Απόψε είναι η Νύχτα της Εκάτης, μια μαγική νύχτα γεμάτη μυστήριο, όπως η θεά στην Ελληνική Μυθολογία, μητέρα της Περσεφόνης που όταν την απήγαγε ο Άδης στον Κάτω Κόσμο κατέβηκε και εκείνη για να την βρει. Είναι νύχτα που οι ευχές και οι κατάρες, τα ξόρκια και οι μαγγανείες πετυχαίνουν! Αν πιστεύετε σε αυτά…
Είναι όμως και Guinness World Records Day, Ημέρα του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες! Το 1951, ο Sir Hugh Beaver εκεί που κυνηγούσε με τους φίλους του στα δάση της Ιρλανδίας, άρχισαν έναν καυγά για το ποιό πουλί πετά πιο γρήγορα! Πώς όμως να αποδείξει ο καθένας τους το δίκιο του; Μαζί με τους Norris και Ross McWhirter άρχισε να συγκεντρώνει οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια του σχετικά με ρεκόρ! Το 1954 εξέδωσε τα πρώτα 1.000 αντίτυπα του Guinness Book, με τεράστια, απρόσμενη επιτυχία!
Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας από το 1996 με την σφραγίδα του ΟΗΕ, για περισσότερη κατανόηση στις διαφορές, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Έτος Ανεκτικότητας ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στην 125η επέτειο από την γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
534 Δημοσιεύεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα. Αρχίζουν να δημοσιεύονται οι «Νεαρές».
1532 Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, Φρανσίσκο Πιζάρο, αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία τους. Θα τον εκτελέσει τον Αύγουστο του 1533 μαζί με 2.000 συμπατριώτες του, παρά την καταβολή τεράστιων ποσοτήτων χρυσού από τους ιθαγενείς για την απελευθέρωσή τους.
1828 Υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο από τους εκπροσώπους των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους.
1841 Ο Ναπολέων Γκουερίν πατεντάρει το πρώτο σωσίβιο κατασκευασμένο από φελλό.
1849 Ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.
1864 Ο Γεώργιος Α΄ορκίζεται πίστη στο νέο Σύνταγμα της χώρας και γίνεται ο πρώτος συνταγματικός βασιλιάς της Ελλάδας. Την ίδια ημέρα η Εθνοσυνέλευση διαλύεται.
1893 Ιδρύεται στην Πράγα η ποδοσφαιρική ομάδα «Σπάρτα».
1904 Η Γαλλία παραχωρεί την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ.
1918 Από τα συντρίμμια της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας γεννιέται η Δημοκρατία της Ουγγαρίας..
1920 Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QANTAS.
1933 Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 16 χρόνια μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων.
1939 Ιδρύεται η Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, η Γυμναστική Ακαδημία.
1945 Ιδρύεται στο Λονδίνο η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
1952 Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κερδίζει τις εκλογές.
1964 Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και εξαιτίας των κατηγοριών από μερίδα του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.
1973 Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνονται πραγματικές μάχες. Η Αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα. Γύρω στα μεσάνυχτα, μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς….Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει…
1981 Οι αμερικανικές Υγειονομικές Αρχές εγκρίνουν το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.
1988 Στις πρώτες ανοιχτές εκλογές για πάνω από μία δεκαετία, οι ψηφοφόροι στο Πακιστάν εκλέγουν την Μπεναζίρ Μπούτο ως πρωθυπουργό του Πακιστάν.
1990 Αφαιρούνται τα βραβεία Grammy από το συγκρότημα Milli Vanilli, επειδή δεν τραγούδησαν καθόλου στο δίσκο τους!!!
1993 Αμερικανικό εφετείο χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση σε ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.
1994 Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Άγκυρα ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
2000 Ο Μπιλ Κλίντον γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το κομμουνιστικό Βιετνάμ.
2020 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκρίνει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο Σουδάν.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1922 Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας
1930 Σαλβατόρε Ριίνα, Ιταλός μαφιόζος
1952 Σιγκέρου Μιγιαμότο, Ιάπωνας σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών
1953 Γλυκερία, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1974 Πολ Σκόουλς, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1977 Μάγκι Τζίλενχαλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
ΘΑΝΑΤΟΙ
1960 Κλαρκ Γκέιμπλ, φεύγει στα 59 του, ο βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1934 για την ταινία του Φρανκ Κάπρα «Συνέβη μια νύχτα» σκληρός γόης του Χόλυγουντ.
Ήταν ο εμπορικότερος ηθοποιός της εποχής, μετά τη Σίρλεϊ Τεμπλ. Ο γνωστότερός του ρόλος είναι εκείνος του Ρετ Μπάτλερ στην επική παραγωγή του 1939, «Gone With The Wind».
