Χρόνια πολλά στη μισή Ελλάδα: σε Γιάννηδες και Προδρόμους και Ιωάννες!
Στην Ιταλία, εθνική εορτή, Ημέρα της Σημαίας αφού σαν σήμερα το 1797 υιοθετήθηκε η σύγχρονη σημαία της χώρας.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1714 Ο Χένρι Μιλ λαμβάνει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για γραφομηχανή στην Αγγλία.
1785 Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ λαμβάνει τον δεύτερο βαθμό της Μασονίας, αυτόν του εμπειροτέχνη.
1789 Πραγματοποιούνται οι πρώτες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
1826 Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.
1838 Ψηφίζεται νόμος για την παραχώρηση γης στους οπλαρχηγούς και πολεμιστές της Ελληνικής Επανάστασης
1839 Ο Φρανσουά Αραγκό, ο διάσημος επιστήμονας και πολιτικός, ανακοινώνει επίσημα σε ομιλία του στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών, την ανακάλυψη της φωτογραφίας από τον Λουί-Ζακ Νταγκέρ.
1887 Ο Τόμας Στίβενς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που ολοκληρώνει το γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Ξεκίνησε το ταξίδι του τον Απρίλιο του 1884 και κάλυψε 13.500 μίλια.
1904 Η Ζαν ντ’ Αρκ περνά τη δεύτερη φάση του Ιερού Δικαστηρίου στη Ρώμη για την ανακήρυξή της σε αγία.
1904 Καθιερώνεται ως σήμα κινδύνου το CQD, το οποίο αργότερα θα αντικατασταθεί από το S.O.S.
1913 Ο Αμερικανός Γουίλιαμ Μπάρτον πατεντάρει την πρώτη μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση που μετατρέπει τα βαρύτερα αποστάγματα του πετρελαίου σε βενζίνη.
1927 Εγκαθίσταται η πρώτη υπερατλαντική τηλεφωνική υπηρεσία.
1928 Αρχίζουν τα έργα κατασκευής του υπόγειου σταθμού της Πλατείας Ομονοίας και της σήραγγας προς την Πλατεία Αττικής.
1929 Ο Ταρζάν κάνει την πρώτη εμφάνισή του σε κόμικ στριπ.
1931 Δολοφονείται στον ύπνο του ο μεγαλοεργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος, από την πεθερά του και τον ανιψιό της, με τη βοήθεια της γυναίκας του και της υπηρέτριας του σπιτιού. Οι δράστες τεμαχίζουν το πτώμα, το κάνουν δέματα και τα πετούν στον Ιλισό.
1954 Γίνεται στην έδρα της IBM στη Νέα Υόρκη, η πρώτη δημόσια επίδειξη συστήματος μηχανικής μετάφρασης.
1959 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα κουβανική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.
1966 Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα του Πειραιά της 6ης Ιανουαρίου.
1969 Αρχίζει στο Λος Άντζελες η δίκη για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, με κατηγορούμενο τον Σιρχάν Σιρχάν.
1989 Ο Ακιχίτο διαδέχεται τον πατέρα του Χιροχίτο και γίνεται 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.
1990 Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας στην Ιταλία κλείνει για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια τις πύλες του στους τουρίστες, λόγω έργων αποτροπής κατάρρευσης.
1998 Το διαστημόπλοιο Lunar Prospector εκτοξεύεται και μπαίνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Θα ανακαλύψει παγωμένο νερό στη επιφάνεια του φεγγαριού.
1999 Στην Γερουσία των ΗΠΑ αρχίζει η διαδικασία με το ερώτημα της καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου, Μπίλ Κλίντον, λόγω της υπόθεσης «Μόνικα Λεβίνσκι». Η διαδικασία γίνεται για πρώτη φορά έπειτα από 130 χρόνια.
2004 Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 7 Μαρτίου. Το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου.
2009 Ανασχηματισμός της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Εκτός κυβέρνησης μένει ο «τσάρος της οικονομίας» Γιώργος Αλογοσκούφης.
2015 Δώδεκα νεκροί και έντεκα τραυματίες από την επίθεση δύο ένοπλων κουκουλοφόρων στα γραφεία της Γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Οι δράστες, δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής, ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξαν «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη».
