RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Αθ. Τσαυτάρης στην ThessNews: Νέοι δρόμοι για τον αγροδιατροφικό τομέα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Αθ. Τσαυτάρης στην ThessNews: Νέοι δρόμοι για τον αγροδιατροφικό τομέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

28/04/201710:25

Αθ. Τσαυτάρης στην ThessNews: Νέοι δρόμοι για τον αγροδιατροφικό τομέα

Αθ. Τσαυτάρης στην ThessNews: Νέοι δρόμοι για τον αγροδιατροφικό τομέα

Γράφει RTHESS NEWSROOM

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr

O Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Academic Dean του Perrotis College μιλά στην ThessNews – Μεταπτυχιακές σπουδές συνυφασμένες με την ακαδημαϊκή έρευνα

Με αφορμή τη Μέρα Μαγιού που διοργανώνει κάθε άνοιξη η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ανοίγοντας τις πύλες της στο κοινό σε μια πραγματική γιορτή, άδραξα την ευκαιρία να συζητήσω με μια σπουδαία προσωπικότητα και για ένα θέμα που σε πολλούς είναι άγνωστο.

Ο Academic Dean του Perrotis College, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισημαίνει τη σπουδαιότητα ύπαρξης μεταπτυχιακής σχολής στον αγροδιατροφικό τομέα, περιγράφει τις νέες προσκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες  που παρουσιάζονται στην Ελλάδα της κρίσης.

Οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να είναι και επιστήμονες και αυτό είναι κάτι που στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College το αποδεικνύουν μέσα από τους αποφοίτους τους.

Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα της κρίσης;

O αγροδιατροφικός τομέας στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης καλείται να δώσει δουλειά σε εκατομμύρια χέρια και ιδιαίτερα σε νέους, πριν εγκαταλείψουν και αυτοί τη χώρα, να παράξει και να εξαγάγει, να υποστηρίξει τους παρελκόμενους κλάδους της  βιοτεχνίας, βιομηχανίας, του τουρισμού κ.ά. οδηγώντας τη χώρα σε μια γρήγορη ανάπτυξη. Και τονίζω το «γρήγορη», γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα. Τη γρήγορη ανάπτυξη. Καλές είναι οι μεγάλες επενδύσεις και τα έργα και καλοδεχούμενη η ανάπτυξη από αυτά. Δεν είναι όμως γρήγορη η ανάπτυξη που στηρίζεται στις μεγάλες επενδύσεις, χρειάζονται χρόνο, μελέτες, αδειοδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις κ.ά. Η ανάπτυξη της γεωργίας δεν χρειάζεται τίποτα από αυτά και έχει 20 δισεκατομμύρια ευρώ δικούς της πόρους από τη νέα ΚΑΠ. Η δημιουργία υπεραξίας από αυτές τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν οι δημιουργικές  δυνάμεις του τόπου να υλοποιήσουν είναι πλέον μονόδρομος.

Γιατί κρίνατε απαραίτητη τη δημιουργία και Μεταπτυχιακής Σχολής; Τι παραπάνω θα προσφέρει; Πότε θα ξεκινήσει και τι προγράμματα θα έχει;

Η κοινωνία ανεβάζει συνεχώς τις απαιτήσεις της από τον γεωργικό τομέα. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται σε έκταση και οι εναπομείνασες υποβαθμίζονται ποιοτικά, το αρδευτικό νερό μειώνεται, η ενέργεια ακριβαίνει όπως και τα λιπάσματα-φάρμακα-πλαστικά, με ταυτόχρονη απαίτηση τον περιορισμό τους και για προστατευτικούς λόγους κ.ά. Οι διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές θα κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη και ακόμη πιο απρόβλεπτη. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τις αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα των ανθρώπων, της ανάγκης ενσωμάτωσης νέων γνώσεων και τεχνολογίας που παράγεται διεθνώς στα ντόπια παραγωγικά μας συστήματα, αντιλαμβάνεσθε πως είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω χωρίς νέα Γνώση, Έρευνα και Τεχνολογία. Αυτός είναι ο σκοπός της Μεταπτυχιακής Σχολής του Κολεγίου Περρωτής. Να θέσει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων λειτουργώντας  προς όφελος της γεωργίας του τόπου και της κοινωνίας γενικότερα. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2017.

Tα προγράμματα που θα προσφέρει σταδιακά -ξεκινώντας με τα δύο πρώτα- είναι:

  • New Food Product & Business Development.
  • Marketing for the Agro‐Food Sector.
  • Sustainable Agro‐environmental Systems  Management.
  • Plant Seed & Propagation Material Production Management.
  • Livestock Science & Production Management.

Ποιος είναι ο ρόλος της ακαδημαϊκής έρευνας στην προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης;

Οι Μεταπτυχιακές σπουδές είναι συνυφασμένες με την ακαδημαϊκή έρευνα.  Πέραν των μαθημάτων και εργαστηρίων, όλοι οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεωτικά θα πρέπει να ερευνήσουν ένα επιστημονικό θέμα και να γράψουν τη Μεταπτυχιακή τους διατριβή. Έτσι και αυτοί μαζί με τους καθηγητές τους θα συμβάλουν στην παραγωγή και αξιοποίηση των νέων γνώσεών τους και των εφαρμογών τους στη γεωργία, κάνοντας την «έξυπνη» ποιότητα και όχι την απλή ποσότητα να γίνει η παραγωγική ταυτότητα της Ελληνικής Γεωργίας.

