«Η Ελλάδα αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη» δήλωσε ο Emmanuel Moulin, Πρώην Γενικός Επιθεωρητής Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας από την οικονομική κρίση μέχρι σήμερα. «Οι μεταρρυθμίσεις και η αυστηρή πολιτική κατέστησαν εφικτή την ανάκαμψη της χώρας». Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι που, όπως υπογράμμισε, «ενίσχυσε τη συνοχή του ευρώ».
Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, ο κ. Moulin επισήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης και πρότεινε «την ενίσχυση των συνεργασιών εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κίνα και τις ΗΠΑ».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της L’OREAL, Jean Paul Agon, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ένα παράδειγμα εντυπωσιακής ανάκαμψης», υπογραμμίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα από το 2010. «Έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και στο πολιτικό του προσωπικό, που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα» δήλωσε. Ειδική αναφορά έκανε στις δυνατότητες ενίσχυσης συνεργασιών σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η φαρμακευτική, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική θυγατρική της L’OREAL αποτελεί πρότυπο σε επίπεδο αποδοτικότητας».
Η Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ, ανέδειξε τη συνεχή ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τη Γαλλία. «Η Γαλλία αποτελεί αγορά-στόχο για την Ελλάδα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης νέων κλάδων, όπως οι έξυπνες πόλεις και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. «Τα joint ventures σε τρίτες χώρες μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες» πρόσθεσε, ενώ εξήρε την παρουσία γαλλικών θυγατρικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
«Ζούμε σε μια απρόβλεπτη εποχή με τρεις βασικές δομικές αλλαγές: τον κατακερματισμό του εμπορίου, τη συγκέντρωση ισχύος και τη στροφή προς τις υπηρεσίες» ανέφερε ο Αλέξανδρος Ραγκούσης, Στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες οικονομίες παραμένουν αλληλεξαρτώμενες», ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «εκπτώσεων στις αξίες του ελεύθερου εμπορίου και του ανταγωνισμού». Επισήμανε, τέλος, ότι «οι στρατηγικές συνεργασίες Ελλάδας και Γαλλίας διαθέτουν μεγάλες προοπτικές».
Ο Γιάννης Τρίκαρδος, Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι «οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι παραδοσιακά ισχυρές». Αναφερόμενος στις επενδύσεις, την αμυντική συνεργασία, τον τουρισμό και τις υποδομές, σημείωσε ότι «αυτοί οι τομείς αποτελούν κεντρικούς άξονες συνεργασίας». Εξέφρασε, επίσης, τη δέσμευσή του για «περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, αξιοποιώντας πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς».
Το φόρουμ διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Νέα» και υπό την αιγίδα της της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Comments are closed.