Είναι γνωστός επίσης για τις ταινίες: Η Ανταρσία του Μπάουντυ, Σαν Φρανσίσκο-η πόλη της αμαρτίας, Φλεγόμενοι ουρανοί, Μογκάμπο και Οι αταίριαστοι. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στην 7η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Η μητέρα του πεθαίνει όταν ήταν βρέφος και μεγαλώνει με τον θείο του σε μια φάρμα. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και η μητριά του, του μαθαίνει να παίζει πιάνο. Στα 13 του ήταν το μόνο ανήλικο μέλος της μουσικής μπάντας της πόλης. Επίσης λάτρευε τον Σαίξπηρ και του άρεσε να απαγγέλει τα σονέτα του. Στα 17 δουλεύει σε εργοστάσιο λάστιχων και αποφασίζει να γίνει ηθοποιός. Στα 21 χάνει και την καλή μητριά του, δουλεύει μαζί με τον πατέρα του στις πετρελαιοπηγές και συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων.
Μια καθηγήτρια υποκριτικής, πληρώνει για να φτιάξει τα δόντια του και διορθώνει την ψιλή φωνή του! Το 1924 καταφτάνει στο Χόλιγουντ, παντρεύεται την καθηγήτριά του και γίνεται η ατζέντισσά του. Οι πρώτοι του ρόλοι ήταν σε βωβές ταινίες ως κομπάρσος και σε ταινίες μικρού μήκους. Στο θέατρο γνωρίζει τον παππού της γνωστής ηθοποιού Ντριου Μπάριμορ, Λάιονελ Μπάριμορ και γίνονται φίλοι. Τον απορρίπτει ένα στούντιο για τα μεγάλα του αυτιά, του κάνει συμβόλαιο ένα άλλο.
Το 1931 γυρίζει 12 ταινίες με την Γκρέτα Γκάρμπο, την Τζόαν Κρόφορντ, την Τζιν Χάρλοου και τη Μίρνα Λόι. Μέσα σε 3 χρόνια, είχε γίνει ο πιο εμπορικός ηθοποιός της Αμερικής και τον αποκαλούσαν «Βασιλιά του Χόλιγουντ».
Χωρίζει την καθηγήτρια και παντρεύεται την κοσμική Ρία Φράνκλιν Πρέντις Λούκας Λάνγκαμ. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Η ταξιδιώτης», σύναψε ερωτική σχέση με την Τζόαν Κρόφορντ, τότε παντρεμένη με τον ισχυρό Ντάγκλας Φέρμπανκς. Ο Λούι Μπι Μάγιερ τους απείλησε με απόλυση σε περίπτωση που δεν τη διέκοπταν.
To 1932 περνά από ακρόαση για τον ρόλο του Ταρζάν, τον οποίον έχασε από τον Τζόνι Βαϊσμίλερ. Θα παίξει με την Τζιν Χάρλοου σε έξι ταινίες. Στα γυρίσματα του «Σαρατόγκα» η Χάρλοου πέθανε από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Στα γυρίσματα της ταινίας «Ο χαρτοπαίκτης» ερώτευτηκε την ηθοποιό Κάρολ Λόμπαρτ παρά το γεγονός ότι ήταν και οι δύο παντρεμένοι. Μετά τα διαζύγια παντρεύτηκαν.
Χαρακτηριστικό της δημοτικότητάς του είναι πως όταν έβγαλε το πουκάμισό του σε μια ταινία και δεν φορούσε φανελάκι από μέσα, έπεσαν οι πωλήσεις ανδρικών εσωρούχων κατακόρυφα στις ΗΠΑ!!!
Παρά την απροθυμία του να παίξει τον ρόλο του Ρετ Μπάτλερ, ο Κλαρκ Γκέιμπλ είναι γνωστός μέχρι σήμερα για την ερμηνεία του στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» του 1939, που του χάρισε την 3η του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η σύζυγός του Κάρολ Λόμπαρντ ήταν η πρώτη που του πρότεινε να υποδυθεί τον Ρετ Μπάτλερ, όταν του αγόρασε ένα αντίτυπο του μπεστ σέλερ, το οποίο ο Γκέιμπλ αρνήθηκε να διαβάσει.
Η ταινία βραβεύτηκε με 8 Όσκαρ συν 2 τιμητικά, αλλά ο Κλαρκ Γκέιμπλ έχασε από τον Ρόμπερτ Ντόνατ.
Ήταν άπιστος αλλά η Λόμπαρντ ανεχόταν τις ερωτοτροπίες του με άλλες σταρ, όπως με την Λορέτα Γιανγκ. Στις 16 Ιανουαρίου του 1942, η Λόμπαρντ επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο της εταιρείας TWA. Είχε μόλις τελειώσει την 57η της ταινία, το «Να ζει κανείς ή να μη ζει» και επέστρεφε σπίτι. Το αεροσκάφος της όμως συνετρίβη σε ένα βουνό κοντά στο Λας Βέγκας της Νεβάδα. Η Λόμπαρντ δηλώθηκε ως η πρώτη γυναίκα θύμα θύμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο Γκέιμπλ δέχτηκε τα συλλυπητήρια του προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ, αν και το δυστύχημα είχε προκληθεί από λάθος του πιλότου.
