ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1851 Ανοίγει στη Βοστώνη η πρώτη αμερικανική Χριστιανική Αδελφότητα Νέων, η πρώτη ΧΑΝ
1852 Η Έμα Στόντγκρας συλλαμβάνεται στη Βοστόνη, επειδή φορούσε παντελόνι.
1837 Η πρώτη ατμοκίνητη αλωνιστική μηχανή παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Αμερική.
1862 Πατεντάρεται η μόνη μπάλα με τρύπες, αυτή του μπόουλινγκ.
1891 Ο Τόμας Έντισον παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ασύρματο ραδιόφωνο.
1916 Δολοφονείται στην Αγία Πετρούπολη, από δυο Ρώσους ευγενείς ο καλόγερος Γκρέγκορι Ρασπούτιν ο οποίος διέθετε τεράστια επιρροή στην τσαρίνα Αλεξάνδρα.
1924 Με διάταγμα τίθεται σε ισχύ από 15 Ιανουαρίου 1925 ο θεσμός της Αστυνομίας Πόλεων στην Αθήνα, που είχε ξεκίνησει στην Κέρκυρα.
1940 Η γερμανική πολεμική αεροπορία «Λουφτβάφε» ρίχνει 10.000 βόμβες στο Λονδίνο. 3.000 πολίτες σκοτώνονται.
1951 Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι άρχισε την παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση ατομικής ενέργειας.
1952 Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το πρώτο βοήθημα ακοής, που βασίζεται σε ένα τρανζίστορ.
1953 Καθιερώνονται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.
1955 Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ κάνει την πρώτη της ηχογράφηση σε ηλικία μόλις 13 ετών.
1958 Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ, με το Βασιλικό Διάταγμα 20, Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου.
1987 Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Ρομανένκο σπάζει το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στο διάστημα με 326 ημέρες, 11 ώρες και 40 λεπτά.
1989 Ο θεατρικός συγγραφέας και αγωνιστής για την ελευθερία και τη δημοκρατία, Βάτσλαβ Χάβελ, ορκίζεται ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος και μη κομμουνιστής Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.
1991 Ο ιδρυτής του CNN, Τεντ Τέρνερ, επιλέγεται ως άνδρας της χρονιάς από το περιοδικό Time.
1995 Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια έχουν καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
1997 Στο Χονγκ Κονγκ σφάζονται 1,4 εκατομμύρια κοτόπουλα, μετά το θάνατο τεσσάρων ατόμων από τη γρίπη των πουλερικών.
1998 Οι ηγέτες των Ερυθρών Χμερ ζητούν συγγνώμη για τη γενοκτονία της δεκαετίας του 1970 στην Καμπότζη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.
2001 Ο Γλαύκος Κληρίδης ανταποδίδει στο Ραούφ Ντενκτάς το δείπνο της 5ης Δεκεμβρίου, φιλοξενώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο σπίτι του στη Λευκωσία.
2007 Η αστυνομία συλλαμβάνει οκτώ άτομα, κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στα Ζωνιανά και το Φόδελε Ηρακλείου, για ληστείες σε ΑΤΜ και χρηματαποστολές.
2008 Ο Ιωσήφ Στάλιν ψηφίζεται τρίτη δημοφιλέστερη ιστορική φυσιογνωμία της Ρωσίας. Πρώτος ο Αλέξανδρος Νιέφσκι και δεύτερος ο Πιοτρ Στολίπιν.
2013 Ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι, καθώς κάνει σκι στις γαλλικές Άλπεις, στο θέρετρο του Μεριμπέλ. Ο επτά φορές πρωταθλητής της Formula 1 διακομίζεται σε νοσοκομείο της περιοχής.
2021 Ομάδα Ελλήνων δυτών με επικεφαλής τον Κώστα Θωκταρίδη ανακαλύπτει το ναυάγιο του ιταλικού υποβρυχίου Jantina νότια της Μυκόνου. Είχε βυθιστεί στις 5 Ιουλίου 1941, από τορπίλη του βρετανικού υποβρυχίου HMS Torbay.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1800 Τσαρλς Γκουντγίαρ, Αμερικανός εφευρέτης των γνωστών ελαστικών
1808 Άντριου Τζόνσον, 17ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1911 Κλάους Φουχς, Γερμανός φυσικός και κατάσκοπος
1916 Μαίρη Αρώνη, κορυφαία ηθοποιός αρχαίας τραγωδίας, η λατρεμένη «Πάστα Φλώρα», υπήρξε για πολλά χρόνια πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου.
