Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Τζ. Πάιατ στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: «Στρατηγική σχέση επένδυσης με την Ελλάδα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

20/11/201806:20

Τζ. Πάιατ στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: «Στρατηγική σχέση επένδυσης με την Ελλάδα»

Τζ. Πάιατ στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: «Στρατηγική σχέση επένδυσης με την Ελλάδα»

Γράφει thessnews

συνέντευξη στους ΣΤΕΦΑΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Μηνύματα στην κυβέρνηση και στους γείτονές μας έστειλε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα είναι πλέον υπεύθυνη για τη μοίρα της» τόνισε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας την ευκαιρία που της δίνεται να εστιάσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.  «Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει. Τώρα το βάρος έγκειται στην κυβέρνηση, να στηρίξει τις επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας πως «οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν πλέον για το Grexit και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για το αν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών».

«Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατηγική σχέση επένδυσης με την Ελλάδα» τόνισε και αναφέρθηκε στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Στρέφοντας το βλέμμα προς τα Σκόπια, ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε πως η κύρωση της συμφωνίας είναι απαραίτητη και εκτίμησε ότι θα επικυρωθεί. «Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και αυτό το σεβόμαστε» υπογράμμισε ο κ. Πάιατ.

Δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση της ΝΔ. Περιορίστηκε να πει ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αυτές οι συζητήσεις. Κάλεσε τα Σκόπια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Σε σχέση με την Τουρκία ο κ. Πάιατ χαιρέτησε την προσέγγιση που ακολούθησε η κυβέρνηση στις σχέσεις της με την Άγκυρα.«Είμαστε (ως χώρα) ευγνώμονες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. «Ελπίζουμε πως αυτός ο διάλογος θα μπορέσει να συνεχιστεί», υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα πως η Τουρκία θα παραμείνει στη Δύση και σημαντικός σύμμαχος της ευρωατλαντικής συμφωνίας. Για την Κύπρο ο κ. Πάιατ επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμά της για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Εξέφρασε το ενδιαφέρον των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μιλώντας για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή.

Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιό σας για τη διοργάνωση του Thessaloniki Summit και ποια είναι η επίδρασή του στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Καταρχάς θα ήθελα να σας πω πόσο πολύ με εντυπωσίασαν οι συζητήσεις που διεξήχθησαν χθες στο Thessaloniki Summit. Ιδίως κατά τη συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και της Σερβίας και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ρουμανίας, διαπίστωσα ότι υπάρχει πάρα πολύς χώρος για δυναμική συνεργασία στην περιοχή. Και όλα αυτά συνηγορούν στον ειδικό ρόλο που θέλουμε να προσδώσουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως πύλη στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αν είστε ικανοποιημένος με τη νέα εταιρεία.

Θα επισκεφθώ τον χώρο του Λιμένα αυτή την εβδομάδα που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η υγιής οικονομία του Λιμένα για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής και της Θεσσαλονίκης. Αλλά φυσικά δεν είναι μόνο το λιμάνι. Το θέμα της διασυνδεσιμότητας αποτελεί την καρδιά και τον πυρήνα των ελπίδων μας για το μέλλον της περιοχής και της Θεσσαλονίκης. Και ας πούμε ποια είναι αυτά τα έργα τα οποία συνηγορούν, ώστε αυτή όλη η περιοχή να γίνει ένας σημαντικός κόμβος στον τομέα των μεταφορών για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ο TAP, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού, καθώς και η προοπτική για τον νέο τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Γιατί έχουν τόση σημασία η Αλεξανδρούπολη και ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου;

Θεωρούμε την Αλεξανδρούπολη ότι είναι μια στρατηγικά σημαντική πόλη. Καταρχήν στον τομέα της ενέργειας. Χάρηκα πολύ που άκουσα τον Μπ. Μπορίσοφ να μιλάει για τον αγωγό AGB που θα συνδέσει τον TAPμε τον αντίστοιχο αγωγό της Βουλγαρίας. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις δυνατότητες που έχει. Θα θέλαμε να το δούμε να αναπτύσσεται, γιατί αποτελεί μια ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδος. Είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, για να υπάρχει και αντίστοιχα σε όλη την Ευρώπη.

Πώς αντιμετωπίζει η αμερικανική διπλωματία την κατάσταση με έναν ασταθή γείτονα (Τουρκία) την ίδια στιγμή που συνεργαζόμαστε στους αγωγούς και στα ενεργειακά;

Με την Τουρκία… καταρχήν είμαστε ευγνώμονες για την προσέγγιση που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση των σχέσεων με την Τουρκία. ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον: να δουν την Τουρκία να παραμένει στη Δύση και να παραμένει σταθερός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στις ευρωατλαντικές σχέσεις. Νομίζω ότι η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα ήταν ιστορικά σημαντική. Και ελπίζουμε ότι αυτός ο διάλογος θα μπορέσει να συνεχιστεί.

