Η απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»
στους Special Olympics και τον Πρόεδρο Δρ. Timothy Shriver,
θέτει στο επίκεντρο τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία και τον στόχο μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας.
Η βράβευση του οργανισμού που ίδρυσε η Eunice Kennedy Shriver το 1968, συγκεντρώνει στη Θεσσαλονίκη κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες σε μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν
τη δύναμη του αθλητισμού στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων.
Ανοίγοντας τον διάλογο για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική ένταξη και τη συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία, το Ιδρυμα Θεοφανώ διοργανώνει αύριο Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση, μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο «Ενταξιακός Αθλητισμός και Συμπερίληψη: Κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη του ατόμου και της κοινωνίας, σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
Στο πάνελ συμμετέχουν οι:
Κεντρική Ομιλία: Mary Davis | Διευθύνουσα Σύμβουλος, Special Olympics International
Ομιλητές
Kiera Byland | Αθλήτρια & Μέλος Δ.Σ. Special Olympics International, Πρόεδρος Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητών (Μεγάλη Βρετανία)
Δρ. Timothy Shriver | Πρόεδρος, Special Olympics International
Δρ. Jacqueline Jodl | Υπεύθυνη Παγκοσμίου Προγράμματος Νέων & Εκπαίδευσης, Special Olympics International
Gilmour Borg | Ηγέτης Αθλητών Special Olympics Μάλτας (Μάλτα)
Διονύσιος Κοδέλλας Πρέσβης ε.τ. | Πρόεδρος, Special Olympics Hellas (Ελλάδα)
Κλέλια Πανταζή | Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής & Διεθνής Κριτής Special Olympics (Ελλάδα)
Το 5ο Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που αποσκοπεί στην ανάδειξη των προσώπων και οργανισμών εντός και εκτός Ευρώπης που ενσαρκώνουν τις ευρωπαϊκές και οικουμενικές αξίες, απονέμεται στα Special Olympics, στο όνομα του Προέδρου Δρ. Timothy Shriver.
Η τελετή απονομής αρχίζει σε λίγο στην Ροτόντα, σύμβολο πολυπολιτισμικότητας, με την παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων εντός και εκτός Ευρώπης και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των αθλητών των Special Olympics.
Σε συνέχεια των προηγούμενων βραβεύσεων με επίκεντρο την Εκπαίδευση, την Επιστήμη, τις Τέχνες και τον Ανθρωπισμό, φέτος το Ίδρυμα Θεοφανώ αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του Αθλητισμού, μέσα από το όραμα των Special Olympics για έναν κόσμο υποδοχής, αποδοχής και γιορτής για όλους, ανεξαρτήτως ικανότητας.
Ο Δρ. Timothy Shriver, Πρόεδρος των Special Olympics, δήλωσε για την απονομή του βραβείου: «Αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή να παραλάβω, εξ ονόματος των τεσσάρων εκατομμυρίων αθλητών των Special Olympics, τους οποίους εκπροσωπούμε καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνία. Ο καθένας διαθέτει ένα χάρισμα να το εξυμνεί».
Το φετινό βραβείο είναι το 5ο βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ. Τα προηγούμενα έτη το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus της ΕΕ, στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid – 19, Δρ.Ugur Sahin και Ozlem Tureci, για τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Daniel Barenboim και στον ΟΗΕ στο όνομα του Γενικού Γραμματέα António Gutteres για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία.
Στο πλαίσιο της απονομής του φετινού Βραβείου θα πραγματοποιηθεί επίσης ένας συμβολικός αγώνας δρόμου, μία «Διαδρομή Ένταξης» αύριο Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.
Στις 10.30 το πρωί θα διεξαχθεί Μεικτός Αγώνας Δρόμου 1.000μ – Unified® Run – στη Νέα Παραλία. Στον αγώνα θα συμμετέχουν αθλητές των προπονητικών προγραμμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, προπονητές, μέλη οικογενειών των αθλητών Special Olympics Hellas, μαθητές των Σχολείων Ενταξιακού Αθλητισμού, συνεργάτες και φίλοι των Special Olympics.
Το Ίδρυμα Θεοφανώ
Σκοπός του Ιδρύματος Θεοφανώ, το οποίο συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2020, είναι να προωθήσει τις ανθρώπινες αξίες που καθιστούν την Ευρώπη μοναδική και να τιμήσει πρόσωπα και θεσμούς που με τη δράση τους αποτελούν εξαίρετα παραδείγματα των εν λόγω αξιών. Με τον τρόπο αυτόν, σκοπό του Ιδρύματος αποτελεί, επίσης, η υπογράμμιση της σημασίας και η αξιοποίηση της ισχυρής ιστορικής απήχησης των πολιτισμικών στοιχείων της Ανατολικής Ευρώπης στη διαμόρφωση και τήρηση των εν λόγω αξιών σε πληθώρα πεδίων, όπως η διακυβέρνηση, η εκπαίδευση, η ανεξιθρησκεία, η επιστημονική πρόοδος ή τα καλλιτεχνικά και αθλητικά εγχειρήματα.
Comments are closed.