ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκινεί ο Πάνος Ιωαννίδης με την περιγραφή του για την περίοδο της εισβολής στην Κύπρο κατά την οποία υπηρετούσε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.
Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε πως «υπηρετούσα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο κέντρο της πόλης και από συγκυρία βρέθηκα να διοικώ αυτό το τμήμα. Και αυτή η συγκυρία ήταν ότι μετά την πρώτη φάση της εισβολής , η διοίκηση το φρουραρχείο όλο της πόλης εξαφανίστηκε. Με αφορμή ότι έπρεπε να επισκεφθούν κάτι έφυγαν. Ο διοικητής με το επιτελείο του. Ήμουν 29 ετών. Οφείλω να πω ότι η πειθαρχία που υπέδειξαν όλο οι έφεδροι που διοικούσα ήταν πρωτοφανείς και σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι τελικά μπορέσαμε να διασωθούμε όλοι».
«Μέχρι που είχαμε πυρομαχικά ούτε καν πέρασε από το μυαλό μας να φύγουμε από εκεί . Αλλά μετά έπρεπε να σώσω τον κόσμο και έδωσα την διαταγή με την οποία κοιμάμαι και ξυπνώ τα τελευταία 46 χρόνια. Και εγκαταλείψαμε την πόλη» πρόσθεσε εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος.
«Η πόλη κατελήφθη και το πιο ακριβό κομμάτι η παραλιακή περιοχή, και αυτή προς το κέντρο ένα κομμάτι το έκλεισαν γύρω γύρω και είναι η λεγόμενη έγκλειστη περιοχή. Και το παραβίασαν προχθές. Και μπήκαν και εκεί . Αυτή είναι η κατάσταση», είπε ο κ. Ιωαννίδης, δικηγόρος ανεξάρτητος υπερκομματικός πολιτευτής.
«Από τους αμιγείς Τούρκους της Κύπρου το 60% έχει φύγει. Δεν άντεξε τους έποικους. Αλλά ο πληθυσμός στην κατεχόμενη περιοχή έχει πολλαπλασιαστεί. Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οι οποίο κατά το 45% είναι επικοί οι περισσότεροι και σε αυτούς προστίθενται και άλλοι παράνομοι από όπου μπορεί να τους μαζέψει ο Ερντογάν και τους στέλνει στην Κύπρο. Οι πλείστοι παράνομοι. 18 έως 30 ετών οι περισσότεροι άρα μάχιμοι. Έχουν μεταξύ τους και κάποιες γυναίκες και παιδιά για φιγούρα. Δεν έχουν έγγραφα αλλά έχουν κινητά της τελευταίας τεχνολογίας για να μιλούν σε αυτούς που τους δίνουν τις οδηγίες», υπογράμμισε.
«Διαμάντι» χαρακτήρισε ο κ. Ιωαννίδης την Αμμόχωστο πριν την εισβολή λέγοντας πως μέχρι το ’74 βρισκόταν πολλές δεκαετίες μπροστά σε σύγκριση με άλλη πόλη ή περιοχή της Κύπρου.
«Η ζωή γενικά θύμιζε περισσότερο κυανή ακτή παρά μεσογειακή πόλη χωρίς να υπερβάλω. Η ανάπτυξη που ήρθε μετά ήταν διότι χάθηκε η Αμμόχωστος», τόνισε προσθέτοντας πως ήταν 60.000 γηγενείς κάτοικοι αλλά είχε και ποaλύ τουρισμό.
Ακούστε το ηχητικό
Comments are closed.