«Η αλήθεια στο φαγητό βρίσκεται μέσα στο πιάτο. Το φαγητό είναι παιδεία και αυτό που πρέπει να ξέρει ο κάθε εστιάτορας είναι ότι τα βραβεία δεν είναι αυτοσκοπός. Η μαγειρική δεν είναι επίδειξη τέχνης από μαγείρους, είναι σχολειά. Κάποτε τα σχολεία ήταν το σπίτι μας, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, και δημιουργούσαν ένα μέτρο σύγκρισης όταν βγαίναμε έξω» ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy, Διονύσης Κούκης κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης χτεσινής τελετής απονομής που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».
Ο κ. Κούκης εξήγησε: «Απονεμήθηκαν οι ποιοτικές διακρίσεις σε όλους τους χώρους γεύσης της πόλης που το αξίζουν. Αναφερόμενοι σε χώρους της γεύσης, εννοούμε τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που προτείνουν μεν την παραδοσιακή, αλλά και σύγχρονη ελληνική κουζίνα, ενώ φέρνουν και προτάσεις και τάσεις από τον διεθνή χώρο. Εννοούμε, επίσης, τους street food χώρους, οι οποίοι διακρίνονται για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, και τα οποία προσφέρουν όχι μόνο στον κάτοικο της πόλης, αλλά και στον επισκέπτη, κυρίως, γευστικά προϊόντα με ελληνικό πρόσημο. Εννοούμε τέλος, τα ποιοτικά μπαρ της πόλης που προτείνουν (εκτός από έναν σύγχρονο τρόπο διασκέδασης, ο οποίος κερδίζει συνεχώς τις προτιμήσεις του κοινού) και ποιοτικά κοκτέιλ ή αλκοολούχα ποτά, τα οποία πολύ συχνά κάνουν παρέα με γευστικές συνοδευτικές μπουκιές ή και πιο σύνθετα πιάτα».
Στην κατηγορία Εστιατόρια – Ταβέρνες, ξεχώρισαν 12, στην κατηγορία street food 8 και στην κατηγορία μπαρ 3, ενώ έπαινοι δόθηκαν και στις τρεις κατηγορίες.
Ο κ. Κούκης συμπλήρωσε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ιστορία της γεύσης από το παρελθόν έως και σήμερα: «Στις μέρες μας, πλέον, είναι περισσότερο και από προφανές ότι η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας, η οποία δικαιούται να φέρει τον τίτλο της πρωτεύουσας της γεύσης. Οι εξελίξεις στον χώρο της γεύσης τα τελευταία χρόνια και η ποιοτική άνοδος των σχετικών προτάσεων που κάνει η πόλη, το αποδεικνύουν. Όπως αποδεικνύουν και την αξία της ελληνικής γευστικής παράδοσης και της ποιοτικής διάστασης που έχει η κουζίνα μας. Αυτό είναι και το στοιχείο που της δίνει τη δυνατότητα να παραμένει σφριγηλή και ελκυστική ακόμα και μέσα σε έναν 21ο αιώνα, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις (food miles, από το χωράφι στο πιάτο κλπ) υπηρετεί το μαζικό προϊόν, το ντελίβερι και τις πλαστικές συσκευασίες. Η γευστική απόλαυση- το έχουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ- είναι βασικό ζητούμενο για τον ξένο επισκέπτη. Η πόλη (υπό προϋποθέσεις φυσικά) μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα από ό,τι πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί και έχει πολλά να κερδίσει από αυτό. Τίποτα όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την συστράτευση των πολιτών και των φορέων της πόλης. Από τη μεριά μας, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ανοίξουμε τον θεσμό και να προσκαλέσουμε, εκτός από βραβευμένους και επίσημους, και ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο θα πιστέψει σε αυτό το οποίο επιχειρείται και θα συστρατευτεί. Αυτό έγινε και στην απονομή στις 5 Φεβρουαρίου. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει αυτό που της αξίζει».
Ο ίδιος υπογράμμισε τη συμβολής της δημάρχου Καλαμαριάς, Χρύσας Αράπογλου στην διοργάνωση της εκδήλωσης: «Η τελετή απονομής, χάρη στην ευγενική προσφορά του Δήμου Καλαμαριάς και κυρίως της δημάρχου, κυρίας Χρύσας Αράπογλου -η οποία είναι φωτεινό παράδειγμα εν ανεπαρκεία και η οποία αμέσως αντιλήφθηκε τη σημασία του εγχειρήματος μας- πραγματοποιήθηκε στο πάντα φιλόξενο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρ绬, το οποίο μπορεί να είναι και ένα εφαλτήριο για την οργάνωση και άλλων εκδηλώσεων για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, αλλά παράλληλα και για την ανάδειξη της κουζίνας των προσφύγων, χάρη στους οποίους η Καλαμαριά έγινε αυτό το οποίο είναι σήμερα».
Στην τελετή απονομής των βραβείων, παραβρέθηκαν, διακεκριμένοι καλεσμένοι από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την εστίαση και την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων μεταξύ των οποίων ο συντονιστής του Γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού Χρήστος Μήττας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας και αντιδήμαρχοι του δήμου Καλαμαριάς.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
SALONIKA:Ελληνική νεοαστική
ONORA:Σύγχρονη
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ: Ελληνική παραδοσιακή
ΜΑΙΑΜΙ: Ελληνική seafood
ΧΑΡΟΥΠΙ:Ελληνική νεοαστική
ΑΝΔΡΕΑΣ /ΣΚΟΠΙΑ: Κρέας
ALFREDO S:Σύγχρονη
IBERICO:Κρέας-Ελληνική
ΜΑΡΕΑ:Seafood
MOLDEE:Σύγχρονη
ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ:Ελληνική σύγχρονη
ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ:Ελληνική νεοαστική
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΒΕΡΓΙΩΤΙΚΟ (Βέροια):Παραδ Ελλην./Κρ
ΓΙΑΝΝΗΣ:Ταβέρνα Ψάρι
ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ:Ελληνική Νεοαστική
ΜΑΝΙΤΑΡΙ : Ελληνική Νεοαστική
ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ:Παραδ. Ελλην.
ΜΑΡΙΝΑ (Ποτίδαια):Ελληνική sea food
ΝΕΑ ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ:Κρέας
ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ:Κρέας
ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ:Ελληνική seafood
ΧΑΡΑΜΑ (Νάουσα):Παραδοσιακή Ελληνική.
GRADA NUEVO:Ελληνική sea food
MARRONE:Ελληνική Νεοαστική
PARAMYTHIA:Ελληνική Παραδοσιακή
TIFFANYS:Ελληνική Νεοαστική
TZAKI HO: Κρέας
STREET FOOD
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ:Σουτζουκ;aκια
ΔΟΡΚΑΔΑ:Γαλακτοκομικά
ΕΛΛΕΝΙΔΗΣ:Τρίγωνα
ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΟΣ:Σουβλάκι
ΠΙΡΟΣΚΙ:Πιροσκί
ARMENONVILLE:Παγωτό
DOS MARGARITAS
POMMES:Πατάτες
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ:Πίτες
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΑΚΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥ:Μπακαλιάρος
ΜΠΑΝΤΗΣ:Μπουγάτσα
ESTRELLA:Μπουγατσάν
BAR
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
CASABLANCA
SPEAK EASY
VOGATSIKOU
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΓΟΡΙΛΛΑΣ
CEVICHERIA
LE COQ TAIL MIX BAR
THE BLUE CUP
Comments are closed.