Τι διαφοροποιεί τον κλασικό αυτοδίδακτο αγρότη από έναν επιστήμονα – αγρότη;

Η αξιοποίηση νέας γνώσης, η ορθή ενσωμάτωση των κατάλληλων καινοτομιών για το δικό του παραγωγικό σύστημα, σε όλα του τα βήματα, η βιωσιμότητα – οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική – της επιχείρησής του. Η αξιοποίηση καινοτόμων μορφών Συνεργατισμού, η ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτή κ.ά.

Επιβάλλεται στις μέρες μας ένας επαγγελματίας του αγροτικού και διατροφικού κλάδου να έχει παράλληλα οικονομικές γνώσεις αλλά και επιχειρηματικές δεξιότητες;

Και όχι μόνο. Όπως τόνισα πιο πάνω, πέραν αυτών που κρίνουν σωστά την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, απαιτούνται η οικολογική βιωσιμότητα που υποστηρίζει την αειφορία, η γνώση των αναγκών των καταναλωτών, των τελικών χρηστών, δηλαδή κάτι που για να γίνει απαιτούνται νέες μορφές Συνεργατισμού, όπως οι Αγροτικές Συμπράξεις Καινοτομίας (Clusters), η παρακολούθηση και ενσωμάτωση τυχόν τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο τους, κάτι στο οποίο επίσης βοηθούν τα clusters.

Πιστεύετε ότι το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου απαξιώνεται στις μέρες μας και ότι οι γονείς αλλά και τα παιδιά θέλουν να ακολουθήσουν πιο κλασικές σπουδές;

Όχι, ακριβώς το αντίθετο πιστεύω και σαν υπουργός εργάσθηκα γι’ αυτό. Πολλοί νέοι σήμερα, μάλιστα αρκετοί, με σημαντικές σπουδές και γνώσεις στρέφουν την προσοχή τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα στον αγροδιατροφικό τομέα. Το κάνουν μάλιστα με περηφάνια, γιατί γνωρίζουν ότι στήνουν αυτοί, όλοι μαζί, το θεμέλιο, τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στήνεται σε στέρεα βάση η τόσο ποθητή και αναγκαία ανάπτυξη του τόπου μας. Στην προσπάθειά τους αυτοί οι νέοι έχουν την ανάγκη υποστήριξης όλων μας, ειδικά στα πρώτα τους βήματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα προανέφερα για τη νέα γνώση και καινοτομία. Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Perrotis College πρωτοπορούν και στον στόχο αυτό.

Τι είναι η Μέρα Μαγιού; Πότε θα γίνει και σε ποιους απευθύνεται;

Είναι μία πραγματική ανοιξιάτικη εορτή. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ανοίγει διάπλατα τις πύλες της και φιλοξενεί μικρούς και μεγάλους. Έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το καταπράσινο περιβάλλον, να περιδιαβούν τις εγκαταστάσεις της και να συμμετέχουν σε δράσεις που απευθύνονται σε ηλικίες από τριών έως… 93 ετών. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 16:00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από «αυλή οικόσιτων ζώων» μέχρι επιδείξεις με αγροτικούς ελκυστήρες, δράσεις για μικρά παιδιά, συναυλίες, τσουβαλοδρομίες, επιστημονικά πειράματα για όλες τις ηλικίες…  Ένα πραγματικό «αγροτικό φεστιβάλ», μοναδικό για όλη την Ελλάδα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #50 (22/04/2017-23/04/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

19.4.202521:00

  Στις 19:37 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η ειδική πτήση η οποία μετέφερε το Ανέσπερο Άγιο Φως στην Αθήνα το οποίο παρέλαβε από τα Ιεροσόλυμα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’.  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

19.4.202520:38

  Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο πασχαλινό του μήνυμα αναφέρει «να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, σε μια καλύτερη χώρα».     «Να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, σε μια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

19.4.202519:16

  Στο πασχαλινό μήνυμα του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφέρει πως «το Πάσχα συμβολίζει το διαρκές πέρασμα από το σκοτάδι της φθοράς στο φως της Ανάστασης». «Το Πάσχα συμβολίζει το διαρκές πέρασμα από το σκοτάδι της φθοράς στο φως της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

19.4.202517:01

  Σε ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός ευχήθηκε Καλή Ανάσταση σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.     «Το Άγιο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, μας θυμίζει πάντα ότι μέσα από τον πόνο, τις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

17.4.202517:50

  Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν διαθέτει προσωπικό λογαριασμό σε καμία πλατφόρμα social media» και σημειώνει: «Ως εκ τούτου, λογαριασμός που φαίνεται στο “Facebook” με το όνομα “Λίνα Μενδωνη”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

17.4.202515:52

  «Οι Υπηρεσίες της Τροχαίας θα είναι σε ετοιμότητα και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές όλων μας. Η ασφαλής και υπεύθυνη οδήγηση είναι πάνω από όλα στάση ατομικής ευθύνης, δεν είναι σεβασμός μόνο σε εμάς τους

Rthess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

19.4.202520:38

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

19.4.202519:16

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

19.4.202517:01

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή