Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκε ένα masterclass στη Θεσσαλονίκη, για εκπροσώπους φορέων και μέσων, που στηρίζουν τα τελευταία χρόνια τις δράσεις του προγράμματος στο νομό Θεσσαλονίκης.
Το εστιατόριο «Ακαδημία Αrt Restaurant» υποδέχθηκε για μια ακόμη φορά τους καλεσμένους και την Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνα Νικολάου στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του, ειδικά διαμορφωμένο για το masterclass.
Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia-Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του.
Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν ακόμη, για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται, τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.
H Rice Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνα Νικολάου, παρασκεύασε ζωντανά 3 πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές, αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι. Οι συνταγές ήταν:
• Τερίνα ρυζιού γιορτινή με καπνιστό σολομό
• Πιλάφι με ψητή κολοκύθα, κάστανα και λουκάνικο μοσχαρίσιο
• Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας κα καραμελωμένα αχλάδια
Οι παριστάμενοι απόλαυσαν τις εξαιρετικά νόστιμες συνταγές της Chef Ambassador και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη δυναμική της αξιοποίησης μοναδικών ελληνικών πρώτων υλών και την εξέλιξη παραδοσιακών συνταγών.
Με την παρουσία του την εκδήλωση τίμησε ο Βασίλειος Κουκουρίκης, Πρόεδρος του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, ο οποίος επισήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης για την ανάδειξη της ποιότητας και της διατροφικής αξίας του ελληνικού ρυζιού.
Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος EURICE είναι η NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει αναθέσει στην εταιρεία Chef Stories.
Comments are closed.