Πρώτη εμφάνιση στο θέατρο έκανε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη σε ηλικία 21 ετών. Στα 27 γίνεται από τις νεότερες πρωταγωνίστριες, στο θίασο Κώστα Μουσούρη και το 1944 γίνεται συνθιασάρχης, πρώτα με τον Δημήτρη Χορν και έπειτα με την εξαδέλφη της, Βάσω Μανωλίδου.
Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας από τον Βασιλέα Παύλο και με τον Μέγα Ταξιάρχη από το Βασιλέα Κωνσταντίνο Β’. Οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχαν επιτάξει το σπίτι της στο Καλαμάκι, εκεί όπου έζησε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής της. Πέθανε, στον ύπνο της, τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου 1992.
1938 Γιον Βόιτ, Αμερικανός ηθοποιός
1946 Μαριάν Φέιθφουλ, Αγγλίδα τραγουδίστρια
1948 Δημήτρης Ψαριανός, Έλληνας τραγουδιστής
1959 Αν Ντεμελμέστερ, Βελγίδα σχεδιάστρια μόδας
1960 Κατερίνα Διδασκάλου, η ηθοποιός που μισήσαμε ως Μυρσίνη Δούκα και αγαπήσαμε ως Μελίνα Μερκούρη.
1972 Τζουντ Λο, Άγγλος ηθοποιός
1989 Κέι Νισικόρι, Ιάπωνας τενίστας
ΘΑΝΑΤΟΙ
1916 Γκριγκόρι Ρασπούτιν, o Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν είχε γεννηθεί 21 Ιανουαρίου και ήταν Ρώσος μυστικιστής, ο οποίος άσκησε τεράστια επίδραση στο τελευταίο ρωσικό αυτοκρατορικό ζεύγος, του Τσάρου Νικολάου Β΄ και της Τσαρίνας Αλεξάνδρας.
Γεννήθηκε σε οικογένεια μουζίκων της Σιβηρίας ο οποίος στράφηκε στον μυστικισμό το 1897, ύστερα από μια αποκαλυπτική εμπειρία που βίωσε σε μοναστήρι. Αν και δεν ανήκε σε κάποιο μοναστήρι της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας, πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του ζώντας τη ζωή περιπλανώμενου μοναχού. Η περιπλάνησή του τον έφερε στην πρωτεύουσα του κράτους, την Αγία Πετρούπολη, όπου και γνωρίστηκε με το αυτοκρατορικό ζεύγος. Από το 1906 προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν θεραπευτής στον πρίγκιπα Αλεξέι, που έπασχε από αιμορροφιλία, αποκτώντας έτσι στενούς δεσμούς με το αυτοκρατορικό περιβάλλον και ιδιαίτερα με την Τσαρίνα, η οποία τον αποδεχόταν ως οραματιστή προφήτη. Η επιρροή του στον Τσάρο, ξεσήκωσε την ρωσική αριστοκρατία εναντίον του, με αποτέλεσμα να οργανωθεί η δολοφονία του.
Ο Ρασπούτιν διατύπωσε δικό του δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η σεξουαλική εξάντληση ήταν το καλύτερο μέσο για να φθάσει ο πιστός στην κατάσταση της «θείας αταραξίας», ώστε να βρεθεί πιο κοντά στον Θεό! Παντρεύτηκε το 1889 και απέκτησε τέσσερα παιδιά, εγκατέλειψε όμως την οικογένειά του για να γίνει ασκητής και έφτασε μέχρι το Άγιο Όρος και τα Ιεροσόλυμα. Κατάφερε να γίνει γνωστός για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές του δυνάμεις, αλλά και για τη σκανδαλώδη σεξουαλική του συμπεριφορά.
Στην Πετρούπολη κηρύσσοντας ότι η σωματική επαφή μαζί του είχε εξαγνιστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα, κατάφερε να αποπλανήσει πολλές γυναίκες και, ενώ οι αναφορές για τη διαγωγή του έφταναν στον Τσάρο Νικόλαο, εκείνος δεν τις πίστευε, ενώ τιμωρούσε εκείνους που τις μετέφεραν. Η δύναμή του έφτασε στο απώγειό της, όταν ο Νικόλαος έφυγε για το μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Τσάρος ανέλαβε προσωπικά την ηγεσία του στρατού επειδή ο Ρασπούτιν ισχυρίστηκε ότι είδε σε όραμα, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χανόταν ο πόλεμος. Με την απουσία του Νικολάου, η αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση και έτσι ο Ρασπούτιν κατάφερε να ασκεί επιρροή διορίζοντας και παύοντας το προσωπικό του κράτους κατά τις επιθυμίες του.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Greg King «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Ρασπούτιν», στις 29 Ιουνίου 1914, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί τη γυναίκα και τα παιδιά του στη γενέτειρά του, στη Σιβηρία, του επιτέθηκε με μαχαίρι μία πρώην πόρνη, η Χιονία Γκούσεβα. Επέζησε αλλά αναγκάστηκε να παίρνει όπιο για τους πόνους.
