RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετατρέπει τις σχολικές αυλές σε εργαστήρια ισότητας

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετατρέπει τις σχολικές αυλές σε εργαστήρια ισότητας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

29/10/202417:03

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετατρέπει τις σχολικές αυλές σε εργαστήρια ισότητας

Η εκδήλωση αποτελεί την τελευταία δράση του έργου Genderyard, το οποίο υλοποιήθηκε το διάστημα Μάρτιος – Οκτώβριος 2024

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετατρέπει τις σχολικές αυλές σε εργαστήρια ισότητας

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης δράσεων και παρεμβάσεων που αποσκοπούν στο να αναδείξουν τις σχολικές αυλές ως προνομιακούς δημόσιους χώρους για την προώθηση της ισότητας των φύλων, της συμπερίληψης και της κλιματικής ουδετερότητας.

 

Στην εκδήλωση, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, από τις 6μ.μ. έως τις 8:30,.μ. στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του έργου, αναδεικνύεται η σημασία των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων με θέμα το φύλο στις σχολικές κοινότητες και η συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση αποτελεί την τελευταία δράση του έργου Genderyard, το οποίο υλοποιήθηκε το διάστημα Μάρτιος – Οκτώβριος 2024 σε συνεργασία με μαθητές και μαθήτριες από τα 41ο, 53ο και 31ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης.

Αξιοποιώντας περιβαλλοντικές πρακτικές και μέσα από τη δημιουργία λαχανόκηπων οι μαθητές/τριες εξοικειώθηκαν με έμφυλα ζητήματα, πρότειναν λύσεις για την εξομάλυνση έμφυλων στερεοτύπων/ρόλων στη σχολική κοινότητα και προώθησαν ένα συνεργατικό μοντέλο μάθησης για όλη τη σχολική κοινότητα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκινάει με την υποδοχή των παρευρισκομένων και το καλωσόρισμα από τους διοργανωτές. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι χαιρετισμοί και η παρουσίαση του έργου Genderyard, με διαδραστικές παρουσιάσεις από παιδαγωγούς και μαθητές/τριες. Ακολουθούν, σύντομες παρουσιάσεις του έργου FoodTrails του Δήμου και της μελέτης Food4School της Μαμαγαία. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με μια ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών.

 

Έμφυλες αναπαραστάσεις και δημιουργικές ερμηνείες μέσα από τα έργα μαθητών/τριων

Στην εκδήλωση φιλοξενούνται μία έκθεση φωτογραφιών και χειροτεχνίες από τους μαθητές/τριες που συμμετείχαν. Τα έργα τους, αποτέλεσμα κριτικής διεργασίας σε έμφυλα ζητήματα για τον σχολικό και δημόσιο χώρο, αντανακλούν με δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο την κατανόηση τους σε θέματα ισότητας και βιωσιμότητας κατά την υλοποίηση του Genderyard.

Οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα διαδραστικά έργα των παιδιών εξερευνώντας προοπτικές ενός ισότιμου και βιώσιμου μέλλοντος για τις σχολικές αυλές και κοινότητες.

 

Σύνδεση σχολικών λαχανόκηπων με έργα της πόλης για την βιώσιμη τροφή

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και η σημασία του έργου FoodTrails που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς και το εγκεκριμένο έργο Commit2green που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για δύο έργα του Δήμου Θεσσαλονίκης που εστιάζουν στην ενεργοποίηση των σχολικών κοινοτήτων και στην αξιοποίηση των σχολικών αυλών και δωμάτων για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Τέλος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ερευνητική μελέτη που υλοποιήθηκε από την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία για την τροφοδοσία των δημόσιων σχολείων και ο εκπαιδευτικός οδηγός Food4Schools, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Accting.

Η μελέτη αυτή στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων και συμπεριληπτικών διατροφικών συνηθειών στα σχολεία. Η συζήτηση που ακολουθεί θα δώσει την ευκαιρία σε εκπροσώπους εκπαιδευτικών φορέων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και πολίτες να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν εμπειρίες για όλα τα παραπάνω.

 

Στόχος και Συνεργασίες

Το έργο Genderyard στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από δημιουργικές και βιωματικές δράσεις.

Η συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα FoodTrails και άλλους τοπικούς φορείς επιβεβαιώνει τη σημασία της πολυεπίπεδης συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου: τη διαμόρφωση ενός ισότιμου και βιώσιμου μέλλοντος για τη νέα γενιά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16.4.202516:29

Θα γεμίσει μικρούς αγρότες η πλατεία Αριστοτέλους στην γιορτή των λαϊκών αγορών που θα πραγματοποιηθεί 29 και 30 Μαΐου. Χιλιάδες φυτά θα διανεμηθούν στους επισκέπτες της, οι οποίοι παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και ένα σεμινάριο, ως προς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16.4.202512:32

  Η Γεωργία Νταγάκη, μία από τις πιο αυθεντικές παρουσίες της ελληνικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει με έναν δίσκο που φέρει τον τίτλο «Απέραντη Ευτυχία» και ήδη συγκινεί με την ειλικρίνεια και το πάθος του.   Ύστερα από δύο χρόνια γεμάτα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16.4.202511:03

  Το νερό ως ευλογία και κατάρα. Πηγή και στοιχείο ζωής, αλλά και ‘στοιχειό’ θανάσιμης απειλής στη δύναμη της καταιγίδας. Η Τρικυμία του Shakespeare, με το τραγούδι του Άριελ «Full Fathom Five», αποτέλεσε ένα σημείο έμπνευσης και εκκίνησης για την

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15.4.202516:30

«Αι Γενεαί Πάσαι» στην πλατεία Αριστοτέλους, Μεγάλη Παρασκευή. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα συναντηθούν οι επιτάφιοι από τους Ιερούς Ναούς της Του Θεού Σοφίας, του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, της Παναγίας Χαλκέων, της Αγίας Θεοδώρας και του Αγίου Νικολάου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15.4.202515:16

  Ένα πραγματικό καταφύγιο κατάνυξης και χριστιανικής λατρείας αποτελεί ο Όσιος Δαβίδ στην Άνω Πόλη, με τον τρούλο του ναού να κοσμείται με το μοναδικό στον κόσμο ψηφιδωτό, με απεικόνιση του Χριστού ως έφηβο.   Σε απόσταση 20 λεπτών περπατήματος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15.4.202511:28

  Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή