ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com
Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλά στην ThessNews
Αμετάκλητη χαρακτηρίζει την απόφασή του να μην επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή ο πρώην υπουργός και «μέντορας» των στελεχών της Δημοκρατικής Ευθύνης, Αλ. Παπαδόπουλος. Στη συνέντευξή του στην ThessNews μιλά για ψευτοδιαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και για μεγαλειώδεις ψευδαισθήσεις, μιλά για παραπλανημένο λαό και κυνική ηγεσία. Παράλληλα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα τόσο για τις διεργασίες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, όσο και για αυτούς που επιζητούν την επιστροφή στη δραχμή.
Κ. Παπαδόπουλε, έρχεστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στον δρόμο για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Ευθύνης τον Απρίλιο. Γιατί επιλέξατε την «επιστροφή» σας μέσω ενός νέου κόμματος;
Καμιά επιστροφή. Το 2009 με δική μου απόφαση, όντας σίγουρος βουλευτής, επέλεξα μόνος μου να κλείσω τον κύκλο της πολιτικής μου παρουσίας και μάλιστα σε ηλικία 60 ετών. Η απόφασή μου αυτή είναι αμετάκλητη. Διατήρησα και ασκώ όμως το δικαίωμα α) να διατυπώνω δημοσίως τις απόψεις για τη χώρα μου και β) να ενθαρρύνω καινούριους ανθρώπους, μορφωμένους και ικανούς, ανθρώπους της εποχής να συγκροτήσουν τους όρους μιας νέας ελπίδας για τη χώρα. Και αυτό κάνω με ζέση και πίστη, διότι αυτό πιστεύω στα μύχια της ψυχής μου ότι είναι ο μόνος λυτρωτικός δρόμος.
Τι συγκεκριμένα επιδιώκει η Δημοκρατική Ευθύνη;
Η Δημοκρατική Ευθύνη γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από καινούριους ανθρώπους και κυρίως από τον χώρο των νεότερων γενεών που είναι ανώνυμοι και άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αφού δεν περιφέρονται κενολογούντες στις τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι προσωπικότητες με κύρος στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν, κύρος το οποίο κατέκτησαν μέσα από το επάγγελμα που ασκούν, στα πανεπιστήμια όπου διδάσκουν, στον χώρο της επιχειρηματικότητας κλπ. Η Δημοκρατική Ευθύνη δεν έχει αρχηγούς, ιδιοκτήτες, ούτε κρύβεται πίσω από πάτρωνες. Επιδιώκει να παρακινήσει ανθρώπους ώστε, αντί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές από την εξέδρα, να μπουν στον στίβο της δημόσιας προσφοράς. Εμείς πιστεύουμε ότι η αναγέννηση της «παράταξης» και κυρίως της χώρας επιτυγχάνεται με νέες ιδέες που μπορούν να υπηρετήσουν οι άνθρωποι της εποχής και μιας άλλης αντίληψης και κουλτούρας και όχι άνθρωποι άλλων εποχών, που πέρασαν σε έναν λογικό και φυσιολογικό και ξεκομμένο από την εποχή αυτοσυντηρητισμό, εκείνοι που υποδύονται τους δήθεν έμπειρους.
