Παγκόσμια Ημέρα Χορογραφών, των ανθρώπων που υπήρξαν χορευτές και «σκηνοθετούν» τις ωραιότερες φιγούρες του μοντέρνου χορού ή του κλασικού μπαλέτου.
Για 70 χρόνια, τους απονεμόταν για την έμπνευσή τους μόνο βραβεία Tony για παραστάσεις στο Broadway, αλλά τώρα αναγνωρίζονται και από τα Emmy Awards και από τα MTV Video Music Awards.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1349 700 Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στη Βασιλεία της Ελβετίας, επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που πλήττει την πόλη.
1438 Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη σύνοδος των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την άρση του Σχίσματος του 1054. Αν και αποφασίζεται η ένωση των δύο Εκκλησιών, το ανθενωτικό lobby της Κωνσταντινούπολης υπερισχύει και ανατρέπει την αρχική απόφαση.
1799 Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος, εισάγει τον φόρο εισοδήματος γιατί χρειάζεται κεφάλαια για την ενίσχυση του στρατού της Βρετανίας στους Ναπολεόντειους πολέμους.
1888 Ιδρύεται η οικονομική εφημερίδα Financial Times. Το πρώτο φύλλο της κυκλοφορεί με το όνομα «London Financial Guide» και θα μετονομαστεί στις 13 Φεβρουαρίου.
1900 Ιδρύεται στη Ρώμη η Λάτσιο ως αθλητικός σύλλογος δρομέων. Επιλέγουν τα γαλανόλευκα χρώματα, εμπνευσμένοι από τα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων. Έμβλημα της ομάδας ο αετός, σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1951 Ανοίγουν επίσημα οι πύλες της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
1960 Στην Αίγυπτο, γίνεται η επίσημη θεμελίωση και έναρξη εργασιών της κατασκευής του Φράγματος του Ασουάν. Οι πρόεδροι της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσώφ και της Αιγύπτου, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, επιβαίνοντες σε πλοιάριο, ρίχνουν στο σημείο θεμελίωσης συμβολικά, πέτρες.
1979 Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.
1992 Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
1996 Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στις 29 Δεκεμβρίου, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ και ανήκουν στην Τουρκία.
2005 Ο Μαχμούντ Αμπάς εκλέγεται νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, διαδεχόμενος των αποθανόντα Γιάσερ Αραφάτ.
2007 Ο Στιβ Τζομπς της Apple επιδεικνύει το νέο κινητό τηλέφωνο iPhone.
2010 Εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε κάδο απορριμμάτων, εκρήγνυται στις 8 το βράδυ κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μπροστά από τη Βουλή. Την ευθύνη της επίθεσης θα αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1908 Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας
1913 Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1925 Λι Βαν Κλιφ, Αμερικανός ηθοποιός
1928 Ντομένικο Μοντούνιο, Ιταλός τραγουδιστής
1938 Λάκης Παππάς, Έλληνας τραγουδιστής
1941 Τζόαν Μπαέζ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ακτιβίστρια
1944 Τζίμι Πέιτζ, Άγγλος κιθαρίστας
1944 Μιχάλης Βιολάρης, Κύπριος τραγουδιστής
1955 Τζ. Κ. Σίμονς, Αμερικανός ηθοποιός
1967 Κλάουντιο Κανίγια, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής
1968 Γιώργος Θεοφάνους, Κύπριος συνθέτης
1977 Τζέιμς Σκούνι Πεν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1978 Τζενάρο Γκατούζο, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1979 Θανάσης Πρίττας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1982 Αικατερίνη, Δούκισσα του Cambridge. Γεννημένη Κάθριν Ελίζαμπεθ Μίντλτον είναι μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας και σύζυγος του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου, Ουίλλιαμ, Πρίγκιπα της Ουαλίας.
Συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time στα «Πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως» το 2012.