Η αμερικανική πολιτική υποστηρίζει τις έρευνες για πετρέλαιο στον κυπριακό θαλάσσιο χώρο

Σήμερα βρίσκεται στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Αυτό δεν είναι σύμπτωση, αυτό αποτελεί μια ένδειξη του πώς εμείς υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει την υφαλοκρηπίδα της και τους φυσικούς της πόρους. Και αυτό ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε από τους πρωθυπουργούς στο Summit. Και αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό για μένα. Και όλα εστιάζουν και στρέφονται στον τομέα της συνεργασίας και των ευκαιριών. Και φυσικά δεν είναι σύμπτωση που αυτή η συζήτηση λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάτε ότι τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορέσει να επικυρωθεί από τις δύο χώρες; Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ευαισθησίες για το ζήτημα.

Κατανοώ τις ευαισθησίες που υπάρχουν στην περιοχή. Παρόμοια θέματα έχουμε και εμείς στις ΗΠΑ. Τα θέματα της ταυτότητας είναι ιδιαίτερα λεπτά και ευαίσθητα υπό την πολιτική έννοια. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι είναι μια συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ δύο κυρίαρχων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων. Και νομίζουμε ότι θα επικυρωθεί. Θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα θετική για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης και την οικονομική ζωή της περιοχής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, έχει αντιρρήσεις. Τι λέτε για αυτό;

Θεωρώ ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και στις ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αυτές οι συζητήσεις. Οι ΗΠΑ θεωρούν και πιστεύουν ένθερμα ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη. Και θέλουν να δουν αυτή την κύρωση. Καθώς και να δουν τα Σκόπια να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους, ώστε να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό θα είναι κάτι πολύ καλό και θετικό για όλη την περιοχή. Αλλά φυσικά αυτό δεν θα το αποφασίσει ένας αμερικανός διπλωμάτης, αλλά ο λαός της Ελλάδας και εμείς σεβόμαστε αυτή τη διαδικασία.

Πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της δυνατότητάς της να προσελκύει επενδύσεις, με δεδομένο ότι μπορεί το 3ο Μνημόνιο να έχει τελειώσει, αλλά η χώρα δεν μπορεί ακόμη να δανειστεί από τις αγορές;

Τα καλά νέα τώρα είναι ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη μοίρα της και το πεπρωμένο της. Οι Αμερικανοί βλέπουν τις δυσκολίες που κατάφερε να ξεπεράσει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία με σεβασμό και κατανόηση. Ο πρόεδρος Τραμπ σήμερα, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα νωρίτερα, έχουν καταστήσει σαφές ότι η οικονομική επιτυχία της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Και συνεργαστήκαμε στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους, ιδιαιτέρως τα δύσκολα χρόνια 2015 και 2016. Αλλά τώρα η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει, υπάρχει ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται αργά. Και αρχίζουμε να βλέπουμε και νέες επενδύσεις. Βλέπουμε πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις να δείχνουν ενδιαφέρον.

Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ήταν να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες εδώ. Και ξέρω ότι πολλές από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που συμμετείχαν ήταν εντυπωσιασμένες από τις ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ, από το ανθρώπινο κεφάλαιο και από τον δυναμισμό των start-ups. Αλλά το βάρος τώρα έγκειται στην ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να υποστηρίξει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Και δεν υπάρχουν οι μεγάλοι κίνδυνοι που ανησυχούσαν οι άνθρωποι πριν από λίγα χρόνια. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι επενδυτές για το Grexit, για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλει η τρόικα, γιατί η Ελλάδα έχει τον έλεγχο της οικονομικής της τύχης.

Επιστρέφω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Μερικά και ως casus beli θέματα. Μπορούν να εισέλθουν οριστικά σε μία οδό αποκλιμάκωσης το 2019;

Το ελπίζουμε σίγουρα. Ελπίζουμε ότι οι φωνές του διαλόγου και της συνεργασίας θα κυριαρχήσουν.

Η Ουάσιγκτον έχει δείξει την εκτίμηση και τον σεβασμό που τρέφει προς την ελληνική κυβέρνηση για τα βήματα που έχει κάνει για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να στραφούμε προς τη συνεργασία. Σίγουρα η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα σχετικά με το μέλλον της αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την γεωγραφική της θέση. Όπως οι ΗΠΑ έτσι και εσείς. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να προωθήσουμε τις σχέσεις Αμερικής και Τουρκίας προς τη συνεργασία.

Υπάρχουν κάποια γεγονότα που το επόμενο έτος θα καταδείξουν την τάση της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ;

Στις 13 Δεκεμβρίου θα έχουμε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος. Αλλά δεν θα είναι μια συνομιλία σε διπλωματικό επίπεδο. Εργαζόμαστε στενά και πάνω στις οικονομικές σχέσεις. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε πάνω σε αυτά που κατορθώσαμε στη ΔΕΘ. Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τους Αμερικανούς επενδυτές, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ, καθώς και τους πόρους. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια στρατηγική σχέση επένδυσης με την Ελλάδα και μας ενδιαφέρει να δούμε την ελληνική οικονομία να προχωρεί μπροστά και να αναπτύσσεται.

Από το φύλλο της THESSNEWS #132 (17/11/2018-18/11/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

  “Εγώ θα είμαι μέλος της αποστολής της διακοινοβουλευτικής επιτροπής διασύνδεσης Αλβανίας – Ε.Ε. Θα εκπροσωπώ το μεγαλύτερο νομικό θεσμό της Ευρώπης, ο κ. Ράμα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του και το κράτος του. Ελπίζω ότι επιβάλει η αστική ευγένεια, ο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου» τονίζει με ανάρτησή του στο Χ/Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή