Ανοιχτή παραμένει τέσσερις μήνες μετά, η μεγάλη τρύπα που «κατάπιε» τα ξημερώματα της 27ης Ιανουαρίου ένα νεαρό ζευγάρι στη στοά της οδού Τοσίτσα, στο Μπιτ Παζάρ, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους!
Μια 19χρονη με έναν συνομήλικό της, το βράδυ διασκέδαζαν σε μεζεδοπωλείο της πλατείας. Όταν αποφάσισαν να φύγουν, μετά από μερικά βήματα, το έδαφος υποχώρησε και έπεσαν σε βάθος περίπου 3 μέτρων. Τα δύο 19χρονια παιδιά σώθηκαν από θαύμα!
Η εικόνα εγκατάλειψης τόσο του συγκεκριμένου σημείου, όσο και των υπόλοιπων οικημάτων της πολυσύχναστης περιοχής είναι εμφανής…
Ωστόσο η εξωτερική πόρτα του καταστήματος, είναι πλέον κλειδωμένη, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένα χαρτί στο οποίο δίνονται οδηγίες για την πρόσβαση στα μαγαζιά, από την κεντρική είσοδο της στοάς. Παράλληλα, έχουν μπει προστατευτικά κάγκελα και κορδέλες προς αποφυγή παρόμοιου περιστατικού που δεν θα έχει ευτυχή έκβαση…
Το παζάρι του Μπιτ Παζάρ λειτουργεί από το 1928 και αποτελεί ένα από τα σημεία της πόλης που επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες αλλά και φοιτητές για να διασκεδάσουν στα δεκάδες ταβερνάκια και μπαρ του.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι από τους ιδιοκτήτες με τους οποίους μίλησε το «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ανέφεραν πως γνώριζαν για την επικινδυνότητα του σημείου αλλά και των υπόλοιπων κτηρίων, τονίζοντας μάλιστα πως πριν μερικές ημέρες συνέβη και δεύτερο περιστατικό με πτώση σοβάδων και ταμπέλας στην πρόσοψη ενός καταστήματος, περιστατικό το οποίο πέρασε στα «ψιλά γράμματα» αφού -για ακόμη μια φορά- η τύχη βοήθησε και δεν θρηνήσαμε θύματα.
«Δεν ενδιαφέρεται κανείς, ήρθαν και ξαναήρθαν κλιμάκια, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Είμαστε 81 και παραπάνω ιδιοκτήτες μέσα στο Μπιτ Παζάρ, δεν υπάρχει συννενόηση. Πρέπει να γίνουν εργασίες που κοστίζουν και κανείς δεν θέλει να πληρώσει. Κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι όχι», ανέφερε ένας εκ των ιδιοκτητών.
Μάλιστα άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά πάνω από 350 ιδιοκτήτες.
Δ. Αγκαθίδου: «Ο Δήμος δε μπορεί να κάνει κάτι άλλο – Οι ιδιοκτήτες πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους»
«Στείλαμε κλιμάκιο το οποίο είχε διαπιστώσει ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ασφαλείας, από κει και πέρα πρέπει οι ιδιοκτήτες να μπουν στη διαδικασία να κάνουν τις επισκευές. Αν υπάρχει κίνδυνος από στατικής απόψεως δε μπορεί να παρέμβει ο Δήμος. Θα πρέπει να γίνει πραγματογνωμοσύνη από τα Τεχνικά Επιμελητήρια για να δούμε την επικινδυνότητα από πλευράς στατικότητας. Ο Δήμος σε αυτή τη φάση μπορεί μόνο να τους συστήσει να πάρουν κάποια μέτρα. Είναι ιδιωτικός χώρος. Οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί και δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Τα κτίσματα επίσης είναι παλιά, έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν αλλάξει οι κληρονόμοι. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς και σε πολλά άλλα διατηρητέα της πόλης. Ωστόσο, ενημερώθηκα από την υπηρεσία ότι έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του δικού μας κλιμακίου για το θέμα. Εμείς χρειαζόμαστε και πάλι την παρέμβαση του Εισαγγελέα αλλά και αυτό θα λειτουργήσει απλά ως μορφή πίεσης» εξήγησε η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας, Δήμητρα Αγκαθίδου.
Ο τραυματισμός του νεαρού ζευγαριού προκάλεσε τότε την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης δια παραλείψεως.
Ο Εισαγγελέας είχε ζητήσει να γίνει και αυτοψία στον χώρο, να ελεγχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη για την στατικότητα του κτιρίου.
Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει διορθωθεί…