ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || smosxis@gmail.com
Γνώριμα σκηνικά παλαιοκομματικής κοπής – Και το Σύνταγμα πιόνι στην πολιτική σκακιέραΝτρίπλες, ελιγμοί, μαγειρέματα, ισορροπίες συνθέτουν το πολιτικό τοπίο τη στιγμή που η «καταιγίδα» λογαριασμών, περικοπών, ύφεσης και ανεργίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρώτα ο εκλογικός νόμος, τώρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και μετά ποιος ξέρει τι άλλο. Τεράστια θέματα, λάθος εποχή. Ο σκεπτικισμός, η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα δεν διέπουν μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών.
Η κυβέρνηση άνοιξε τη βεντάλια ύψιστων πολιτειακών θεμάτων ζητώντας από λαό και κόμματα να λάβουν μέρος στη διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017. Προφανώς, πιστεύει πως, με λυμένο το σύνολο των προβλημάτων μας, διαθέτουμε την πλήρη διαύγεια και την απαραίτητη πολυτέλεια να ασχοληθούμε ενδελεχώς με το «μεθαύριο» της χώρας τη στιγμή που βρίσκεται σε απόλυτη αβεβαιότητα το «σήμερα» των οικογενειών μας.
Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα
Αν χάσεις μια μάχη δε σημαίνει ότι έχασες και τον πόλεμο. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός, μετά την αποτυχία να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, ξεκίνησε την επόμενη μάχη του για τη Συνταγματική αναθεώρηση.Σε μια «άχρωμη» και «άοσμη» σεμνή τελετή ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική αναθεώρηση οι οποίες απαρτίζονται από πέντε άξονες, όχι πάντα απολύτως σαφείς. Στα ήδη γνωστά, νέο στοιχείο, η υπαναχώρηση στην εκλογή Προέδρου από τη βάση. Γλυτώνουν έτσι οι υποψήφιοι για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα την προεκλογική περίοδο και την «κάθοδο στο λαό». Εκτός αν δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο η Βουλή. Νέο στοιχείο αποτελεί και η πρόβλεψη ο εκάστοτε πρωθυπουργός, με εξαίρεση τους υπηρεσιακούς, να είναι απαραιτήτως εκλεγμένος βουλευτής. Άλλος Παπαδήμος να μη μας βρει. Εδώ όμως, θέτει σε κίνδυνο το φλερτ του με τον Β. Λεβέντη ο οποίος πίνει νερό στο όνομα μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει πολίτης που να διαφωνεί με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ενώ ο πρωθυπουργός θυμάται κάπου- κάπου ότι προέρχεται απ’ την Αριστερά αφού δεν παρέλειψε πρόβλεψη για ισχυρή δόση αμεσοδημοκρατίας και διαβούλευση μέχρι τελικής πτώσεως σε όλες τις γειτονιές και τα σοκάκια.
