«Είναι ουσιαστικό να εντοπίσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς», σημείωσε η Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης για την ελληνική διασπορά, τόνισε: «Η ομογένεια είναι πολυποίκιλη, με διαφορετικές δομές και ανάγκες. Στόχος μας είναι η διασύνδεση των κοινοτήτων μέσω ενός μητρώου κοινοτήτων και προσώπων».
Η Μαριέττα Καραμανλή, βουλευτής ελληνικής καταγωγής στο Γαλλικό Κοινοβούλιο και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε ότι «το βασικό είναι να γνωρίσουμε τι εκπροσωπεί η ελληνική διασπορά», λέγοντας ότι από την πλευρά της προσπαθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο «να βρούμε τα ισοδύναμα και να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη συνεργασία». Σημείωσε ότι υπάρχει ένα οικονομικό διακύβευμα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του ελληνογαλλικού εμπορικού επιμελητηρίου ως μοντέλο συνεργασίας.
Η Σέβη Αναστασίου Βολουδάκη, Βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας, επισήμανε: «Η συνεργασία μας με τη Γαλλία στον τομέα της άμυνας, όπως με τις φρεγάτες Μπελαρά και τα μαχητικά Ραφάλ, γίνεται όλο και πιο ισχυρή». Και πρόσθεσε: «Οι ομάδες φιλίας των κοινοβουλίων, ειδικά αυτό που εμείς κάνουμε στην ελληνογαλλική ομάδα, είναι να αναπτύξουμε μία συνεργασία με συγκεκριμένες προτάσεις – όπως προγράμματα που αφορούν στην παιδεία». Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές που ανοίγει ο νέος νόμος για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, σημειώνοντας: «Πολλά γαλλικά πανεπιστήμια -και εκ των κορυφαίων- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο δρόμος για τη συνεργασία μας».
Comments are closed.