Το πορτρέτο του άγγλου μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ το οποίο πουλήθηκε χθες (7/11) στη Βρετανία έγινε το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Όπως o ανακοίνωσε οίκος Sotheby’s πουλήθηκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Το έργο έχει τίτλο «A.I. God» (Θεός της τεχνητής νοημοσύνης) και δημιουργήθηκε από το «Ai-Da», το πρώτο ρομπότ «καλλιτέχνη» στον κόσμο.
Το ρομπότ μοιάζει με γυναίκα και έχει μεγάλα μάτια και μαύρη περούκα. Το όνομα του Ai-Da είναι εμπνευσμένο από την Έιντα Λάβλεϊς, η οποία θεωρείται από τις πρωτοπόρους της πληροφορικής, και επινοήθηκε από τον Έινταν Μέλερ, ειδικό στη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη.
Το ρομπότ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει τα έργα τέχνης. Διαθέτει κάμερες στα μάτια του και βιονικά χέρια ενώ κινείται χωρίς ανθρώπινη επέμβαση.
«Η τιμή πώλησης ρεκόρ, που επιτεύχθηκε σήμερα για το πρώτο έργο τέχνης ενός ανθρωποειδούς ρομπότ καλλιτέχνη που βγήκε σε δημοπρασία, σηματοδοτεί ένα σταθμό στην ιστορία της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης και αντανακλά τη συνάντηση ανάμεσα στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και την παγκόσμια αγορά της τέχνης», δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.
An Alan Turing painting by a humanoid robot artist called Ai-Da has made history by selling for $1.32 million at Sotheby’s, becoming the first such work to be sold by a major auction house pic.twitter.com/57ysMwMn2M
— Reuters Science News (@ReutersScience) November 8, 2024
«Η θεμελιώδης αξία του έργου μου είναι η ικανότητά του να χρησιμεύσει ως καταλύτης στο διάλογο σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες», δήλωσε το ρομπότ, το οποίο εκφράζεται μέσω μιας τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με το Ai-Da, «το πορτρέτο του πρωτοπόρου Άλαν Τούρινγκ καλεί τους θεατές να στοχασθούν για τη θεϊκή φύση της τεχνητής νοημοσύνης και της πληροφορικής, εξετάζοντας παράλληλα τις δεοντολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της προόδου».
Comments are closed.