ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
Ο υφυπουργός Αθλητισμού μιλά στη ThessNews και στο Νίκο Πετρουλάκη.
Είκοσι μήνες συμπληρώνει στο υφυπουργείο Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής. Ένα σχετικά μικρό, αλλά πολύ ψυχοφθόρο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ζακυνθινός δικηγόρος και πολιτικός, βίωσε δύσκολες καταστάσεις ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με το σύστημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, την ίδια ώρα που τα οικονομικά του υπουργείου δεν επιτρέπουν ούτε την κάλυψη των βασικών αναγκών για Ομοσπονδίες και πρωταθλητές.
-Κύριε Υφυπουργέ, τι σημαίνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο η αλλαγή στην ΕΠΟ και η είσοδος νέων και άφθαρτων παραγόντων;
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από το καθεστώς ανομίας που υπήρχε και η συμμετοχή σε θεσμικά όργανα, ανθρώπων νέων και άφθαρτων, που δεν βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής μας, κρίνεται επιβεβλημένη. Μόνο έτσι, θα μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα και στο ποδόσφαιρο και θα εξαλειφθεί η καχυποψία που υπήρχε στις τάξεις του.
Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω. Αυτή η κυβέρνηση δεν κλείνει τα… μάτια στην ανομία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά την «πολεμά» μέσα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει, ώστε να ευτυχίσουμε κάποια στιγμή να δούμε τις οικογένειες να επιστρέφουν στο γήπεδο. Είναι χρέος της Πολιτείας να προστατεύσει τον πραγματικό φίλαθλο που θέλει να παρακολουθήσει την ομάδα του χωρίς να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα και ο αγώνας μας προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι διαρκής.
-Αισθάνεστε δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην ΕΠΟ με τη στάση που κράτησε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η οποία ουσιαστικά στήριξε τις δικές σας θέσεις και όχι της διοίκησης της ΕΠΟ;
Δεν είναι θέμα δικαίωσης προσωπικής. Το ζητούμενο, όπως σας ανέφερα και παραπάνω, είναι να τηρούνται οι νόμοι και να υπάρχει ισονομία. Και σε αυτό το κομμάτι υπήρχε σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Δεν είναι o «μπαμπούλας», όπως ήθελαν να την παρουσιάσουν, αλλά αποδείχθηκε σύμμαχος στην προσπάθεια πάταξης της βίας και της διαφθοράς. Από τη συνεργασία που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε, διαπίστωσαν και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των διεθνών Συνομοσπονδιών ότι σκοπός μας δεν είναι να θίξουμε το αυτοδιοίκητο αλλά να προστατεύσουμε τη νομιμότητα.
-Τα μετάλλια των Παραολυμπιονικών στέλνουν μήνυμα και στο Yπουργείο για επιπλέον στήριξη ή τα οικονομικά δεν σας επιτρέπουν;
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά γίνεται τεράστια προσπάθεια, εδώ και ενάμιση χρόνο, μέσα από ελέγχους αλλά και σωστή διαχείριση των οικονομικών, να εξοικονομηθούν χρήματα, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες προετοιμασίας των αθλητών μας. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε πολλές βελτιωτικές παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους για να γίνουν κατάλληλοι για χρήση. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί.
Εν προκειμένω, η Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια των Παραολυμπιονικών, ενίσχυσε έμπρακτα την προετοιμασία της αποστολής στο Ρίο και προφανώς στοχεύει να συνεχίσει να ενισχύει πολύπλευρα την Παραολυμπιακή Επιτροπή.
-Είστε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά ή θα έχουμε ένα θρίλερ που θα φέρει νέα μέτρα;
Η κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια και διαπραγματεύεται τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα μας. Ήδη, το τελευταίο διάστημα, οι καρποί των ενεργειών μας γίνονται ορατοί σε ποικίλους τομείς της οικονομίας, όπως αποτυπώνονται από τη μείωση της ανεργίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την αλματώδη άνοδο του τουρισμού, και το πέρασμα από την ύφεση των προηγούμενων ετών στην ανάπτυξη.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, είμαι βέβαιος, όπως εξάλλου έχει διατρανώσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, ότι δεν θα θιχτούν τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού για την υπεράσπιση του πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση και η συνακόλουθη εκταμίευση θα εξελιχθούν με το θετικότερο δυνατό τρόπο, ανακουφίζοντας άμεσα την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
-Βλέπουμε μια προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να εντάξει σταδιακά τα προσφυγόπουλα στην ελληνική εκπαίδευση. Στο υπουργείο Αθλητισμού έχετε σκεφθεί παρόμοιες ενέργειες για την άθλησή τους;
Ο Αθλητισμός ευνοεί την κοινωνική ένταξη των μειονεκτούντων νέων, των μεταναστών και προσφύγων. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός «ενιαίου κοινωνικού και δημοκρατικού συστήματος φυσικής αγωγής και αθλητισμού» με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά, με έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία και προτεραιότητα στην ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στις πιο αδύναμες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού.
Αναπτύσσονται λοιπόν, σταθερές πολιτικές για την κοινωνική ένταξη μέσω του Αθλητισμού των μεταναστών, των εξαρτημένων, των φυλακισμένων και αναδιοργανώνονται τα προγράμματα αθλητισμού-ψυχικής υγείας.
Τόσο σε εθνικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο, συγκεκριμένες παροχές και δράσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ομαλή ενσωμάτωση αυτών των ομάδων, όπως η πανελλήνια ημέρα Αθλητισμού κάθε Οκτώβριο στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς και η θέσπιση της ευρωπαϊκής εβδομάδας Αθλητισμού BEACTIVE. Επιπλέον εργαζόμαστε, ώστε να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της νομοθεσίας που καταπολεμά τα κρούσματα ρατσισμού στον Αθλητισμό και εξασφαλίζει την ομαλή πρόσβαση σε αθλητικές διοργανώσεις.
Comments are closed.