Σήμερα η απονομή του νέου Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που καθιερώνεται από φέτος ως ο νέος διεθνής θεσμός της Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις, το βραβείο και ποια ήταν η Θεοφανώ στην εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», το ζωντανό ραδιοφωνικό περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm.
Το νέο Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», θα απονεμηθεί φέτος για πρώτη φορά. Η τελετή της απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 18:30 στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το πρώτο βραβείο απονέμεται στο δίκτυο Erasmus και η πρώτη προσωπικότητα που ήταν να το παραλάβει είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, όμως λόγω κορωνοϊού, στην πόλη θα βρεθεί για να το παραλάβει εκ μέρους της ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς.
Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των βραβείων είναι ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy. Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.
Στην τελετή ο κορυφαίος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής θα παρουσιάσει απόσπασμα από τη «Μουσική της Ροτόντας», το οποίο συνέθεσε ο ίδιος το 2018, έπειτα από ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της ακουστικής του μνημείου.
Το βραβείο στο Erasmus
Το νέο πανευρωπαϊκό κύρους και εμβέλειας βραβείο, θα απονέμεται κάθε χρόνο σε κορυφαίες προσωπικότητες και θεσμούς για τη συμβολή τους στην ανάδειξη των αρχών και των αξιών, που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα και ταυτότητα.
Για το νέο Ευρωπαϊκό Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, στην πρώτη χρονιά και φορά που απονέμεται, επελέγη ο θεσμός του Erasmus, του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Erasmus είναι μία ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Είναι το πρόγραμμα που έδωσε τα τελευταία 33 χρόνια, σε περισσότερους από εννέα εκατομμύρια νέους, τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές κουλτούρες που συνθέτουν την πολιτισμική ενότητα της Ευρώπης.
Ποια ήταν η αυτοκράτειρα Θεοφανώ
Η Αυτοκράτειρα της Γερμανίας Θεοφανώ ήταν ανηψιά του Τσιμισκή (βυζαντινή πριγκίπισσα), σύζυγος του γερμανού αυτοκράτορα Όθωνα Β’ που μετά τον θάνατό του, κυβέρνησε με επιτυχία για πολλά χρόνια το γερμανικό κράτος.
Η νεαρή Ελληνίδα αυτοκράτειρα μετέφερε και εισήγαγε στην γερμανική αυλή την λεπτεπίλεπτη εθιμοτυπία και την πολυτέλεια του Βυζαντίου ενώ έθεσε παράλληλα τις βάσεις της μελέτης των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τεχνών στην πολιτιστικά υπανάπτυκτη τότε Γερμανία.
Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής για την ιστορία και δράση της Αυτοκράτειρας Θεοφανούς
____________
“Εφαρμογή Θεσσαλονίκη” – Το ζωντανό ραδιοφωνικό περιοδικό στους 94,5 fm
Καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή από τις 15:00-18:00.
Σερφάροντας στο κύμα της επικαιρότητας
Comments are closed.