ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ || xenikol@hotmail.com
Βέβαιος ότι πάμε σε εκλογές δηλώνει στην Thessnews ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, που μιλά για τη στάση του κόμματός του στη Βουλή για το επίδομα αλλά και τη διαπραγμάτευση γενικά. Κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για τυχοδιωκτισμό και εμμονή στον Λαϊκισμό, που μας κοστίζει πολλά.
– Κύριε Χατζηδάκη, προτείνατε να ψηφιστεί η τροπολογία αλλά μετά την πιστοποίηση του Πλεονάσματος. Εάν το Eurogroup δεν προβάλει αντιρρήσεις και ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού προχωρήσει, δε θα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία;
H θέση της ΝΔ είναι κρυστάλλινη: λέμε «ναι» στην ενίσχυση των συνταξιούχων αλλά λέμε «όχι» στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται τόσο για τους συνταξιούχους, όσο για τον περιορισμό της έκτασης της ήττας της. Απέρριψε την πρότασή μας, διότι ενδεχομένως σχεδιάζει εκλογές πριν από τον Μάρτιο και θέλει να εξαπατήσει τους συνταξιούχους. Αλλά ακόμα και αν δεν σχεδιάζει εκλογές τώρα αμέσως, στην πραγματικότητα θέλει να δείξει στους συνταξιούχους ότι είναι μια δήθεν λεβέντικη και ηρωική κυβέρνηση που αδιαφορεί για το τι λένε οι πιστωτές. Ποιος το λέει αυτό; Η κυβέρνηση που με έναν νόμο έδωσε το 80% της δημόσιας περιουσίας στο υπερ-ταμείο για 99 χρόνια!
Η χώρα όμως δεν θα προχωρήσει μπροστά με τέτοιους τυχοδιωκτισμούς. Τους είδαμε άλλωστε και την τελευταία διετία. Το ΔΝΤ, εναντίον του οποίου επιτίθεται τώρα η κυβέρνηση, μας ζητούσε το ’14 μέτρα 3 δις ευρώ για τη διετία 15-16 και η «λεβέντικη» κυβέρνησή μας πήρε τελικά μέτρα 6 δις για το ίδιο χρονικό διάστημα. Διπλάσια από αυτά που ζητούσε το ΔΝΤ.
Ο λαϊκισμός δεν είναι λύση για τη χώρα. Είναι το βασικό της πρόβλημα.
– Διαφωνείτε με την τοποθέτηση Ολάντ ότι κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα να διαθέτει το Πλεόνασμα όπου επιλέγει;
Σας θυμίζω ότι και η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 προχώρησε σε διανομή πλεονάσματος με το κοινωνικό μέρισμα. Το έκανε, όμως, αφού είχε πιστοποιηθεί το πλεόνασμα. Τότε βέβαια ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ντροπή, ψίχουλα και καταισχύνη.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν έχουμε το δικαίωμα να διαθέσουμε το πλεόνασμα. Ασφαλώς έχουμε. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες, κάποιες διαδικασίες που οφείλει η κυβέρνηση να τηρήσει πριν προχωρήσει στη διανομή του πλεονάσματος.
Η κυβέρνηση, αντί να δει το θέμα από αυτή τη σκοπιά, υιοθετεί μια λαϊκίστικη προσέγγιση ισχυριζόμενη ότι εκείνοι στο ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν τους δικούς μας γονείς και τους δικούς μας παππούδες περισσότερο απ’ ό,τι τους αγαπάμε εμείς οι ίδιοι.Αυτά είναι γελοία πράγματα! Καιρός να σοβαρευτεί επιτέλους η κυβέρνηση.
– Πρόσφατα είπατε ότι «εάν ο Τσίπρας δεν μπορεί να κλείσει την Αξιολόγηση, τότε θα φορέσει τη φουστανέλα και θα πάει σε εκλογές». Οι εξαγγελίες για συντάξεις και ΦΠΑ και οι δηλώσεις στις Βρυξέλλες μήπως είναι σε κλίμα φουστανέλας;
Ναι, είμαι από αυτούς που πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ο κ. Τσίπρας μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής τους και τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί, αργά ή γρήγορα, να προσφύγει σε εκλογές, για να διαχειριστεί την ήττα του.
Η κυβέρνηση αυτή έχει έλλειμμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της πολιτικής της, αλλά ένα πλεόνασμα σε τρικ και τερτίπια.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να χρησιμοποιείται η διαπραγμάτευση και τα όποια αδιέξοδα, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να κάνει μια ηρωική έξοδο. Είναι 42 ετών και αν καθίσει στο Μαξίμου ακόμα 6 μήνες ή 1 χρόνο, ίσως να μην μπορέσει να συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία.
Ενώ τώρα μπορεί να δοκιμάσει, για να έχει μια αξιοπρεπή ήττα.
Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν τόσο οι σχεδιασμοί του κ. Τσίπρα. Το βασικό ζήτημα είναι ότι μ’ αυτήν την κυβέρνηση η χώρα πάει πίσω και, κυρίως, δεν έχει καμιά προοπτική για επενδύσεις και νέες δουλειές. Και αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο στην Ελλάδα σήμερα.
Από το φύλλο της THESSNEWS #32 (17-18/12/2016)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.