με αριθμούς. Φρόντισαν πολύ καλά το νεκροταφείο από τον πόλεμο του ‘40 και μετά, έχοντας κρατήσει και έναν πρόχειρο κατάλογο με ονόματα. Εκεί υπάρχει και οστεοφυλάκιο με τα οστά των στρατιωτικών που έπεσαν στις μάχες των υψωμάτων της Αλβανίας.
Διαδικασία δημιουργίας βάσης δεδομένων ταυτοποίησης DNA πεσόντων Ελληνοϊταλικού Πολέμου
Η υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών απαιτεί τη λήψη δύο δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων και ειδικότερα ενός δείγμα¬τος από τη μητρική «γραμμή» και ενός δείγματος από την πατρική «γραμμή», ως εξής:
Από τη μητρική «γραμμή»
• Από αδελφό/ή του πεσόντα, ο οποίος/α να προέρχεται από την ίδια μητέρα.
• Από παιδί της αδελφής του πεσόντα (ανιψιός-ανιψιά).
• Από παιδί (αγόρι-κορίτσι) της εξαδέλφης του πεσόντος, της οποίας η μητέρα να είναι αδελφή της μητέρας του πεσόντος.
• Από παιδί της κόρης της αδελφής του πεσόντος.
Από την πατρική «γραμμή»
• Από αδελφό του πεσόντος, ο οποίος να προέρχεται από τον ίδιο πατέρα.
• Από υιό του πεσόντος
• Από υιό του αδελφού του πεσόντος (ανιψιός).
• Από εξάδελφο του πεσόντος (υιός του αδελφού του πατέρα του) ή από τον υιό του ως άνω εξαδέλφου του.
Για την απαιτούμενη αιμοληψία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυν¬θούν αδαπάνως στα στρατιωτικά νοσοκομεία-υγειονομικές μονάδες.
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 6573274 – 6575020 της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Β1), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Επίσης μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ: http://www.geetha.mil.gr.
Από το φύλλο της THESSNEWS #101 (14/04/2018-15/04/2018)
Comments are closed.