Παγκόσμια Ημέρα Wikipedia, της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας που αντικατέστησε τους βαρείς τόμους στις βιβλιοθήκες και το ξεφύλλισμα των μαθητών. Θεσπίστηκε το 2001, από τον Jimmy Wales συνιδρυτή της Wikipedia μαζί με τον Larry Sanger, στα γενέθλια του λανσαρίσματός της!
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1559 Η Ελισάβετ Α’ στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας στο αββαείο του Γουέστμινστερ.
1759 Εγκαινιάζεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.
1820 Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας.
1822 Υπογράφεται η Διακήρυξη της Α’ Εθνοσυνέλευσης και συγκροτείται η πρώτη Επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση. Πρόεδρος του Νομοτελεστικού εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Δημήτριος Υψηλάντης πρόεδρος του Βουλευτικού.
1822 Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.
1861 Ο Αμερικανός, Ελίσα Ότις, πατεντάρει τον πρώτο ατμοκίνητο ανελκυστήρα.
1870 Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί επιλέγουν το γαϊδουράκι ως σύμβολο του κόμματός τους.
1889 Ιδρύεται στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η Coca Cola Company. Προηγουμένως είχε την επωνυμία Pemberton Medicine Company.
1892 Ο Τζέιμς Νέισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα Triangle της Μασαχουσέτης.
1919 Ο πιανίστας και πολιτικός, Ιγκνάτσε Παντερέφσκι, γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Πολωνίας.
1921 «Γεννιέται» σε ένα παγωμένο θέατρο στο Λιβόρνο το Κοµµουνιστικό Κόµµα Ιταλίας.
1936 Υψώνεται στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Τολίντο του Οχάιο το πρώτο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο από γυαλί.
1939 Συγκροτούνται επιτροπές για τη μεταφορά των οστών του Ανδρέα Κάλβου στη Ζάκυνθο και την τοποθέτηση προτομής του σε Κέρκυρα και Ιθάκη.
1947 Βρίσκεται κακοποιημένο το πτώμα της ηθοποιού Ελίζαμπεθ Σορτ, της «Μαύρης Ντάλιας» σε πάρκο του Λος Άντζελες.
1953 Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το καζίνο του Μόντε Κάρλο.
1959 Καθιερώνονται το κιλό και το μέτρο ως αποκλειστικά μέσα μέτρησης στην Ελλάδα
1961 Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέχεται πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να οργανώσει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα. Εγκαθίσταται στο Ψυχικό και αναλαμβάνει Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας.
1962 Δημοσιεύεται στο περιοδικό Record, η πρώτη ιστορία με ήρωα τον ραδιούργο βεζίρη Ιζνογκούντ, που «ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη» ανατρέποντας τον καλό χαλίφη της Βαγδάτης. Είναι δημιουργία του γάλλου σκιτσογράφου Ζαν Ταμπαρί και του συγγραφέα, Ρενέ Γκοσινί.
1968 Έπειτα από διεθνείς πιέσεις, η Χούντα χορηγεί διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου.
1973 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, διατάζει κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ, μετά τη συμφωνία με τους Βορειοβιετναμέζους.
1990 Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, 2.000 διαδηλωτές εφορμούν στο κεντρικό κτίριο της πρώην Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Στάζι, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και έπιπλα.
1992 Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Σλοβενία και την Κροατία, αναγνωρίζοντας έτσι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
1995 Στις Φιλιππίνες, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έχει τη μαζικότερη υποδοχή που έγινε ποτέ σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας. Τη λειτουργία του παρακολουθούν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.
1996 Ο Ανδρέας Παπανδρέου συντάσσει την επιστολή παραίτησης του μέσα στο Ωνάσειο, μετά από 56 μέρες στην εντατική. Παραιτείται από το αξίωμα του Πρωθυπουργού, ενώ παραμένει πρόεδρος του κινήματος και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.
