Η δραστική απόφαση έκανε αναφορά σε «αντικρατικές δυνάμεις» και στην απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Όμως σύντομα έγινε σαφές ότι δεν υποκινήθηκε από εξωτερικές απειλές αλλά από τα δικά του πολιτικά προβλήματα.
Αυτό ώθησε χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης έσπευσαν να προωθήσουν μια έκτακτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την άρση του μέτρου.
Ηττημένος, ο Γιουν εμφανίστηκε λίγες ώρες αργότερα αποδεχόμενος την απόφαση του κοινοβουλίου και αποφασίζοντας την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Τώρα, αντιμετωπίζει την προοπτική πιθανής παραπομπής, ακόμη και αποπομπής από το ίδιο του το κόμμα.
Ο Γιουν ψηφίστηκε για την ανάληψη των καθηκόντων τον Μάιο του 2022 ως σκληροπυρηνικός συντηρητικός, όμως ήταν ένας αδύναμος πρόεδρος από τον Απρίλιο, όταν η αντιπολίτευση κατήγαγε ξεκάθαρη νίκη στις γενικές εκλογές της χώρας.
Η κυβέρνησή του έκτοτε δεν μπόρεσε να περάσει τα νομοσχέδια που ήθελε και αντ’ αυτού περιορίστηκε σε βέτο στα νομοσχέδια που παρουσίαζε η φιλελεύθερη αντιπολίτευση.
Επίσης, τα ποσοστά αποδοχής του έχουν υποστεί καθίζηση, καθώς βρίσκεται αναμεμειγμένος σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς φέτος.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον Γιούν.Υπάρχουν αναφορές ότι οι νομοθέτες κινούνται προς μία διαδικασία που θα επιτρέψει την παραπομπή του προέδρου.
Αυτή η διαδικασία θα απαιτούσε περισσότερα από τα δύο τρίτα των 300 μελών της Εθνοσυνέλευσης να ψηφίσουν για την παραπομπή, δηλαδή τουλάχιστον 201 ψήφους.
Αν εγκριθεί η παραπομπή, διεξάγεται δίκη ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου – ενός εννεαμελούς συμβουλίου που εποπτεύει τους κλάδους της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.
Εάν έξι από τα μέλη του δικαστηρίου ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, ο πρόεδρος απομακρύνεται από τα καθήκοντά του.
Εάν συμβεί αυτό, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας Νοτιοκορεάτης πρόεδρος παραπέμπεται. Το 2016, η τότε Πρόεδρος Παρκ Γεούν-χιε κατηγορήθηκε ότι είχε βοηθήσει έναν φίλο της να διαπράξει εκβιασμό.
Η βιαστική δράση του Γιούν έχει σαστίσει την ασιατική χώρα, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως μια ακμάζουσα, σύγχρονη δημοκρατία, έχοντας ξεπεράσει τα χρόνια των αυταρχικών καθεστώτων.
Η ενέργεια του προέδρου έχει θεωρηθεί ήδη ως η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτή τη δημοκρατική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, καθώς αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βλάψει τη φήμη της Νότιας Κορέας ως ευνομούμενης δημοκρατίας.
«Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου του Γιουν φάνηκε να είναι τόσο νομική υπέρβαση όσο και λάθος πολιτικός υπολογισμός, θέτοντας άσκοπα σε κίνδυνο την οικονομία και την ασφάλεια της Νότιας Κορέας», σχολίασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Σεούλ, Λιφ-Έρικ Ίσλεϊ, που συμπλήρωσε ότι «ακουγόταν σαν πολιτικός υπό πολιορκία, κάνοντας μια απεγνωσμένη κίνηση ενάντια στα αυξανόμενα σκάνδαλα και τις εκκλήσεις για παραπομπή, που τώρα είναι πιθανό να ενταθούν».
Πηγή: BBC
Comments are closed.