Η τρίτη Δευτέρα του χρόνου είναι η πιο καταθλιπτική μέρα το χρόνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οποίοι της έδωσαν το όνομα Blue Monday. Είναι, υποτίθεται, η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους, καθώς σύμφωνα με τη θεωρία των επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία, τα συναισθήματα είναι μελαγχολικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και λόγω των ανέφικτων αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς.
Πώς καθιερώθηκε η Blue Monday
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Μάλιστα, για να προωθήσουν καλύτερα τη διαφήμιση, κατέληξαν στο μότο «Κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».
O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).
Πέρα από τις θεωρίες και τα επικοινωνιακά τρικ, η Blue Monday είναι μια μέρα όπως όλες οι μέρες του χρόνου, που για κάποιους μπορεί να είναι μελαγχολική, για άλλους περισσότερο μελαγχολική και για κάποιους άλλους καθόλου μελαγχολική. Ο Ιανουάριος, έτσι κι αλλιώς, είναι ένας βαρύς μήνας για όλους.
Comments are closed.