Ο τραγικός θάνατος της συζύγου του τον συνέτριψε και άρχισε να πίνει. Εκείνη την περίοδο, η Τζόαν Κρόφορντ τον στήριξε και συμβίωσαν για λίγο. Ο Γκέιμπλ έζησε στο αγρόκτημά του στο Εντσίνο, για το υπόλοιπο της ζωής του. Πρωταγωνίστησε σε 27 ακόμη ταινίες και παντρεύτηκε άλλες δύο φορές ενώ είχε σχέση με την Γκρέϊς Κέλλυ, μεταξύ άλλων σταρ.
«Οι αταίριαστοι» σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον, με συμπρωταγωνιστές την Μέριλιν Μονρόε και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ, θα ήταν η τελευταία τόσο για εκείνον, όσο και για τη Μονρόε. Πέθανε λίγο μετά τη λήξη των γυρισμάτων, στα τέλη του 1960 και η Μονρόε ένα χρόνο αργότερα. Ο θάνατός του οφειλόταν σε θρόμβωση των στεφανιαίων αρτηριών. Η σύζυγός του ήταν έγκυος όταν εκείνος απεβίωσε και τέσσερις μήνες αργότερα, έφερε στον κόσμο τον Τζον Κλαρκ Γκέιμπλ. Ο Γκέιμπλ είχε επίσης μια κόρη, την Τζούντι Λιούις, καρπό της ερωτικής του σχέσης με την ηθοποιό Λορέτα Γιανγκ το 1934.
Ο Κλαρκ Γκέιμπλ κηδεύτηκε πλάι στην αγαπημένη του Κάρολ Λόμπαρντ.
1971 Στράτος Παγιουμτζής, Έλληνας ρεμπέτης τραγουδιστής, από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας . Ήρθε στην Ελλάδα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά.
Μαζί με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιά και Γιώργο Μπάτη έφτιαξαν την πρώτη αμιγώς ρεμπέτικη ορχήστρα. Ήταν γνωστή ως «Τετράς του Πειραιώς». Η κομπανία γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία.
Σε πολλά απ’ τα πρώτα τραγούδια του Βαμβακάρη παίζει μπαγλαμά ή ποτηράκια, ενώ δεκάδες είναι οι δίσκοι όπου η φωνή του χαιρετίζει τους συμμετέχοντες στην ηχογράφηση «Γεια σου Μάρκο με τις ζωντανές σου τις πενιές σου», «Γεια σου Σπύρο μου με το μπουζουκάκι σου» κ.ά. Μάλιστα, κάποιες φορές χαιρετίζει και τον εαυτό του «Γεια σου και σένα ρε Στράτο με τον τζουρά σου!».
Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 η φωνή του είναι πλέον εμβληματική. Από τότε αναφέρεται μόνο με το μικρό του όνομα, ακόμα και σε ετικέτες δίσκων. Το 1938 θα τραγουδήσει Μανώλη Χιώτη και μερικά απ’ τα πιο γνωστά τραγούδια του Μπαγιαντέρα. Με τον Τσιτσάνη είχε γνωριστεί μερικούς μήνες νωρίτερα και μαζί του θα ξεκινήσει μια πολύχρονη συνεργασία. Δεκάδες γνωστά τραγούδια του Τσιτσάνη πρωτοηχογραφήθηκαν με τη φωνή του Στράτου Παγιουμτζή.
Μετά την Γερμανική Κατοχή, τραγουδά Απόστολο Καλδάρα και Γιώργο Μητσάκη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Γιώργος Ζαμπέτας τον ξαναφέρνει στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενος τη σημαντική του επιρροή στις εταιρίες. Ο Παγιουμτζής ηχογραφεί προπολεμικά ρεμπέτικα αλλά και τον ύμνο του Ολυμπιακού «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ».
Τον Οκτώβρη του 1971 καταφέρνει να βγάλει διαβατήριο (το 1937 είχε συλληφθεί για χρήση χασίς και πήγε εξορία με αποτέλεσμα να μην του εκδόσουν ποτέ διαβατήριο) και να πάει στη Νέα Υόρκη. Δούλεψε στη «Σπηλιά», όπου αποθεωνόταν απ’ τους ομογενείς. Στις 16 Νοεμβρίου 1971 «έσβησε» πάνω στο πάλκο, σε ηλικία 67 ετών. Για να τον γυρίσουν στην πατρίδα και να τον κηδέψουν, χρειάστηκε να γίνει έρανος από παλιούς φίλους και συνεργάτες του, ενώ τα έξοδα της κηδείας κάλυψε ο Γιώργος Ζαμπέτας.
1982 Θανάσης Χατζής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ.
1999 Ντάνιελ Νέιθανς, Αμερικανός μικροβιολόγος, που βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1978 για την ανακάλυψη των περιοριστικών ενζύμων.
2009 Αντόνιο ντε Νίγκρις, Μεξικανός ποδοσφαιριστής
Comments are closed.