Ανήκει σε οικογένεια της ανώτερης μεσαίας τάξης. Είναι το πρώτο παιδί και η μεγαλύτερη κόρη του Μάικλ Μίντλτον, πρώην πιλότου των Βρετανικών Αερογραμμών και της Κάρολ Γκόλντσμιθ, πρώην αεροσυνοδού. Έχει δύο αδέλφια, τη Φιλίππα-Pippa και τον Τζέημς. Η οικογένεια του πατέρα της έχει δεσμούς με τη βρετανική αριστοκρατία.
Σπούδασε στο University of St Andrews στη Σκωτία απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα το 2005, στην Ιστορία της Τέχνης. Εκεί γνώρισε και τον μελλοντικό της σύζυγο.
Το επιδραστικό lifestyle περιοδικό Tatler την τοποθέτησε στο νούμερο 8 στη λίστα με τα δέκα «style icons» και μπήκε στη λίστα των «Παγκοσμίως Πιο Καλοντυμένων» του σνομπ περιοδικού Vanity Fair.
Η πρώτη τους κοινή εμφάνιση με τον πρίγκηπα, έγινε τον Μάρτιο του 2004, όταν βρέθηκαν μαζί στο Κλόστερς να κάνουν σκι. Τον Φεβρουάριο του 2006, ανακοινώθηκε ότι θα είχε στο εξής την δική της εικοσιτετράωρη φύλαξη παρεχόμενη από το Royalty Protection Βranch γιατί την κυνηγούσαν οι παπαράτσι. Αυτό τροφοδότησε τις φήμες περί αρραβώνα με τον Ουίλλιαμ, αφού διαφορετικά δεν θα δικαιούνταν αυτή την υπηρεσία.
Αργότερα, διαδόθηκε η φήμη ότι η Κέιτ συζούσε με τον πρίγκιπα στην Οικία Κλάρενς, την κατοικία του στο Λονδίνο. Τον Απρίλιο του 2007, η εφημερίδα «The Sun» δημοσίευσε σε «παγκόσμια αποκλειστικότητα» ότι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ χώρισαν. Το ζευγάρι αποφάσισε να κάνει χωριστές διακοπές στο ελβετικό θέρετρο Zermatt.
Τον Ιούνιο του 2007, επέμεναν ότι ήταν μόνο δύο καλοί φίλοι στις φήμες που τους ήθελαν ξανά μαζί. Η Κέιτ και η οικογένειά της παρευρέθηκαν στο Concert for Diana στο στάδιο Ουέμπλεϋ. Εκεί, κάθισαν μακριά ο ένας από τον άλλο, με δύο σειρές διαφορά. Αργότερα, η Κέιτ παρευρέθηκε στον γάμο του ξαδέλφου του Ουίλιαμ, Πήτερ Φίλιπς, παρότι εκείνος δεν κατάφερε να παρευρεθεί.
Τον Απρίλιο του 2008, η Κέιτ συνόδευσε τον Ούλιαμ όταν βραβεύτηκε με τα «φτερά» της RAF στο Royal Air Force College Cranwell. Στις 16 Ιουνίου 2008, εκείνη παρευρέθηκε στην τελετή ένταξης του πρίγκιπα στο Τάγμα της Περικνημίδας μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Έτσι το ζευγάρι ανακοίνωσε επίσημα την επανασύνδεσή του.
Αρραβωνιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στην Κένυα τον Οκτώβριο του 2010, όπου ο Ουίλιαμ έδωσε στην Κάθριν το ζαφειρένιο δαχτυλίδι της μητέρας του, Νταϊάνα. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα από την Οικία Κλάρενς στις 16 Νοεμβρίου του 2010. Στις 29 Απριλίου 2011 έγινε ο γάμος τους, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ όπου πριν από 14 χρόνια είχε γίνει η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Τον γάμο παρακολούθησαν πάνω από 300.000.000 άνθρωποι, live. Λίγες ώρες πριν, πήραν τον τίτλο του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.
