ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1533 Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας παντρεύεται μυστικά τη δεύτερη σύζυγό του Άννα Μπολέυν.
1554 Ιδρύεται η πόλη Σάο Πάολο στη Βραζιλία.
1815 Ο Μπετόβεν συνοδεύει στο πιάνο την τενόρο Φραντς Βιλντ σε εκδήλωση για τα γενέθλια της Τσαρίνας στη Βιέννη. Είναι η τελευταία φορά που παίζει δημόσια πιάνο…
1835 Αρχίζει η ισχύς του Οργανισμού των Δικαστηρίων. Είχε εκδοθεί ως νόμος το 1834.
1836 Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής.
1847 Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στον Όθωνα και στον πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, Κωστάκη Μουσούρο Μπέη. Ο Μουσούρος αρνείται να χορηγήσει διαβατήριο στον υπασπιστή του βασιλιά Όθωνα, Τσάμη Καρατάσο, επειδή είχε συμμετάσχει στο κίνημα της Mακεδονίας. Αποτέλεσμα ήταν η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για ένα χρόνο.
1858 Το γαμήλιο εμβατήριο του Φέλιξ Μέντελσον ακούγεται για πρώτη φορά στο γάμο της πριγκίπισσας της Αγγλίας Βικτώριας και του πρίγκιπα της Πρωσίας, Φρειδερίκου.
1897 Οι επαναστάτες των Χανίων, μεταξύ των οποίων ηγετική θέση είχε ήδη ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υπογράφουν στο Ακρωτήρι ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσουν την κατάλυση της τουρκικής κατοχής της Κρήτης και την ένωση με την Ελλάδα και καλούν το βασιλιά Γεώργιο Α’ να καταλάβει το νησί.
1902 Η Ρωσία καταργεί τη θανατική ποινή.
1919 Η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η οποία επιδιώκει μια μόνιμη ειρήνη μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκρίνει την πρόταση δημιουργίας της Κοινωνίας των Εθνών, πρόδρομο του ΟΗΕ.
1924 Διεξάγονται οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο χιονοδρομικό κέντρο του Chamonix στη Γαλλία.
1935 Ο ποιητής, Ανδρέας Εμπειρίκος, δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.
1937 Η δικτατορία Μεταξά θεσπίζει μεταξύ άλλων τον Αναγκαστικό Νόμο 445 «Περί κινηματογράφων» και τον Αναγκαστικό Νόμο 446 «Περί θεάτρου» για τον έλεγχο και την υποβολή τους σε λογοκρισία.
1949 Απονέμονται για πρώτη φορά τα Βραβεία Emmy.
1962 Παραιτείται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιάκωβος Βαβανάτσος, αφού οι φήμες οργιάζουν για ανήθικες συμπεριφορές…
1964 Ιδρύεται η Blue Ribbon Sports, η οποία αργότερα θα μετονομαστεί σε Nike.
1971 Ο αντιστράτηγος Ίντι Αμίν Νταντά, αρπάζει την εξουσία στην Ουγκάντα και ανακηρύσσει τον εαυτό του δικτάτορα. Ο πρόεδρος, Μίλτον Ομπότε, δεν βρίσκεται στη χώρα, όταν οι επαναστάτες ανατρέπουν την κυβέρνησή του. Οι αντάρτες με επικεφαλής τον Νταντά, επιδίδονται σε λουτρό αίματος, σκοτώνοντας όλους τους στρατιώτες και αστυνομικούς που είναι πιστοί στον Ομπότε.
1971 Ο Τσαρλς Μάνσον κρίνεται ένοχος φόνου εκ προμελέτης της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι κι άλλων έξι ατόμων στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς, τον Αύγουστο του 1969, καθώς και του ζεύγους Λα Μπιάνκα, στο Λος Άντζελες.
1991 Τέσσερις βόμβες εκρήγνυνται στα υποκαταστήματα της τράπεζας Citibank στο Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή, στην τράπεζα Barclay’s στο Μαρούσι και στο γραφείο του Γάλλου στρατιωτικού ακόλουθου στο Mετς. Την ευθύνη αναλαμβάνει η «17 Νοέμβρη».
1996 Ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, υψώνει την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες, μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.
1996 Η Ρωσία γίνεται δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
2006 Η «Χαμάς» κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στο νέο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο.
2010 Εκτελείται δια απαγχονισμού στο Ιράκ ο Άλι Χάσαν αλ Ματζίντ, ξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο επονομαζόμενος και «Χημικός Άλι».
2015 Γίνονται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον αρχηγό των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», Πάνο Καμμένο, συμφωνήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1874 Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, Άγγλος συγγραφέας
1882 Βιρτζίνια Γουλφ, Αγγλίδα συγγραφέας
1925 Γιώργος Ζαμπέτας, Έλληνας συνθέτης, γεννήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος από οικογένεια που καταγόταν από την Κύθνο. Γονείς του ήταν ο Μιχάλης Ζαμπέτας και η Μαρίκα Μωραΐτη, ανηψιά γνωστού βαρύτονου της εποχής.
Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική, αφού παράλληλα με το να βοηθά τον πατέρα του στο κουρείο, «σκάρωνε» κρυφά στο μπουζούκι μελωδίες. Μαθητής της Α’ Δημοτικού ακόμη, κέρδισε το πρώτο του βραβείο, παίζοντας το πρώτο του τραγούδι σε σχολικό διαγωνισμό! Ο πιο καλός ο μαθητής, όπως θα έγραφε αργότερα…
Γνωρίζεται με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1938. Όταν μετακομίζουν στο Αιγάλεω, θα το ονομάσει «Σίτυ», εμπνευσμένος από ένα ταξίδι του στη Βρετανία για συναυλίες. Στην Κατοχή, μαζεύει μουσικούς και κάνει καντάδες στα κορίτσια.
Τη δεκαετία του ’50, γράφει τα πρώτα του ρεμπέτικα με ερμηνευτές τους Πρόδρομο Τσαουσάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Πόλυ Πάνου. Το στυλ του στο μπουζούκι θα τον κάνει μεγάλο αστέρι στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζεται. Ταξιδεύει σε Ευρώπη και Αμερική και συμμετέχει σε περισσότερες από 160 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Ανέδειξε μεγάλες λαϊκές φωνές, τον Δημήτρη Μητροπάνο, την Βίκυ Μοσχολιού, την Μανταλένα, η οποία ήταν παρτενέρ του στο πάλκο για περισσότερο από μια δεκαετία. Στα 70’ς, τα ήθη αλλάζουν και ο Ζαμπέτας κάνει στροφή στη σάτιρα υπό μορφή σόου, με τις γνωστές του επιτυχίες «Ο Θανάσης», «Ο πενηντάρης», «Μάλιστα κύριε». Γράφει βέβαια και την «Αγωνία» για τον Τόλη Βοσκόπουλο
Από το 1990, μια άλλη γενιά ανακαλύπτει, χάρη στην ιδιωτική τηλεόραση που προβάλλει τις ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, τον Ζαμπέτα. Όμως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την κόρη του Κατερίνα, σε συνέντευξή της το 2017, λίγοι μόνο του στέκονται: ο Μητσιάς, ο Φιλέρης, η Μάρθα Βούρτση και η Μανταλένα. Αρχές του 1992 διαγιγνώσκεται με καρκίνο στα οστά. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Μαρτίου 1992, σε ηλικία 67 ετών.
Ο Δήμος Αιγάλεω τίμησε τον μεγάλο συνθέτη και εν ζωή και μετά θάνατον, ονομάζοντας μια πλατεία κοντά στο σπίτι του Γιώργος Ζαμπέτας.
Είχε παντρευτεί το 1952 την Αργυρώ και απέκτησαν δύο κόρες, τη Μαρίκα και την Κατερίνα και ένα γιο, τον Μιχάλη. Κατά τραγική σύμπτωση ο Μιχάλης απεβίωσε την ίδια ημερομηνία με τον πατέρα του, το 2008, από καρκίνο.
1928 Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, Γεωργιανός πολιτικός
1933 Κορασόν Ακίνο, Φιλιππινέζα πολιτικός
1938 Έτα Τζέιμς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1942 Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Φερέιρα, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής
1976 Δημήτρης Ναλιτζής, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1978 Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανός ηθοποιός και πολιτικός
1979 Κατερίνα Παπουτσάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
1980 Τσάβι Ερνάντεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1980 Στάθης Ταυλαρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1981 Ντιόγκο Ροντρίγκες Σιστόν, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1984 Στέφαν Κίσλινγκ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1984 Ρομπίνιο Ρόμπσον Ντε Σόουζα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
390 Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1578 Μιχριμάχ, Οθωμανή σουλτάνα
1884 Περικλής Πανταζής, Έλληνας ζωγράφος
1916 Γεώργιος Θεοτόκης, Έλληνας πολιτικός
1985 Ηλίας Ηλιού, Έλληνας πολιτικός
1990 Άβα Γκάρντνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
2008 Λίτσα Φωκίδου, Ελληνίδα δημοσιογράφος
2013 Ειρήνη Κουμαριανού, Ελληνίδα ηθοποιός
2015 Ντέμης Ρούσσος, Έλληνας τραγουδιστής
2017 Τζον Χερτ, Ο Σερ Τζον Βίνσεντ Χερτ με καριέρα 6 δεκαετιών είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές γνωστές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως το «Εξπρές του μεσονυχτίου», το «Άλιεν», το «V for Vendetta», το «Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου», το «Χάρι Πότερ» και το «Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι».
Η χαρακτηριστική φωνή του ακούστηκε στον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Είχε προταθεί για Όσκαρ δύο φορές, μία για Χρυσή Σφαίρα ενώ είχε κερδίσει τέσσερα BAFTA. Πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας σε ηλικία 77 ετών.
Comments are closed.