Ούτε «καλημέρα» δε θέλει ο Μητσοτάκης
Όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση φαίνεται η σύμπνοια και η σύγκληση να βρίσκονται εξαιρετικά μακριά. Είναι βέβαια αδύνατο να πειστεί και ο πιο καλοπροαίρετος ότι Ο Αλ. Τσίπρας επιζητεί τη συνεννόηση όταν τον ακούει κατά την εισήγησή του να καταφέρεται με δριμύτητα στην «οικονομική και ηθική χρεοκοπία του παλιού πολιτικού συστήματος» με το οποίο «πρέπει να τελειώνουμε γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε απ’ την κρίση μια και καλή». Και διαλύοντας κάθε υπόνοια παρανόησης, τόνισε πως πρέπει «να τελειώσουμε με αυτά που μας έφεραν ως εδώ».Η αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε το γάντι πιο γρήγορα κι απ’ τον άνεμο. Υπήρχε, ούτως ή άλλως, κεκτημένη ταχύτητα απ’ την αντιπαράθεση για την απλή αναλογική. «Δε συμμετέχουμε σε προσχηματικές και ανούσιες διαδικασίες», τόνισε η Ν.Δ. σε δήλωσή της. Κύκλοι του προέδρου δηλώνουν ότι «ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει με τη στάση του τη σύγκρουση». Στο μήνυμα του για τα 42 χρόνια απ’ την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για έλλειψη σοβαρότητας, αξιοπιστίας και αλήθειας και κατ’ επέκταση ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης Δημοκρατίας.Είναι μάλιστα τόσο χαμηλό το βαρομετρικό που «πιάστηκαν» μεταξύ τους και για τα συνθήματα. Η Ν.Δ. κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για «λογοκλοπή» των συνθημάτων του κ. Μητσοτάκη για τη «Νέα Μεταπολίτευση» και την «Ελλάδα του 2021», αν και το τελευταίο αποτελεί έμπνευση της περιόδου Σαμαρά.Παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένος από την παρουσία του Απ. Τζιτζικώστα στην εκδήλωση. Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις φραστικές διαφοροποιήσεις αλλά πέρασε και στις πρακτικές.Ούτε στη Συνταγματική αναθεώρηση «πρόθυμοι ηλίθιοι»
Για «σόου» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά.
«Στο μείζον θεσμικό ζήτημα απέφυγε τη Βουλή, επέλεξε να μείνει στο προαύλιό της», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε σε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης «να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα προβλήματα που βιώνουν».Στη Χαρ. Τρικούπη κάνουν λόγο για μια αδίστακτη κυβέρνηση που υποβιβάζει την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία σε κομματική αντιπαράθεση και εργαλείο εξυπηρέτησης δικών της επιδιώξεων. «Χρησιμοποιεί παλαιοκομματικές και καταδικασμένες πρακτικές στο όνομα του δήθεν νέου. Πρακτικές που εκφράζουν το πιο παλιό, από το παλιό στην πολιτική» αναφέρουν.Ο διάλογος για τη Συνταγματική αναθεώρηση δεν μοιάζει ελκυστικός για το ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορεί να γίνει όπως τον σκηνοθετεί ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εξωκοινοβουλευτικά παιχνίδια και προσχήματα. Όλα, λοιπόν, στη Βουλή», διαμηνύουν.«Δεν είναι αποσπάσματα σκετς καλοκαιρινής επιθεώρησης».«Δώσε ερωτήματα στον λαό», σχολιάζει το Ποτάμι για τις προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση. «Επιτέλους ο λαός παίρνει ξανά τον λόγο! Μετά τις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων. Μετά τους χορούς και τα νταούλια του δημοψηφίσματος. Μετά τις εξέδρες και τα αγκαλιάσματα με τον Καμμένο. Μετά το λαϊκό προσκύνημα εικόνων και λειψάνων στο Πεντάγωνο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.Το μπαράζ σκωπτικών σχολίων συνεχίστηκε αμείωτο σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ξανά στον λαό την δυνατότητα να βγει μπροστά (από τον Σεπτέμβρη), να πανηγυρίσει και να απαντήσει αν συμφωνεί με τις ρηξικέλευθες συνταγματικές προτάσεις αναθεώρησης του κ.Τσίπρα.
Μάλιστα, η ταραχώδης σχέση με την κυβέρνηση φάνηκε και από το κλείσιμο της ανακοίνωσης: «Προσοχή όλα τα παραπάνω αφορούν την Συνταγματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ελλάδα 2021» και δεν είναι αποσπάσματα σκετς καλοκαιρινής επιθεώρησης».Όπου γάμος και χαρά ο Βασίλης πρώτοςΜόνο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μπήκε στο κάδρο της Συνταγματικής αναθεώρησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που παρέστη στην εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής και σε συνδυασμό με τη στάση του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου οι κακές γλώσσες τον χαρακτηρίζουν «δεκανίκι» του Τσίπρα.
