ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || smosxis@gmail.com
Δεν βρήκε πολλούς πρόθυμους ο Αλ. Τσίπρας
Χιλιοπαιγμένο τηλεοπτικό σίριαλ δεύτερης διαλογής θύμισε η Βουλή για άλλο ένα βράδυ. Αυτή τη φορά κατά τη διαδικασία συζήτησης αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το σκηνικό γνώριμο: ανούσιες αντεγκλήσεις με μοναδικό στόχο τον εντυπωσιασμό. Τίνος όμως; Ποιος παρακολούθησε τον ανούσιο καυγά που εκτυλίχθηκε, παρόλο που μεταδόθηκε απευθείας και σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης.Όλοι εναντίον όλων, ευφυολογήματα, ατάκες, μπηχτές, υπονοούμενα, ευθείες κατηγορίες, λοιδορίες και στιχομυθίες κενές περιεχομένου. Η διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί ουσιαστικά στις ατέρμονες συζητήσεις σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα non papers που κυκλοφορούσαν αποτέλεσαν το σενάριο με τους διαλόγους και μετά από πολυήμερες «πρόβες» ανέβηκε η «παράσταση».Οι «πράξεις» που έκανε στο μυαλό της η κυβέρνηση αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες και ευσεβείς πόθοι και μαγικός αριθμός «200» αποδείχτηκε ότι απείχε έτη φωτός. Οι «καλοδεχούμενες» ψήφοι τις Χρυσής Αυγής δεν υπήρξαν ποτέ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ δεν ενέδωσαν στις προκλήσεις, οι διαφοροποιήσεις ήταν ελάχιστες, το ΚΚΕ δεν έβαλε πλάτη κι έτσι η απλή αναλογική θα περιμένει τις μεθεπόμενες εκλογές.
■ Δεν του βγήκε η «αριθμητική»
Με την παρηγοριά πως κατάφερε να ψηφίζουν οι 17άρηδες έμεινε σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ. Για όποιες δεύτερες σκέψεις έχει κάνει για το μέλλον του, θα χρειαστεί υπομονή και ευνοϊκή μεταχείριση από το εκλογικό σώμα.Ο πρωθυπουργός έδειξε να βλέπει τον αντίπαλό του κυρίως στα πρόσωπα της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη. Η επίθεση που εξαπέλυσε ήταν σφοδρή. Αφού δήλωσε ανήμπορος να κατανοήσει την άρνηση ψήφου, τους κατηγόρησε για «ουρές» τις Ν.Δ. λέγοντας ότι «Αρνείστε ένα πολιτικό δώρο. Να παίξετε σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Επιλέγετε να παίζετε ένα ρόλο με τη δεξιά, αρνείστε ουσιαστικά τους ίδιους σας τους εαυτούς. Διαπράττετε ένα ιστορικό ατόπημα».Ειδικά η σύγκρουση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν μετωπική και μάλιστα λίγο πριν περατωθεί η συνεδρίαση. Ηγετικό έλλειμμα της καταλόγισε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας πως «στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αποδείξουν την ηγετική στόφα και τις ικανότητες. Σήμερα χάσατε την ευκαιρία. Είστε ουραγός όχι μόνο του Μητσοτάκη αλλά και άλλων επιδιώξεων που ίσως σας υπερβαίνουν. Είναι κρίμα την ώρα που χάνετε την ευκαιρία να υπερασπίζεστε τις επιλογές με ύβρεις. Κρίμα».