2000 Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, η Ελλάδα ανατιμά το νόμισμά της. Με απόφασή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δραχμή ανατιμάται κατά 3,5% έναντι του ευρώ.
2009 Αμερικανοί επιστήμονες ανακοινώνουν ότι ανακάλυψαν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει μεθάνιο στον πλανήτη Άρη και διατυπώνουν την υπόθεση ότι υπάρχει ζωή στον εν λόγω πλανήτη.
2010 Η Digea αρχίζει τη μετάδοση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.
2015 «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» διαμηνύει από τη Ρόδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1096 Θεοδώρα Κομνηνή, Βυζαντινή πριγκίπισσα
1622 Μολιέρος, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας
1876 Ιμπν Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
1902 Ναζίμ Χικμέτ, Τούρκος ποιητής που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στη Μόσχα 3 Ιουνίου 1963
1909 Ζαν Μπουγκάτι, Γάλλος μηχανικός και σχεδιαστής των ομώνυμων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών
1918 Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, πρόεδρος της Αιγύπτου
1929 Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής, ειρηνιστής και ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων.
Θσ δολοφονηθεί στις 4 Απριλίου 1968. Ήταν Βαπτιστής ιερέας. Το 1955 ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας του μποϋκοτάζ των δημοσίων λεωφορείων της πόλης Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα εξαιτίας του φυλετικού διαχωρισμού των επιβατών. Το 1961 εμψύχωσε την εκστρατεία «Επιβάτες για την Ελευθερία», την κινητοποίηση που έφερε και το πραγματικό τέλος στους φυλετικούς διαχωρισμούς σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ηγήθηκε της «Πορείας στην Ουάσινγκτον» και εκεί εκφώνησε την ιστορική ομιλία του που ξεκινά με τη φράση «Έχω ένα όνειρο…», στην οποία περιγράφει το όραμά του για ισότητα στην αμερικανική κοινωνία.
Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών. Ήταν εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, κριτικάροντας σφοδρά την αμερικανική κυβέρνηση και το 1967 εκφώνησε τον επίσης περίφημο λόγο του «Πέρα από το Βιετνάμ».
Το 1968, και ενώ σχεδίαζε ακόμα μια πορεία προς την Ουάσινγκτον, την «Πορεία των Φτωχών», δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσσί. Βρισκόταν στον 2ο όροφο του ξενοδοχείου «Λόρεν» προετοιμάζοντας την ομιλία του. Στις 6 μ.μ. βγήκε να πάρει καθαρό αέρα στο μπαλκόνι της οδού Μέλμπερι, στηρίχθηκε στο κιγκλίδωμα και αστειεύτηκε με έναν συνεργάτη του, στο ισόγειο του ξενοδοχείου, που ετοιμαζόταν να βγάλει το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ. Έπειτα έκανε να ξαναμπεί στο δωμάτιο, χαμογελώντας ακόμα για το πείραγμα του φίλου του, όταν τον βρήκε η σφαίρα μιας κυνηγετικής καραμπίνας Ρέμινγκτον, στο σβέρκο.
Δέκα λεπτά αργότερα, οι γιατροί του νοσοκομείου που τον εξέτασαν, διαπίστωσαν απλώς τον θάνατό του.
Η ιδιοκτήτρια της απέναντι πανσιόν περιέγραψε στους πράκτορες του FBI, έναν μελαχρινό νέο, με νότια προφορά, ο οποίος νοίκιασε την προηγούμενη μέρα το μοιραίο δωμάτιο επιμένοντας να έχει θέα στον δρόμο και πλήρωσε προκαταβολικά. Ο 39χρονος Τζέιμς Ερλ Ρέι, δραπέτης από τις φυλακές του Μιζούρι, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών για ένοπλη ληστεία ήταν ο δολοφόνος. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Συνελήφθη τελικά στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη ρατσιστική Ροδεσία.
