Το βιβλίο με τις παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές, γράφτηκε από τον μοναχό Νικήτα τον Αγιορείτη, ο οποίος μαγειρεύει με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, στο Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελλί της Παναγίας Πορταΐτισσας.
Μοναχός Νικήτας Αγιορείτης – Παραδοσιακές Αγιορείτικες συνταγές – https://t.co/nQeM0E1iop pic.twitter.com/UG8uXpD6OI
— Radio Thessaloniki (@RThessaloniki) April 11, 2025
«Ένα από τα πιο κοπιαστικά διακονήματα στο Άγιο Όρος είναι και του μαγείρου. Η μαγειρική είναι και τέχνη. Θέλει έμπνευση, υπομονή, φιλότιμο και μεράκι. Με αγάπη λοιπόν ο μοναχός φέρνει τα ξύλα στο τζάκι ή στο φούρνο κι ετοιμάζει τα υλικά για τη μαγειρική του. Στις συνταγές του χρησιμοποιεί συχνά άφθονα βότανα, λαχανικά, μυρωδικά και όσπρια. Στην Ιερά μονή Ιβήρων, μαθήτευσε επί έτη και ο συντάκτης των απλών, ωραίων και σχετικά εύκολων εκατό αυτών συνταγών του παρόντος βιβλίου, που ξεχωρίζουν και διαφέρουν από πολλές άλλες. Ο π. Νικήτας έχει καταγωγή από το νησί της Κω. Μεγάλωσε στη θάλασσα, μαζεύοντας τα δίχτυα με τον πατέρα του. Τον ψαρά κάνει και στην αγιορείτικη θάλασσα. Γνωρίζει καλά τα ψάρια και την παρασκευή τους την καλύτερη και νοστιμότερη.»
(Από τον πρόλογο του μοναχού Μωϋσέως του Αγιορείτη)
Comments are closed.