ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΗΣ || gavrisa@hotmail.gr
Η Δέσποινα Πολυχρονίδου και η Χαρά Βλαχοδήμου, δημιουργοί του Girl Up, μίλησαν στην ThessNews για την ιδέα, για την ανισότητα αντρών – γυναικών, τον σκοπό του εγχειρήματος και τους τρόπους συμμετοχής.
Εφηβεία. Η περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος «χτίζει» το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρακτήρα του. Είναι το ίδιο για τα αγόρια και τα κορίτσια όμως; Έχουμε αντιληφθεί την πολυπλοκότητα του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας; Ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με σαφήνεια.
H εθελοντική ομάδα για κορίτσια «Girl Up» δημιουργήθηκε για να «αγκαλιάσει» την αντίδραση των έφηβων κοριτσιών και να την μεταμορφώσει σε κάτι σπουδαίο και αξιοποιήσιμο. Σκοπός είναι το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης, η ανάπτυξη ηγετικών και κοινωνικών ικανοτήτων και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε κορίτσι σε κάθε φάση της ζωής του.
Δημιουργούνται ομάδες κοριτσιών με σκοπό να γνωρίσουν την δύναμη που κρύβεται σε κάθε γυναίκα και να επιλέξουν τον τρόπο που θα τη χρησιμοποιήσουν. Οι γυναίκες στο σήμερα, είναι πιεσμένες από πολυδιάστατους ρόλους και πρέπει να ανταποκριθούν εξίσου καλά σε όλα όσα έχουν αναλάβει. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που χάνουν αυτό που θέλουν πραγματικά μπροστά στο τι θα έπρεπε να θέλουν.
Η θεματολογία είναι πολύπλευρη. Αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, φοβίες, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενδοοικογενειακή βία, επαγγελματικός προσανατολισμός, αυτοεικόνα, προσωπικές σχέσεις, όρια και προσδοκίες είναι μερικά από τα πολλά θέματα που θα αναλυθούν μέσω ασκήσεων και ειδικά διαμορφωμένων συνεδριών.
Μέσα από εβδομαδιαίες ή μηνιαίες συναντήσεις, το πρόγραμμα οργανώνεται με τρόπο έτσι ώστε τα κορίτσια να μιλήσουν μεταξύ τους, να κοινωνικοποιηθούν, να εκφράσουν τις αγωνίες και τους φόβους τους, και να τους ξεπεράσουν με δημιουργικό τρόπο, όπως μόνο τα κορίτσια ξέρουν.
“Girl Up” λοιπόν πως προέκυψε η ιδέα;
Η Δέσποινα που είναι δημοσιογράφος, ζήτησε τη βοήθεια της Χαράς που είναι ψυχολόγος για να φτιάξουν μαζί μια ομάδα για έφηβες η οποία θα στηρίζεται πάνω από όλα σε επιστημονική βάση. Όταν είσαι έφηβη δεν έχεις πάντα κάποιον να σου μιλήσει για θέματα ταμπού, να μας ωθήσει να ακολουθήσουμε τα όνειρα μας. Οι γονείς πολλές φορές, δεν μπορούν να μιλούν άνετα για όλα όσα προβληματίζουν την έφηβη κόρη τους. Ο στόχος είναι, να φτιάξουμε μια δημιουργική πολύχρωμη ομάδα που θα συζητά τα πάντα και θα εκφράζεται με πολλά εργαλεία και παιχνίδια έτσι ώστε η κάθε έφηβη να βρει τον εαυτό της.
Στον 21ο αιώνα μπορούμε να μιλάμε ακόμα για ανισότητα μεταξύ αντρών-γυναικών στην κοινωνία;
Καλώς ή κακώς, οι ρόλοι έχουν αλλάξει. Η οικονομική κρίση δεν είναι πάρα ένα μικρό κομμάτι της κρίσης ταυτότητας που περνάμε ως λαός. Η γυναίκα έχει βγει δυναμικά στην αγορά εργασίας και έχει επωμιστεί πολύπλευρες ευθύνες. Από την άλλη, δεν θεωρούμε πως υπάρχει διαφανής ισότητα ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες. Ακόμα μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με ταμπού και κρυφά μηνύματα μέσω των διαφημίσεων και των απαιτήσεων σε εργασιακό-οικονομικό και προσωπικό πλαίσιο. Ακόμα υπάρχει η ταμπέλα της «υπερ-ευαίσθητης» γυναίκας και του «δυνατού-σκληρού» άντρα.
Ποιος ο σκοπός του εγχειρήματος αυτού;
Θέλουμε να δείξουμε στα κορίτσια τη δύναμη που κρύβεται μέσα τους. Να μάθουν να «ακούν» τα θέλω τους και να αγαπούν την διαφορετικότητα τους. Με αυτό τον τρόπο θα μεταμορφωθούν σε γυναίκες ισορροπημένες, ακομπλεξάριστες και ικανές να διαχειριστούν ότι συναντήσουν στην καθημερινότητα τους. Θεωρούμε πως μια καλή αρχή δεν τελειώνει ποτέ. Συνεπώς το να σταθείς δίπλα σε έφηβες και να τις βοηθήσεις να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους είναι η κατάλληλη αρχή για το γεμάτο υποσχέσεις μέλλον τους. Θελήσαμε να προσφέρουμε στα έφηβα κορίτσια του σήμερα, την ευκαιρία να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να γίνουν μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας. Να μη νιώσουν ποτέ ξανά μόνες.
Τι ακριβώς κάνει η έφηβη που συμμετέχει στο «GIRL UP» ;
Συμμετέχει σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, μοιράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της. Ταυτόχρονα μαθαίνει να ακούει και τις ιστορίες άλλων κοριτσιών. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και δημιουργικά εργαστήρια, εξασκεί τις δεξιότητες της και δημιουργεί τον δικό της πολύχρωμο κόσμο. Επιπρόσθετα, γνωρίζει επιτυχημένες γυναίκες που μας επισκέπτονται για να μας διδάξουν μέσα από την προσωπική τους πορεία, μιλάνε για τα επαγγέλματα τους και για τις προσωπικές τους επιλογές και αφήνουν τα κορίτσια να ρωτήσουν ότι έχουν ανάγκη να μάθουν.
Πως μπορεί κάποιο κορίτσι στην εφηβεία να συμμετέχει σε αυτό;
Μπορεί να μας βρει στο site μας : http://www.girlup.gr/καθώς και στο fb page https://www.facebook.com/GirlUpGreece/
Μπορεί να στείλει μήνυμα για να συμμετέχει σε μια από τις ομάδες μας καθώς και να αισθανθεί ελεύθερη να ρωτήσει ότι επιθυμεί για τις δράσεις μας.
Λίγα λόγια για τους αναγνώστες…
Πιστεύουμε πως είναι πιο εύκολο να δημιουργείς ευτυχισμένα παιδιά παρά να προσπαθείς να «φτιάξεις» πληγωμένους ενήλικες. Το GIRL UP δημιουργήθηκε για να «αγκαλιάσει» την αντίδραση των έφηβων κοριτσιών και να την μεταμορφώσει σε κάτι σπουδαίο και αξιοποιήσιμο.
ΦΩΤΟ: Έλια Πατάγου