Σύσσωμος σχεδόν ο γερμανικός Τύπος φιλοξενεί την είδηση για την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου υπέρ του δικαιώματος της Γερμανίας να απελάσει στην Ελλάδα πρόσφυγες που έφτασαν εκεί, με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό με τεράστιες πολιτικές συνέπειες, αφού στις τάξεις της Χριστιανικής Ένωσης του Φρίντριχ Μερτς πολλοί την θεωρούσαν ως ένα είδος «προϋπόθεσης» για να μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του Βερολίνου για το μεταναστευτικό.
Η εφημερίδα die Welt γράφει χαρακτηριστικά: «Το Δικαστήριο χαρακτηρίζει ως επιτρεπτές τις απελάσεις άγαμων, υγιών και ικανών προς εργασία μεταναστών στην Ελλάδα. Παρά τις ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα υποδοχής, αυτή η μη ευάλωτη ομάδα ανθρώπων δεν απειλείται με ακραίες δυσκολίες στη χώρα, αποφάσισε το δικαστήριο της Λειψίας την Τετάρτη. Έτσι απέρριψε τις καταγγελίες ενός απάτριδου πολίτη από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ενός Σομαλού. Οι άνδρες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους το 2017 και το 2018. Εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Εκεί τους χορηγήθηκε διεθνής προσφυγική προστασία και έλαβαν προσωρινή άδεια παραμονής. Αργότερα ταξίδεψαν στη Γερμανία και ζήτησαν ξανά άσυλο».
Το αίτημά τους αυτό είχε απορριφθεί από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία, ενώ ανάλογη απόφαση είχε υπάρξει και από το διοικητικό δικαστήριο της Έσσης.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «σημείο αναφοράς είναι εάν οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν «ψωμί, κρεβάτι και σαπούνι» στη διάθεσή τους, δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Ρόμπερτ Κέλερ. «Δεν είναι πολλά, το ξέρουμε. Αυτό είναι ένα σκληρό σημείο αναφοράς.» Ωστόσο, η Γερουσία είναι πεπεισμένη ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα της Νότιας Ευρώπης δεν είναι τέτοιες, ώστε να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων βάσει του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (…) Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς δικαστές, μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι άνθρωποι θα έπρεπε να παλέψουν μέσα από μια ζούγκλα γραφειοκρατίας. Ωστόσο, είναι δυνατόν να βρουν κατάλυμα. Μπορούν επίσης να βρουν πρόσβαση σε τρόφιμα και εργασία – είτε μέσω συσσιτίων είτε μέσω της λεγόμενης παραοικονομίας».
Η εφημερίδα πάντως επισημαίνει ότι «άλλα δικαστήρια είχαν αξιολογήσει πιο επικριτικά την κατάσταση στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, εδώ και χρόνια δεν γίνονται μαζικές απελάσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα. ΜΚΟ, όπως η Pro Asyl, συνεχίζουν να επικρίνουν την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζουν την πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα». Προφανώς οι δικαστές έκριναν ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά τη Γερμανία.
Πηγή: Deutsche Welle
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.