Τη νύχτα της 29ης Δεκεμβρίου 1916, ο σύζυγος της ανιψιάς του Τσάρου, Γιουσούποφ, προσκάλεσε τον Ρασπούτιν στο σπίτι του και του προσέφερε δηλητηριασμένο κρασί και γλυκό. Ενώ ήπιε το δηλητηριασμένο κρασί, ζητά δεύτερο ποτήρι, τρώει και τα γλυκά, όμως δεν δείχνει κανένα ίχνος αδιαθεσίας. Υπάρχει η θεωρία ότι η ζάχαρη εξουδετέρωσε την επίδραση του δηλητηρίου. Έτσι, ο Γιουσούποφ τον πλησιάζει και του ρίχνει μια σφαίρα στην καρδιά. Ο Ρασπούτιν καταφέρνει να συρθεί μέχρι την αυλή, όπου τον προφταίνουν και αδειάζουν ολόκληρο γεμιστήρα επάνω του. Πήραν τη σορό του, την τύλιξαν σε ένα χοντρό ύφασμα, του έδεσαν βαρίδια και το φόρτωσαν σε ένα αμάξι για να το ρίξουν στο παγωμένο ποτάμι. Καθώς το ξεφόρτωναν όμως, διαπίστωσαν ότι το σώμα του ακόμα κινείτο και την επόμενη μέρα όλη η Ρωσία γνώριζε ότι ο Ρασπούτιν δεν έπαψε να ανασαίνει παρά μόνο αφού τον έριξαν στο ποτάμι. Τα λαϊκά αναγνώσματα δημιούργησαν ένα θρύλο γύρω από τον Ρασπούτιν, κάνοντας τους χωρικούς να φοβούνται το στοιχειωμένο πνεύμα του.
Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1993, κάποιοι Ρώσοι εθνικιστές προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τη φήμη του, ενώ μερικοί πρότειναν την αγιοποίησή του. Η μοναδική του κόρη, Μαρία, πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1977 στο Λος Άντζελες.
1926 Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Αυστριακός συγγραφέας
1986 Αντρέι Ταρκόφσκι, Ρώσος σκηνοθέτης
2006 Μάριος Πλωρίτης, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος
2018 Μαριάννα Τόλη, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
2020 Pierre Cardin, Ιταλο-Γάλλος σχεδιαστής μόδας.
2022 Πελέ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής. Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο θα πεθάνει στα 82, έχοντας αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών από τη FIFA και τη Δ.Ο.Ε. Ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου», ο «Αθλητής του Αιώνα» κατέχει και το ρεκόρ 37 τίτλων. Τον αποκαλούσαν «Μαύρο Μαργαριτάρι» και έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1956 αγωνιζόμενος με τη Σάντος στην οποία παρέμεινε σχεδόν 18 χρόνια λόγω της αγάπης του για την ομάδα αλλά και της απαγόρευσης που εφήρμοσε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς το 1961 ο τότε Πρόεδρος της Βραζιλίας με σχετικό νόμο τον χαρακτήρισε «εθνικό θησαυρό».
Έκλεισε την καριέρα του στις ΗΠΑ το 1977, όπου αγωνίστηκε για τρεις σεζόν. Πριν συμπληρώσει τα 22 του χρόνια ήταν δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Συνολικά κατέκτησε τον τίτλο τρεις φορές, ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει κάτι τέτοιο. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας παρέμεινε κοντά στο άθλημα ως πρεσβευτής του αλλά και διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και η UNICEF.
Το παρατσούκλι Πελέ του το έδωσε ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Υπάρχουν δύο εκδοχές: η πρώτη είναι πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά, βρήκε πεταμένη μία ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έκτοτε προέκυψε και το pele που σημαίνει δέρμα. Η άποψη που ο ίδιος αποδέχθηκε είναι πως του το κόλλησαν άλλα παιδιά, όταν ο ίδιος είχε αποκαλέσει λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ» ως «Πιλέ». Πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στη Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα!