■ Τοποθέτηση με νόημα
Αν υπήρξε ουσία σε κάτι ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού που αφορούσε στις βλέψεις του για το αύριο, τόσο το δικό του όσο και του πολιτικού σκηνικού. «Ήρθε η ώρα να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος σε έναν γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», κάτι που συνδύασε ο Αλ. Τσίπρας με την Συνταγματική αναθεώρηση και την απλή αναλογική.Λαμβάνοντας υπόψη το διαρκές άνοιγμα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, γίνεται αντιληπτό πως φιλοδοξεί να είναι αυτός που θα ανοίξει την αυλαία της «Νέας Μεταπολίτευσης» ως επικεφαλής ενός τέτοιου ευρύτερου σχήματος. Μάλιστα, προειδοποίησε Γεννηματά και Θεοδωράκη πως ο ελληνικός λαός, με τη συμπεριφορά τους, θα τους στείλει «στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας». Επέμεινε ότι το κόμμα του θα αφήσει μεταρρυθμιστικό στίγμα, ότι η κρίση είναι κατά βάση πολιτική και ότι «η βιώσιμη έξοδος από την κρίση δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος»
.■ Όσα σέρνει η σκούπα
«Ομολογία ήττας» χαρακτήρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ισχύσει η απλή αναλογική άμεσα. Τα «κοσμητικά» που χρησιμοποίησε για τον πρωθυπουργό ήταν σκληρότατα. «Πολιτικός αμοραλιστής», «κυνικός τυχοδιώκτης», «ανιστόρητος», «ιδιοτελής», είναι μερικά μόνο λεκτικά βέλη που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. προς τον Αλ. Τσίπρα. Τον κατηγόρησε πως ράβει κοστούμι μεταρρυθμιστή ενώ οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία αφού «με την απλή αναλογική ο σχηματισμός κυβέρνησης εκφυλίζεται σε ένα αλισβερίσι εκβιασμών».«Γιατί δεν αλλάξατε το νόμο στην πρώτη θητεία σας; Γιατί πήγατε στις εκλογές με το μπόνους;», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξαντλείται στο μπόνους και στην ψήφο στους δεκαεπτάρηδες αφήνοντας έξω μεγάλα θέματα όπως το σπάσιμο των περιφερειών.Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ρωτώντας τον πρωθυπουργό «γιατί δεν συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε καταθέσει για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού; Γιατί δεν το κάνετε σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε, γιατί δεν σας βολεύει, γιατί είσαστε η επιτομή του κομματικού καιροσκοπισμού και του πολιτικού αμοραλισμού».Επανέλαβε τη πάγια άποψη της Ν.Δ. περί προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης απ’ την κυβέρνηση, περιγράφοντας γλαφυρά την επικρατούσα κατάσταση: «Ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης έχει επικαθίσει σαν τοξικό νέφος επάνω από τη χώρα. Σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα ακούγεται σαν υπεκφυγή, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δυστυχώς, η κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο παίζει με τους θεσμούς»Η Γεννηματά «στα κόκκινα»«Πολύφερνες νύφες» είναι πλέον τα μικρά κόμματα για τα οποία διαγκωνίζονται οι δυο μεγάλοι ώστε να πλασαριστούν στην κατάλληλη θέση για την επόμενη μέρα.Εκτός απ’ το ιδιότυπο «μπρουτάλ» φλερτ που δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ απ’ τον Αλ. Τσίπρα, ο δεύτερος «μνηστήρας» Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κλείσει το μάτι στη Φώφη Γεννηματά. «Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο νόμο και μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση για εκλογικό νόμο που θα αποτελεί πραγματική τομή και εκεί θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Η ΝΔ θα επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες και όχι ετερόκλητες συμμαχίες, όπως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με ένα ιδιαίτερα δεικτικό ύφος, έσπευσε να κάνει θρύψαλα τα όνειρα πολλών μέσα κι έξω απ’ το ΠΑΣΟΚ. «Όποιος θέλει να γίνει υπουργός του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη να μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει αμετακίνητο στην ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Κανείς μόνος του δεν μπορεί» είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε ακόμη πιο απόλυτα: «Να μην αναζητεί κανείς σε εμάς δεκανίκια ή πρόθυμους ηλίθιους».
