Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Πολυτεχνείο σε ένα αφιέρωμα του Ράδιο Θεσσαλονίκη στην Επέτειο της 17 Νοέμβρη.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 1973 εκατοντάδες φοιτητές βρέθηκαν μέσα στην Πολυτεχνική σχολή της Θεσσαλονίκης και αναγκάστηκαν με την απειλή των όπλων να εγκαταλείψουν την κατάληψη και βρέθηκαν για μέρες στα κρατητήρια και τα αστυνομικά τμήματα, ενώ άλλοι φυλακίστηκαν.
Η Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης βρισκόταν τότε απομακρυσμένη από τον αστικό ιστό της πόλης. Γύρω από τη σχολή δεν υπήρχαν γραφεία, καταστήματα ή πολυκατοικίες, μόνο άλλες σχολές του πανεπιστημίου.
Η πόλη ήταν αστυνομοκρατούμενη με σκληρούς ελέγχους, περισσότερο ακόμα και από την Αθήνα, μια Θεσσαλονίκη που είχε ζήσει την ιστορία του παρακράτους με δολοφονίες και συλλήψεις. Παντού κυριαρχούσε ο φόβος, χωρίς να λείπουν οι οργανώσεις κατά της δικτατορίας.
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου έπειτα από την κατάληψη της Πολυτεχνικής στην Αθήνα, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης αποφασίζουν να κάνουν κατάληψη στο Πολυτεχνείο. Από το απόγευμα άρχισαν να συρρέουν στη σχολή χιλιάδες φοιτητές και δημιουργήθηκαν ολιγομελείς επιτροπές, οι οποίες αποφάσιζαν για την πορεία των κινητοποιήσεων.
Στην εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» και τη δημοσιογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ μιλούν η Ρία Καλφακάκου η οποία περιγράφει ως μέλος της συντονιστικής οργάνωσης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη στα κρατητήρια της Θεσσαλονίκης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης περιγράφει την σύλληψη του από την Χούντα και τα τέσσερα χρόνια στις φυλακές.
Στο αφιέρωμα επίσης θα ακούσετε αποσπάσματα από την εκπομπή της Claudia Eggers τον Νοέμβριο του 2007, στο οποίο μιλούν ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης ο οποίος ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο και περιγράφει το πώς ανέλαβε τον ραδιοφωνικό πομπό αλλά και την προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμάκων για τους φοιτητές και την Σοφία Νικηφόρου η οποία τότε ήταν νέα δικηγόρος και συμμετείχε στις κρυφές συναντήσεις που προετοίμαζαν το κλίμα αντίδρασης στην δικτατορία της χούντας.
Ακούστε το αφιέρωμα του Ράδιο Θεσσαλονίκη για το Πολυτεχνείο :
Comments are closed.