100 φωτεινά παραδείγματα του 2024
Οι 100 γυναίκες του 2024 όπως ανακοινώθηκαν από το BBC NEWS ✌️
Κάθε τέλος χρονιάς προσφέρεται για ανασκόπηση του έτους που εκπνέει… Το BBC NEWS αποφάσισε να κάνει ακριβώς αυτό, να συγκεντρώσει 100 φωτεινά παραδείγματα που το 2024 προσπάθησαν να κάνουν τον κόσμο έστω λίγο καλύτερο, παρουσιάζοντας μια λίστα με τις «100 γυναίκες της χρονιάς», 100 γυναίκες που επιμένουν, που αγωνίζονται, που διεκδικούν, που εμπνέουν.
Η λίστα αποτελείται από πέντε κατηγορίες: περιβάλλον, πολιτισμός & εκπαίδευση, ψυχαγωγία & αθλητισμός, πολιτική, επιστήμη υγεία & τεχνολογία, δεν ακολουθεί φυσικά κάποια συγκεκριμένη κατάταξη, μάλιστα κάθε φορά που φορτώνει η σελίδα τα ονόματα εμφανίζονται με διαφορετική σειρά, και στοχεύει στην ανάδειξη γυναικών διαφορετικών εθνικοτήτων, υποβάθρων και τομέων.
Ας γνωρίσουμε ενδεικτικά 10 από αυτές:
Enas Al-Ghoul, Παλαιστίνη
Στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότερες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν πλέον καταστραφεί και το διαθέσιμο καθαρό νερό είναι ελάχιστο. Η Enas Al-Ghoul, γεωπόνος-μηχανικός, χρησιμοποίησε τα ελάχιστα διαθέσιμα υλικά όπως ξύλο, γυαλί και μουσαμάδες για να δημιουργήσει μια ηλιακή συσκευή αφαλάτωσης που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται πραγματικά από Παλαιστίνιους στους καταυλισμούς της περιοχής Khan Younis, ενώ παράλληλα η Al-Ghoul συνεχίζει το έργο της εστιάζοντας πλέον στην ανάπτυξη ηλιακών συσκευών μαγειρικής, αλλά και στη δημιουργία άλλων χρηστικών καθημερινών αντικειμένων (πχ τσάντες και στρώματα) από ανακυκλώσιμα υλικά.
Hinda Abdi Mohamoud, Σομαλία
Η δημοσιογράφος Mohamoud είναι αρχισυντάκτρια του Bilan, της μοναδικής αποκλειστικά γυναικείας δημοσιογραφικής ομάδας της χώρας της. Το Bilan στοχεύει στην ανάδειξη και στην καταπολέμηση του έντονου σεξισμού και της συστηματικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Σομαλίας, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα φεμινιστικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Firda Marsya Kurnia, Ινδονησία
Η μόλις 24 χρονών Kurnia είναι η βασική τραγουδίστρια και κιθαρίστας του γυναικείου heavy metal συγκροτήματος Voice of Baceprot (VoB). Με τον έντονα φεμινιστικό τους στίχο οι VoB τόσο στα αγγλικά όσο και στα σουντανέζικα κοντράρουν και σπάνε τα αυστηρά φυλετικά και θρησκευτικά στερεότυπα της χώρας τους και μάλιστα φέτος εμφανίστηκαν στο Glastonbury, όντας το πρώτο ινδονησιακό συγκρότημα στην ιστορία του διάσημου μουσικού φεστιβάλ.
Gisèle Pelicot, Γαλλία
Η Pelicot πήρε την απόφαση να ζητήσει ανοιχτή δίκη για τους κατ’ επανάληψη βιασμούς στο πέρας των χρόνων από το σύζυγό της και συνολικά 50 ακόμη άνδρες όσο εκείνη ήταν ναρκωμένη και αναίσθητη. Η ιστορία της έκανε ευθύς το γύρω του κόσμου, μετατρέποντάς την δικαίως σε σύμβολο θάρρους και ψυχικού σθένους. Η ίδια έχει δηλώσει πως αρνήθηκε να παραμείνει ανώνυμη γιατί «δεν είμαστε εμείς που πρέπει να νιώθουμε ντροπή, αλλά αυτοί» και γιατί ελπίζει πως η υπόθεσή της θα βοηθήσει άτομα με παρόμοια βιώματα και θα αποτελέσει αφορμή για να αλλάξει επιτέλους η νομοθεσία γύρω από τον βιασμό και τη συναίνεση.
