Στο κατάμεστο από κόσμο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, τελέστηκαν τα εγκαίνια της τριπλής έκθεσης, που φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονικης Φιλόθεο παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα του ΓΓ Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη, βουλευτών, δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, του συντονιστή του γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννη Παπαγεωργίου και εκατοντάδων επισήμων.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και στόχος είναι το επόμενο διάστημα να δημιουργηθεί μία μόνιμη έκθεση στο Διοικητήριο, ενώ έχουν έρθει σε επαφή με πολλούς φορείς της πόλης, όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ώστε να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Φιλόθεος: Καρπός συνεργασίας αυτή η έκθεση
Για το ενδιαφέρον του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μίλησε στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.
«Η έκθεση ήταν καρπός αυτης της συνεργασίας αλλά και ταυτόχρονα εκπλήρωση της επιθυμίας του υπουργού, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει το κτήριο στους κατοίκους της Θεσσαλονικης» τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
«Η προσέλευση είναι μεγαλύτερη από τις προσδοκίες μας. Δείχνει ότι όλοι μαζί στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι των φορέων, οι βουλευτές μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο σε αυτή τη πόλη» ανέφερε ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, ανακοινώνοντας ότι και μετά το τέλος της έκθεσης το ΥΜΑΘ θα φιλοξενεί σειρά εκδηλώσεων ανοιχτές στον κόσμο και «να δοθεί το κτίριο εκεί που ανήκει».
«Αυτό το κτήριο δεν είναι μόνο ένα εμβληματικό κτήριο της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα συνδέεται και με την ιστορία της πόλης» ανέφερε ο υφυπουργός ΥΜΑΘ.
Μετά την τελετή των εγκαινίων, ακολούθησε ξενάγηση στα κειμήλια της Ιεράς Μητρόπολης και στις προθήκες με τις ενδυμασίες του έπους του 1940.
Την τριπλή έκθεση επισκέφτηκε η πρώτη πολίτης της χώρας, η προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, την 26η Οκτωβρίου αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο.
Η Έκθεση περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες
Η πρώτη έχει τίτλο «ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ο Προστάτης της Θεσσαλονίκης».
Στις ειδικές προθήκες εκτίθενται σημαντικά κειμήλια, που διέθεσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Η δεύτερη έχει τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913 Τότε που μεγάλωσε η Ελλάδα» και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας και ιδιώτες συλλέκτες.
Περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, με τους επισκέπτες να μπορούν να δουν από κοντά, μεταξύ άλλων, εφημερίδες της εποχής, στολές, αυθεντικές λιθογραφίες από το 1912-13 και πίνακες ζωγραφικής με θέμα σημαντικές μάχες των Βαλκανικών Πολέμων.
Η τρίτη θεματική ενότητα «ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940-41 για την τιμή και την δόξα».
Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση με περίπου 200 φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα από την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τίτλο: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Από την Κατοχή στην Αντίσταση», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ έχει εκτεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.
Στο ισόγειο του ΥΜΑΘ φιλοξενούνται και άλλες φωτογραφίες της ίδιας εποχής από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και συλλογές ιδιωτών.
Comments are closed.