Μερικούς μήνες μετά τον γάμο τους, έγιναν κάποιες αλλαγές στο νόμο της διαδοχής του βρετανικού θρόνου. Μέχρι τότε, οι άρρενες απόγονοι προηγούνταν στην σειρά διαδοχής. Με τις αλλαγές, το φύλο του πρώτου παιδιού του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ δεν θα είχε σημασία και θα έμπαινε αυτομάτως στην γραμμή διαδοχής αμέσως μετά τον πατέρα του.
Το πριγκιπικό ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά. Τον πρίγκιπα Τζορτζ, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούι. Και τα τρία τους παιδιά γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο Saint Mary όπου είχε γεννηθεί και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ το 1982.
ΘΑΝΑΤΟΙ
2015 Ρόι Τάρπλεϊ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής που είχε γεννηθεί στις 28 Νοεμβρίου 1964 και έφυγε πρόωρα. Έκανε επιτυχημένη καριέρα και στην Ελλάδα.
Αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουορντ αλλά και σέντερ. Είχε μεγάλη έφεση στα ριμπάουντ, ήταν ικανότατος σκόρερ και διέθετε καλό σουτ από μέση απόσταση, έχοντας σταθερότητα στον έλεγχο της μπάλας.
Έγινε διάσημος αγωνιζόμενος στους Ντάλας Μάβερικς στο ΝΒΑ. Εκεί βραβεύτηκε ως ρούκι το 1987 που πρωτοεμφανίστηκε και ως 6ος καλύτερος παίκτης το 1988. Ενώ όλα έδειχναν ότι θα είχε σπουδαία σταδιοδρομία, το ΝΒΑ αναγκάστηκε να τον αποβάλει από το πρωτάθλημα λόγω χρήσης ναρκωτικών το 1991.
Μετακόμισε στην Ελλάδα και τον ΑΡΗ το καλοκαίρι του 1992, τη χρονιά που έφυγε από την ομάδα ο Νίκος Γκάλης και στο τέλος της σεζόν το 1993 είχε κατορθώσει να κατακτήσει το Κύπελλο Ευρώπης στο Τορίνο απέναντι στην Εφές Πίλσεν σε έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ.
Στο Ελληνικό Πρωτάθλημα αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ με 17,2 μ.ο. και πρώτος στα κλεψίματα με 2,2 μ.ο. Στις 21 Οκτωβρίου 1992, ο Ρόι Τάρπλεϊ βάσει της αξιολόγησης του συστήματος tendex συγκέντρωσε 1.941 βαθμούς στο παιχνίδι του Άρη με τον Πειραϊκό. Η επίδοση αυτή υπήρξε η καλύτερη για 17,5 χρόνια, έως τις 29 Μαΐου 2010, οπότε και καταρίφθηκε από τον Δημήτρη Μαυροειδή με 1.991 βαθμούς.
Τη σεζόν 1993-1994, ο Ολυμπιακός τον απέκτησε, με στόχο την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Ο Τάρπλεϊ, παρά την κακή εξωγηπεδική ζωή του, ήταν ένας από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές της δυναμικής πορείας του Ολυμπιακού έως τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ, αλλά και ένας από τους υπεύθυνους της απρόσμενης ήττας και της απώλειας του βαρύτιμου τροπαίου από την ισπανική Ζουβεντούτ Μπαδαλόνα με 59-57. Με τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη, κέρδισε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.
Την επόμενη σεζόν, το ΝΒΑ του έδωσε ξανά την ευκαιρία να συνεχίσει την αναγέννησή του, όμως ο Ρόι Τάρπλεϊ ξαναποκλείστηκε την ίδια χρονιά και πάλι λόγω χρήσης ναρκωτικών. Τη σεζόν 1995-1996 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με τον Ηρακλή, με τον οποίο έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας το 1996. Πέθανε σε ηλικία 50 ετών, στο Άρλινγκτον του Ντάλλας από προβλήματα στο συκώτι.
2022 Μπομπ Σάγκετ, Αμερικανός ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής, γνωστός και στην Ελλάδα
Comments are closed.