Ο ποδοσφαιριστής πατέρας του τον παρότρυνε λέγοντας του «εσύ γεννήθηκες για να παίξεις ποδόσφαιρο». Για να μπορέσει να αγοράσει δική του μπάλα, δούλευε σε καταστήματα τσαγιού ως υπάλληλος και γυάλιζε παπούτσια έξω από τους κινηματογράφους από 7 χρονών. Σχολείο κατάφερε να πάει μόνο μέχρι την τέταρτη τάξη.
Στις 5 Μαρτίου 1961, ο Πελέ σημείωσε το λεγόμενο «γκολ ντε πλάκα», ένα γκολ τόσο εντυπωσιακό που τοποθετήθηκε μία πλάκα με αφιέρωση ως το πιο όμορφο τέρμα που σημειώθηκε ποτέ στο στάδιο Μαρακανά. Αγωνίστηκε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και ήταν δεύτερος σκόρερ της ιστορίας του θεσμού με 12 τέρματα σε 14 συναντήσεις.
Το 1977, εξέδωσε την αυτοβιογραφία του «Η ζωή μου και το όμορφο παιχνίδι». Πρωταγωνίστησε σε ταινίες-ντοκιμαντέρ και συνέθεσε το σάουντρακ για την ταινία «Πελέ». Το 1969 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε μια τηλενουβέλα. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Τζον Χιούστον του 1981, μαζί με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, «Η μεγάλη απόδραση των 11».
Το 2012 υποβλήθηκε σε εγχείρηση ισχίου και από τότε αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων υγείας. Οι δημόσιες εμφανίσεις του γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Από το 2014 λειτουργεί μουσείο στο Σάντος με 2.500 αντικείμενα από όλη τη ζωή του, συμπεριλαμβανομένου και υλικού από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950. Το 2014 επίσης, αποκαλύφθηκε ότι είχε υποβληθεί σε αφαίρεση νεφρού μετά από τραυματισμό σε αγώνα στις ΗΠΑ. Το γεγονός δεν είχε γίνει τότε γνωστό.
Το 2016 τιμήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με το ασημένιο Ολυμπιακό Τάγμα, την ύψιστη τιμή για έναν αθλητή. Διέθεσε πάνω από 2.000 αντικείμενα σε τριήμερη δημοπρασία στο Λονδίνο, μεταξύ αυτών και τα μετάλλια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια για φιλανθρωπικούς σκοπούς, το νοσοκομείο παίδων που χρηματοδοτεί αλλά και την ενίσχυση της πρώην ομάδας του, Σάντος. Περίοπτη θέση είχε η ρέπλικα του τροπαίου «Ζιλ Ριμέ», η οποία του δόθηκε το 1970 μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό. Το τρόπαιο πουλήθηκε 500.000 ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 4,4 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Πελέ παντρεύτηκε την Ροσιμέρι Τσίμπι το 1966, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και την τραγουδίστρια Ασίρια Νασιμέντο, μητέρα διδύμων ενώ είχε επίσης μια κόρη από την πρώην οικονόμο του Ανίζια Μασάντο. Λίγο πριν συμπληρώσει 76 χρόνια ζωής παντρεύτηκε την 50χρονη επιχειρηματία ιαπωνικής καταγωγής Μάρσια Σιμπέλε Αόκι.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά από νοσηλεία ενός σχεδόν μήνα στο νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο, ο Πελέ διαγνώστηκε με καρκίνο παχέος εντέρου. Οι κύκλοι χημειοθεραπείας που ακολούθησαν δεν απέδωσαν. Έφυγε 29 Δεκεμβρίου 2022 στις 3:27 μ.μ., λόγω ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων. Το γεγονός γέμισε τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Οι εθνικές σημαίες των 211 Ομοσπονδιών μελών της FIFA κυμάτισαν μεσίστιες στα κεντρικά της Ζυρίχης. Το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή, τα στάδια Μαρακανά και Γουέμπλεϊ και η έδρα της Conmebol23 στην Παραγουάη φωτίστηκαν προς τιμήν του.
Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, η σορός του τοποθετήθηκε στο χλοοτάπητα του γηπέδου της Σάντος για λαϊκό προσκύνημα. Πάνω από 230.000 άνθρωποι πέρασαν για να τον αποχαιρετήσουν.
Comments are closed.