Μάλιστα, σε «πηγαδάκι» μετά το πέρας της εκδήλωσης, η κάμερα «συνέλαβε» στιχομυθία στην οποία ο Β. Λεβέντης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει κάποιες προτάσεις της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες. Όμως, η βουλευτής του Θ. Μεγαλοοικονόμου έσπευσε να τονίσει πως «πάντως είμαστε κοντά, είμαστε κοντά».Για νέο γύρο παζαριών με τα άλλα κόμματα, με στόχο τη σταθερότητα στην ανεμπόδιστη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ. Κάνει λόγο για «κυβερνητικές φιέστες δήθεν διαλόγου για το Σύνταγμα και την ίδια ώρα θα υλοποιεί τα βάρβαρα μέτρα και θα προετοιμάζει νέο πλήγμα σε μισθούς, μεροκάματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες και φοροληστεία του λαού».Λιτή αλλά σκληρή η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής:
“Οι προτάσεις Τσίπρα για διαιώνιση του εθνοκτόνου μνημονίου, υποβάθμιση της Ορθοδοξίας, διατήρηση της βουλευτικής ασυλίας και των προνομίων του πολιτικού συστήματος δε συνιστούν Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά αποπροσανατολισμό και εμπαιγμό του Ελληνικού λαού”
.ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
Μαλλιά-κουβάρια έγιναν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κατά τη συζήτηση του αιτήματος της δεύτερης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε την περίοδο της «περήφανης» διαπραγμάτευσης του 2015 που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls και στο τρίτο μνημόνιο. Οι σκηνές που διημείφθησαν μεταξύ Τσακαλώτου, Βούτση , Δένδια, Τζαβάρα όταν ο υπουργός Οικονομικών ειρωνεύτηκε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για «τα παιδικά του χρόνια στην εξορία» είναι χαρακτηριστικές. Μόλις ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρθηκε με ειρωνικό ύφος στο «κρατούμενο αβάπτιστο βρέφος», οι βουλευτές της Ν.Δ. άστραψαν και βρόντηξαν κατά του υπουργού ο οποίος ανταπάντησε με εκφράσεις του τύπου «άντε φύγε από δω, είσαι η πεμπτουσία του γελοίου» για να πάρει απαντήσεις του τύπου «να μάθεις ελληνικά πρώτα».Επιχείρηση απαξίωσηςΑγοραίες εκφράσεις και γηπεδικές συνθήκες αλλά πολύ κακό για το τίποτα. Το Μαξίμου αποφάσισε να μην παραστεί ο πρωθυπουργός για να υποβαθμίσει τη συζήτηση. Έτσι, παρακολουθούσε απ’ το γραφείο του στη Βουλή και αφού έκρινε ότι Δραγασάκης και Τσακαλώτος τα πήγαν καλά δεν παρενέβη. «Η Ν.Δ. προσπαθεί να αποκτήσει πολιτικό αφήγημα για να βγει απ’ τα αδιέξοδά της», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Για «κατασκευή παραμυθιών» μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε λέγοντας πως η Ν.Δ. «αν μιλήσει για το παρελθόν πρέπει να μιλήσει και για τις ευθύνες της για την χρεοκοπία της χώρας. Αν μιλήσει για το μέλλον θα αποκαλύψει την ένδεια επιχειρημάτων και σχεδιασμού». Εξάλλου, «ο λαός έχει ήδη μιλήσει, ανανεώνοντας την εντολή του προς την κυβέρνηση, πέρυσι τον Σεπτέμβριο», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.Όμως, είναι ηλίου φαεινότερο πως ο Αλ. Τσίπρας δεν ήθελε για κανένα λόγο να μπει στη διαδικασία να απολογείται για τον Γ. Βαρουφάκη, τον Τζ. Γκάλμπρεϊθ και το PlanX. Προτίμησε να λάμψει δια της απουσίας του.Η πρόταση, βέβαια, απορρίφθηκε με 155 «όχι» έναντι 96 υπέρ και 20 «παρών». Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ενώ την στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών». Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης.
Από το φύλλο της THESSNEWS #12 (30-31/07/2016)