Δυστυχώς, οι ευρωεκλογές ανέκαθεν ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τη λεγόμενη “χαλαρή” ψήφο, θεωρώντας ότι η Ευρώπη δεν μας αφορά.
Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του ΥΠΕΣ, ψήφισαν 3.891.466 από τους 9.605.244 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 40,5% και την αποχή στο 59,5%.
Μέχρι χθες (9/6), το υψηλότερο ποσοστό αποχής στις τρεις ευρωεκλογές της τελευταίας 15ετίας, είχε καταγραφεί το 2009 (47,46%).
Ποιοι λόγοι όμως οδήγησαν στην απόχή – ρεκόρ απο τις φετινές ευρωεκλογές, που άγγιξε σχεδόν το 60%;
Αναμφίβολα, ένας από τους λόγους της ελλειπούς συμμετοχής ήταν η “κόπωση” από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Επιπλέον, η μεγάλη διαφορά, που διατηρεί το πρώτο κόμμα από τα υπόλοιπα, ενδεχομένως να συνέβαλε στην αποχή, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί.
Ένας άλλος πιο ανησυχτικός λόγος είναι η αδιαφορία και η άγνοια αρκετών πολιτών νεαρής ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι η νεολαία διακατέχεται από φιλελεύθερες ιδέες, πολύ συχνά αποφασίζει να απέχει.
Ωστόσο, έχοντας την “ψευδαίσθηση” ότι με την αποχή, “τιμωρείς τα κόμματα”, εν τέλει τιμωρείς τον εαυτό σου, αφήνοντας τους άλλους να αποφασίζουν για σένα. Είμαστε οι επιλογές μας και όταν οι επιλογές μας είναι ανύπαρκτες, δεν έχουμε το δικαίωμα της απαίτησης. Σε μία απολιτίκ κοινωνία αποφασίζουν οι λίγοι για την τύχη των πολλών. Δεν υπάρχει σημαντική και ασήμαντη ψήφος. Όλοι μας έχουμε ευθύνη και ο μόνος τρόπος για να τη δείξουμε έμπρακτα είναι η συμμετοχή.
Του Βασίλη Μασούρα