■ Το μήλο της έριδος
«Στην ποδιά της Χρυσής Αυγής σφάζονται παλληκάρια». Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος της τριήμερης συζήτησης για τον εκλογικό νόμο. Το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου έλαμψε δια της απουσίας του. Έφυγε κι άφησε τους άλλους να σκοτώνονται για χάρη του.«Μακελειό» έγινε μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής όταν ο πρώτος υπονόησε πως ο Ν. Βούτσης έλαβε μέρος σε προσπάθεια να προσεταιριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη Χρυσή Αυγή. Σε έξαλλη κατάσταση του απάντησε λέγοντας πως «επί 20 ημέρες διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι επιδιώκαμε την συνεργασία με την Χ.Α. Ήρθε η συζήτηση εδώ για να αποδειχθεί ότι η ΧΑ συμπαρατάσσεται με το μέτωπο των δυνάμεων που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική. Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Μετέρχεστε και υιοθετείτε την πολιτική αθλιότητα την οποία ξεκίνησαν κεντρικά στελέχη του κόμματός σας με παπαγαλάκια της δημοσιογραφικής αλητείας. Είναι λυπηρό ότι μιλώντας για θεσμικά ζητήματα και για την Δημοκρατία υπάρχει σύμπλευση ακραίων αντιλήψεων που διακινούν αυτή την πολιτική αλητεία σε συνεργασία με μια δημοσιογραφική αλητεία».Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρώντας να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις αναφέρθηκε στους Αγώνες της Αριστεράς αλλά προχώρησε κάπως περισσότερο δηλώνοντας πως «ήμουν πολιτικός κρατούμενος 6 μηνών από την χούντα. Τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής μου ήμουν σε εξορία».Ήταν και ο Καμμένος εκεί…Κανείς δεν θα αντιλαμβανόταν την παρουσία Καμμένου αν η Φ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, δεν χαρακτήριζε τους ΑΝ.ΕΛ. «ακροδεξιά απόφυση».Ακολούθως, επικράτησαν γηπεδικές συνθήκες με τον Π. Καμμένο να απαντά πως «εσείς είστε παρά φύση σοσιαλίστρια. Εσείς να προσέχετε τα λόγια σας. Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Όσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σηκώνοντας το γάντι, απάντησε: «Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε»
.■ Πόρτες κλειστές κι απ’ τους υπόλοιπους
Αν δεν ήταν ο Β. Λεβέντης, η συγκυβέρνηση θα ένιωθε την απόλυτη μοναξιά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων «επέπληξε» ΠΑΣΟΚ για την άρνηση ψήφου και το κατηγόρησε για ασυνέπεια σημειώνοντας ότι “ δεν αντιλαμβάνομαι τα κόμματα που βάλανε την απλή αναλογική στην ιδρυτική τους διακήρυξη όπως το ΠΑΣΟΚ και αναζητούν δικαιολογία για να μην ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, λένε ασυνάρτητα πράγματα, προβάλλουν δευτερεύοντα πράγματα”. Και προειδοποίησε: “Ο λαός τιμωρεί όταν προδίδονται θέσεις που είναι θεμελιακές για τη δημοκρατία.Τη νύχτα που θα χαίρεται η δεξιά εσείς του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχετε στην αίθουσα. Ίσως δε θα είστε στην αίθουσα”
.■ Φουλ επίθεση από Θεοδωράκη
Για καιροσκοπισμό κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ο Στ. Θεοδωράκης λέγοντας πως «το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους» και ότι «είστε ικανοί να επαναφέρετε το μπόνους, αν αλλάξουν τα γκάλοπ».Επίσης, αναφέρθηκε σε περσινή συζήτηση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά στην πορεία άλλαξε στάση. Ο Στ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε «τι μεσολάβησε από το καλοκαίρι του ‘15, που θα αλλάζαμε μαζί τον εκλογικό νόμο, με το καλοκαίρι του ‘16; Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι. Τώρα είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας».
■ Αποπροσανατολισμός απ’ τα προβλήματα
«Προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων» χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης ο Δ. Κουτσούμπας. Ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι αντί να ασχολείται με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, με την υπερφορολόγηση αλλά και με τα επερχόμενα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά, συζητάει για εκλογικό νόμο, κάτι που «δεν απασχολεί την πλειοψηφία του λαού αλλά μόνο τα κομματικά επιτελεία»
.Από το φύλλο της THESSNEWS #11 (23-24/07/2016)
Comments are closed.