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1800 Μίλαρντ Φίλμορ, 13ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1934 Τάσσος Παπαδόπουλος, Κύπριος πολιτικός
1939 Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας
1943 Σαντάκο Σασάκι, Ιαπωνέζα σύμβολο των αθώων θυμάτων πολέμου
1947 Σαδίκ Αχμέτ, Έλληνας πολιτικός
1950 Ηλίας Ανδριόπουλος, Έλληνας συνθέτης
1956 Κώστας Πετρόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
1963 Χρήστος Θηβαίος, Έλληνας τραγουδοποιός
1964 Νίκολας Κέιτζ, Αμερικανός ηθοποιός, το πραγματικό του όνομα είναι Nicolas Kim Coppola, και το άλλαξε για να μη θεωρηθεί οτι ο μεγάλος σκηνοθέτης θείος του «βοηθά» την καριέρα του.
Βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Αφήνοντας το Λας Βέγκας». Έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ αλλά έχει σκηνοθετήσει και ταινίες. Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Πατρίσια Αρκέτ και με την Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ. Το 2004 παντρεύτηκε την 23χρονη Άλις Κιμ, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Έχει άλλον ένα γιο, 16 ετών, από τη σχέση του με το μοντέλο Κριστίνα Φούλτον.
1985 Λιούις Χάμιλτον, Άγγλος οδηγός αγώνων
1987 Ντάβιντε Αστόρι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1991 Εντέν Αζάρ, Βέλγος ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1943 Νίκολα Τέσλα, Σέρβος εφευρέτης και ηλεκτρολόγος μηχανικός
1972 Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, το γένος Χατζηγεωργίου-Οικονόμου, αργότερα Νικολαΐδου και τελικά Παπαγιαννοπούλου, είχε γεννηθεί στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1893 και υπήρξε η πρώτη και σημαντικότερη στιχουργός του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Ορφανή από πατέρα, το 1911 την πάντρεψαν με προξενιό με τον έμπορο Κωστή Νικολαΐδη, 20 χρόνια μεγαλύτερό της. Απέκτησαν την Καίτη και την Μαίρη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατέφυγε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, σταδιοδρόμησε αρχικά ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια. Η μεγάλη αξία της στιχουργικής της αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα, ιδίως μετά το θάνατό της.
Ξεκίνησε να γράφει στίχους για τραγούδια το 1948 και να τα πουλά για ποσά από 200 έως 300 δραχμές. Έχοντας όμως μεγάλο εθισμό στη χαρτοπαιξία, έχασε πάρα πολλά χρήματα. Όταν έδινε τους στίχους, αποποιούνταν των πνευματικών της διακιωμάτων.
Οι στίχοι της έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες, από τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μανώλη Χιώτη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Απόστολο Καλδάρα: «Ηλιοβασιλέματα», «Περασμένες μου αγάπες», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Γυάλινος κόσμος», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Όνειρο απατηλό», «Στο τραπέζι που τα πίνω», «Στου Αποστόλη το κουτούκι», «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι», «Μου σπάσανε το μπαγλαμά», «Ανεμώνα», «Αργά, είναι πια αργά», «Λίγο-λίγο, θα με συνηθίσεις», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Αν είναι η αγάπη έγκλημα», «Η διπρόσωπη», «Ένας αϊτός γκρεμίστηκε», «Συρματοπλέγματα βαριά», «Είμαι αετός χωρίς φτερά», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Η Μαλάμω», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Του ντερβίση το πιοτό», «Τι να σου κάνει μια καρδιά».
