Το εθνικό πένθος περιγράφει την ένδειξη πένθους για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών. Μπορεί να κηρυχθεί για τον θάνατο πολλών ανθρώπων, έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαιτέρως σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό.
Κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, η ανάρτηση σημαιών και άλλες συμβολικές κινήσεις. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον θάνατο του Κώστα Σημίτη δεν έχει αποφασιστεί το κλείσιμο των σχολείων και των δημοσίων υπηρεσιών.
Πόσες φορές κηρύχθηκε εθνικό πένθος στην Ελλάδα
«Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο», οι φορές που κηρύχθηκε εθνικό πένθος στην Ελλάδα, συνδέονται με γεγονότα που μας σημάδεψαν και έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας.
Η πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 1994, έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. Στη συνέχια, δυο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1996, κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ένα μήνα αργότερα, τον Ιούλιο του 1996, κηρύχθηκε τριήμερο δημόσιο πένθος, μετά τον θάνατο του Παρθενίου Γ΄ Αλεξανδρείας. Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1998, κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για την απώλεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τον Απρίλιο του 1998, κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος, μετά την αποδημία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.
Αλλάζοντας χιλιετία, η 14η Σεπτεμβρίου 2001, κηρύχθηκε ως ημέρα εθνικού πένθους, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, έπειτα από τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄. Τον Αύγουστο του 2005, έπειτα από το αεροπορικό δυστύχημα της Helios, η 16η Αυγούστου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους. Δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2007, έπειτα από τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, με το θάνατο 84 ανθρώπων, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στις 25, 26 και 27 Αυγούστου. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2008, κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου στις 28, 29, 30 και 31 Ιανουαρίου.
Αρκετά χρόνια αργότερα τον Μάιο του 2017, έπειτα από τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος στις 29, 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου. Τον ίδιο χρόνο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, η 15η Νοεμβρίου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους. Τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής με τους 103 νεκρούς, κυρίως στο Μάτι, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στις 24, 25 και 26 Ιουλίου. Τρια χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2021, έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, είχαμε τριήμερο εθνικό πένθος στις 2, 3, και 4 Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο του 2021, λόγω του θανάτου της Πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, η 27η Οκτωβρίου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους. Τον Δεκέμβιο του 2021, έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος στις 26, 27, 28 και 30 Δεκεμβρίου. Τον Φεβρουάριο του 2022, μετά τον θάνατο του του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, κηρύχθηκε τριήμερο δημόσιο πένθος στις 3, 4 και 5 Φεβρουαρίου.
Ένα χρόνο αργότερα, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. Ακολούθησε νέο τριήμερο εθνικό πένθος από τις 14 μέχρι τις 16 Ιουνίου, με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Comments are closed.