Προέρχεστε από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα ήθελα ένα σχόλιό σας για όσα γίνονται στην Κεντροαριστερά, τόσο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και στο Ποτάμι και την πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών. Τι χρειάζεται ο χώρος τελικά;
Η πολιτική, αγαπητέ μου, δεν είναι ειδύλλιο, ούτε χώρος για να ξοδεύει κανείς την άχαρη ζωή του, ούτε να λύνει υπαρξιακά προβλήματα, ούτε πεδίο εξουσίας, αλλά ένα πεδίο ευθύνης, όπου δίνονται καθημερινές μάχες για την ευημερία των λαών. Η συνένωση παλαιών μηχανισμών δεν συνιστά καινούριο πράγμα και είναι παντελώς ανώφελο για τη χώρα, ωφέλιμο ίσως για τους ιδίους. Η χώρα θέλει, και έχουμε, ανθρώπους ικανούς και μορφωμένους για να την ανασυγκροτήσουν με σχέδιο. Η Δημ. Ευθύνη έχει σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα. Έχει ιδέες που μπορεί να τις κάνει συναίσθημα και από συναίσθημα πεποίθηση στον λαό, δημιουργώντας τους στρατιώτες της νέας ελπίδας για τη χώρα. Εμείς της γενιάς μου το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και όχι να διεκδικούμε συμμετοχή στην εξουσία. Ας το καταλάβουμε: Εμείς, οι προηγούμενοι, είμαστε πεπερασμένοι και φέρουμε βαριά την αντικειμενική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Με το σημερινό πολιτικό προσωπικό η ανάταξη της χώρας δεν μπορεί να γίνει. Γι΄ αυτό και η Δημ. Ευθύνη δε συμμετέχει σε καμία από τις δήθεν πρωτοβουλίες της Κεντροαριστεράς.
Εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο καλοκαίρι του 2015; Αντέχει η χώρα;
Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, της μεγάλης γενιάς του ’30, έγραψε κάποτε ότι «ζούμε σε μια χώρα που ακόμη και η αλήθεια μπορεί να πει ψέματα»! Δυστυχώς έχει δίκιο. Διότι οι δημαγωγοί, οι λαοπλάνοι, οι λογομάγειροι και οι πάσης φύσεως ποπουλιστές που εδώ και πολλές δεκαετίες κατισχύουν και καταστρέφουν τη χώρα διαχειρίζονται ακόμα σε βάρος του ελληνικού λαού τη «διαρκή επιχείρηση ψευδούς ελπίδας.»
Μπερδεύει συνεχώς και σκοπίμως η κυβέρνηση τις ψευτοδιαπραγματεύσεις με την εθνική αξιοπρέπεια. Το είδαμε και στο δημοψήφισμα, που θα μείνει στην ιστορία ως μια εθνική ευτέλεια ενός παραπλανημένου λαού από μία κυνική ηγεσία. Όμως, ως ένα βαθμό, και τα υπόλοιπα κόμματα δεν διαφέρουν. Με την ίδια λογική εμπορεύονται τα συναισθήματα και τις ανάγκες του λαού. Όλα αυτά βρίσκουν την Ελλάδα ευάλωτη και με κλονισμένη αξιοπιστία διεθνώς.
Σε δήλωσή σας στο παρελθόν μιλήσατε για την εν χρεοκοπία τελούσα ακόμη Ελλάδα. Υπάρχει άραγε γυρισμός και ποιος είναι ο δρόμος;
Η χώρα για να βγει από την κρίση, πρέπει να σωρεύσει και να εκπέμψει μεγάλα κεφάλαια αξιοπιστίας διεθνώς. Οι άνθρωποι οι οποίοι θα αναλάβουν τις ευθύνες της χώρας πρέπει να κουβαλούν μεγάλα φορτία εμπιστοσύνης. Εκείνο που κυρίως δεν χρειάζεται πλέον και πρέπει να το κατανοήσει ο λαός μας είναι ότι δεν μπορεί να επιλέγει συνεχώς ως οδηγούς τους «στρατηγούς της ήττας». Η χώρα θέλει καινούριους και ικανούς ανθρώπους, καθώς και νέα σχέδια για να ανασυγκροτηθεί. Όλα τα άλλα είναι μεγαλειώδεις ψευδαισθήσεις.
Πληθαίνουν οι φωνές για έξοδο από το ευρώ, το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις. Πώς απαντάτε εσείς;
Μόνο ανόητοι, ιδιοτελείς και βαθιά νυχτωμένοι άνθρωποι μπορούν να πιστεύουν ότι, αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, θα μπορέσει να επιζήσει. Ένα τους λέω μόνο: να έχουν στον νου τους ότι οι δανειστές της Αργεντινής έκαναν κατασχέσεις των πολεμικών της πλοίων σε αλλοδαπά λιμάνια, όταν δεν πλήρωναν κάποια δόση του δανείου τους.
Από το φύλλο της THESSNEWS #44 (11/03/2017-12/03/2017)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.