Με τον Νικολαΐδη, αν και βρίσκονταν σε διάσταση, παρέμειναν νόμιμα παντρεμένοι έως τον θάνατό του το 1932. Στο μεταξύ είχε γνωρίσει τον αστυνομικό Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, τον μόνο άντρα που κέρδισε την καρδιά της, και παντρεύτηκαν. Καταφύγιο της από τις δύσκολες στιγμές της ζωής της αποτελούσε πάντα η χαρτοπαιξία. Συχνά δημιουργούνταν διαμάχες στο οικογενειακό της περιβάλλον καθώς το πάθος της στην χαρτοπαιξία την ανάγκαζε να πουλάει προσωπικά της αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές στις γειτόνισσες της με τόκο ώστε να κερδίζει χρήματα. Είχε στενές σχέσεις με την Σωτηρία Μπέλλου, με την οποία έπαιζε χαρτιά και με την ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου που της δάνειζε χρήματα όταν είχε ανάγκη. Το 1956 πεθαίνει ο άντρας της και το 1960, αδόκητα, η κόρη της Μαίρη. Θα φύγει από τη ζωή σαν σήμερα σε ηλικία 79 ετών, έχοντας στο πλευρό της την εγγονή της Ρέα Μανέλλη, η οποία τη φρόντισε ως τα γεράματά της και έγραψε το βιβλίο «Η Γιαγιά Μου η Ευτυχία». Αυτή η βιογραφία ενέπνευσε τον θεατρικό μονόλογο που ερμήνευσε η Νένα Μεντή.
Το 2019 η ζωή της έγινε ταινία με τίτλο το όνομά της και με πρωταγωνίστριες στον ομώνυμο ρόλο τις Κάτια Γκουλιώνη ως Ευτυχία σε νεαρή ηλικία και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μεγαλύτερη ηλικία.
1988 Τρέβορ Χάουαρντ, Άγγλος ηθοποιός
1989 Χιροχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας
2009 Μαρία Δημητριάδη, Ελληνίδα τραγουδίστρια, πρώτη σύζυγος του Ανδρέα Μικρούτσικου
2016 Άννα Συνοδινού. Είχε γεννηθεί 21 Νοεμβρίου 1927 και ήταν μία απο τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική.
Διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους της αρχαίας τραγωδίας αλλά και του νεώτερου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Ενσάρκωσε όλες τις τραγικές ηρωϊδες. Εμφανίσθηκε σε ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραγωγές για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Η εμφάνισή της ως Ηλέκτρα στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή από τα Επιδαύρια του 1961 αποτυπώθηκε σε ταινία.
Υπήρξε μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και διέπρεψε για τις ερμηνείες της πλάι στην Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Θάνο Κωτσόπουλο.
Το 1955 και το 1957 τιμήθηκε με το έπαθλο Μαρίκα Κοτοπούλη. Με την επιβολή της δικτατορίας το 1967, διέκοψε τη θεατρική της δραστηριότητα. Η Χούντα ανακάλεσε την άδεια χρήσης του Θεάτρου του Λυκαβηττού και της αφαίρεσε το διαβατήριό της, ματαιώνοντας έτσι περιοδεία της στο εξωτερικό. Το διάστημα αυτό εργάστηκε ως δακτυλογράφος στην εταιρεία του συζύγου της!
Το 1972 επανήλθε στο θέατρο. Μετά την πτώση της δικτατορίας αφοσιώθηκε στην πολιτική. Εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών και διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Εισηγήθηκε νομοθετικές προτάσεις για την προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εισήγαγε τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση, πρότεινε την ένταξη των ηθοποιών στο ΙΚΑ και την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Το 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ.
Δίδαξε στις θεατρικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Πέλου Κατσέλη, της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Αθηνών και του Ωδείου Αθηνών. Ήταν η συγγραφέας του αυτοβιογραφικού «Πρόσωπα και Προσωπεία» και του βιβλίου θεατρικών αναμνήσεων «Αίνος στους άξιους».
Τιμήθηκε με τα παράσημα Ευποιΐας και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος του Ελληνικού κράτους καθώς και με το μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών. Τιμές της έχουν αποδοθεί και από ξένα κράτη για την καλλιτεχνική της προσφορά (Δανία, Γαλλία, Λίβανος, Ιταλία). Υπήρξε παντρεμένη με τον πρωταθλητή του τριπλούν και έμπορο Γιώργο Μαρινάκη. Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Στην κηδεία της παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
2017 Μάριο Σοάρες, Πορτογάλος πολιτικός
2019 Στρατής Φιλιππότης, Έλληνας συγγραφέας και εκδότης
Comments are closed.