Ann Chumaporn (Waaddao), Ταϊλάνδη
Η Chumaporn, πρότυπο του queer ακτιβισμού στην Ταϊλάνδη, πολεμά για περισσότερο από μια δεκαετία για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας. Συνιδρύτρια του Bangkok Pride, ανοιχτά λεσβία και με οκτώ πολιτικές κατηγορίες στον ενεργητικό της για τη δράση της, πρωτοστάτησε ως επίτροπος νομικής αναθεώρησης στις προσπάθειες υπέρ του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, με την Ταϊλάνδη να γίνεται τελικά φέτος η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που αναγνώρισε νομικά τις ομόφυλες οικογένειες.
Nour Emam, Αίγυπτος
Η ειδικός σεξουαλικής υγείας Nour Emam εστιάζει σε θέματα όπως η υγιεινή της περιόδου, η αναπαραγωγική υγεία και η σεξουαλική ευαισθητοποίηση, θέματα που συχνά θεωρούνται ταμπού στη Μέσης Ανατολής και στη Βόρειας Αφρικής. Είναι συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Motherbeing, μιας εταιρείας fem-tech που παρέχει υβριδικές υπηρεσίες μέσω μιας κλινικής στο Κάιρο και μιας ψηφιακής πλατφόρμας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών στην υγειονομική περίθαλψη με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χωρίς παραπληροφόρηση και προκαταλήψεις.
Brigitte Baptiste, Κολομβία
Ως τρανς βιολόγος, Baptiste εστιάζει την έρευνά της στα κοινά μοτίβα μεταξύ βιοποικιλότητας και ταυτότητας φύλου. Χρησιμοποιεί έναν queer φακό για να αναλύσει τοπία και είδη σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την έννοια της «φύσης» με στόχο τελικά την καλύτερη προστασία των οικοσυστημάτων. Πρόκειται για μια αναγνωρισμένη ακαδημαϊκό, έχοντας υπάρξει επί 10 χρόνια διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Alexander von Humboldt και επί του παρόντος υπηρετεί ως πρόεδρος του Universidad EAN στη Μπογκοτά, ενός ιδρύματος που επικεντρώνεται στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ενώ έμπρακτα υποστηρίζει τη συμμετοχή περισσότερων LGTBQ+ ατόμων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Tracy Otto, ΗΠΑ
Ύστερα από βίαιη επίθεση που δέχθηκε το 2019 από τον τότε σύντροφό της, η Otto έμεινε παράλυτη από το στήθος και κάτω κι έχασε την όρασή της από το αριστερό μάτι. Έχοντας όμως πάθος με τα σπορ από μικρή ηλικία αποφάσισε να μην τα παρατήσει κι έτσι το 2021 ξεκίνησε τοξοβολία. Μόλις 3 χρόνια αργότερα, συμμετείχε στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, χρησιμοποιώντας το στόμα της για να απελευθερώνει τα βέλη. Παράλληλα με τις αθλητικές τις επιτυχίες, η Otto είναι υπέρμαχος της καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τα επιζώντα άτομα που μοιράζονται εμπειρίες παρόμοιες με τη δική της.
Lourdes Barreto, Βραζιλία
Η 80χρονη Berreto έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της παλεύοντας υπερ των δικαιωμάτων των σεξεργατών. Μόλις το 1980 ίδρυσε το Δίκτυο Πορνών της Βραζιλίας, ένα από τα πρώτα οργανωμένα κινήματα εργαζομένων του σεξ στη Λατινική Αμερική. Συνέβαλε καθοριστικά στη θέσπιση πολιτικών πρόληψης του HIV, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οργάνωση καμπάνιας για την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV μεταξύ των κοινοτήτων εξόρυξης χρυσού. Η ακτιβιστική της δράση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, δημοσιεύοντας μάλιστα 2023 την αυτοβιογραφία της με στόχο η ιστορία της να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερα άτομα.
Hamida Aman, Αφγανιστάν
Ως απάντηση στην απαγόρευση της πρόσβασης των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους Ταλιμπάν, η Aman δημιούργησε το Begum Academy, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει δωρεάν online μαθήματα. Η πλατφόρμα πλέον περιλαμβάνει πάνω από 8.500 βίντεο στις γλώσες Ντάρι και Πάστο, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της σχολικής ύλης γυμνασιακού και λυκειακού επιπέδου. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τα «αδερφάκια» του Begum Academy, το Begum TV, ένα εκπαιδευτικό δορυφορικό κανάλι και το Radio Begum, ένας επίσημα women-owned διαδικτυακός ραδιοφωνικό σταθμό.
100 ιστορίες, 100 πρόσωπα, 100 γυναίκες πρότυπα που το 2024 μας απέδειξαν και συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι τελικά μήπως αλλάζει ο κόσμος;
Comments are closed.