Ο Ρέι ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 99 ετών χωρίς να γίνει ποτέ δίκη. Η επίσημη εκδοχή έκανε λόγο για μεμονωμένη ενέργεια, αλλά η βαριά υποψία μιας σκοτεινής συνωμοσίας την οποία συγκάλυψαν αν δεν οργάνωσαν κιόλας οι κρατικές υπηρεσίες, αιωρείται πάντα στην αμερικανική πολιτική ατμόσφαιρα.
Τα ερωτηματικά είχαν να κάνουν με το πώς κατάφερε ένα ασήμαντο κλεφτρόνι του Μιζούρι να διαφεύγει για ένα χρόνο από το FBI και μάλιστα του Έντγκαρ Χούβερ, ταξιδεύοντας σε δύο ηπείρους με άνεση πολυεκατομμυριούχου κοσμοπολίτη, γιατί αγνοήθηκαν οι καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων που μιλούσαν για «δεύτερο πρόσωπο» στη δολοφονία του Κινγκ και γιατί οι ομοσπονδιακές αρχές απέκρουσαν πεισματικά την αξίωση της οικογένειας Κινγκ να γίνει δημόσια δίκη ώστε να λάμψει η αλήθεια.
Η κηδεία του έγινε την επόμενη μέρα στην εκκλησία του Εμπενέζερ, όπου ιερουργούσε για χρόνια ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και, πριν από αυτόν, ο πατέρας του. Παρόντες, ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Χιούμπερτ Χάμφρεϊ, η Τζάκι Κένεντι, σύζυγος του επίσης δολοφονημένου προέδρου και όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι των Η.Π.Α., με εξαίρεση τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Ρόναλντ Ρήγκαν.
Η κηδεία του μεταδόθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, πανεθνικά. Τη σορό του δεν την τοποθέτησαν σε στρατιωτικό κιλλίβαντα, αλλά σε ένα φτωχικό αγροτικό αμάξι, και δεν την έσυραν καθαρόαιμα με πένθιμα κρέπια, αλλά δύο μουλάρια. Πίσω του, 100.000 άνθρωποι, λευκοί και έγχρωμοι, τον κατευόδωσαν σε μια μεγαλειώδη πορεία 6 χιλιομέτρων, μέχρι το νεκροταφείο του Σάουθ Βιου, στον οικογενειακό τάφο.
Έλαβε μετά θάνατον πολλές διακρίσεις όπως το Προεδρικό Μετάλλιο για την Ελευθερία και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσσου. Το 1986 η 15η Ιανουαρίου, η ημέρα της γέννησής του, ανακηρύχθηκε επίσημη εορτή στις Η.Π.Α.
1949 Πάνος Μιχαλόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1967 Άλκης Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός
1972 Χρήστος Κωστής, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979 Μιχάλης Μορφής, Κύπριος ποδοσφαιριστής
1979 Άντονι Σέριτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής
1981 Pitbull, Αμερικανός ράπερ
1988 Skrillex, το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αρμάντο Κρίστιαν Πέρες, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής
1990 Κώστας Σλούκας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1519 Βάσκο Νούνιες ντε Μπαλμπόα, Ισπανός κατακτητής
1919 Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γερμανίδα πολιτικός
1928 Φωκίων Νέγρης, Έλληνας πολιτικός
1940 Καλλιρρόη Παρρέν, Ελληνίδα δημοσιογράφος, λογία και μια από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες.
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και φοίτησε στη Γαλλική σχολή των καλογραιών στον Πειραιά. Πήρε πτυχίο δασκάλας από το Αρσάκειο και ανέλαβε διευθύντρια του Παρθεναγωγείου της ελληνικής κοινότητας Οδησσού.
Παντρεύτηκε τον Κωνσταντινουπολίτη Ιωάννη Παρρέν, γιο Γάλλου πατέρα και Αγγλίδας μητέρας, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Έχοντας την υποστήριξη του συζύγου της, αποφαάσισε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια όταν το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών», που συντάσσονταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά. Η εφημερίδα εκδιδόταν επί 30 χρόνια μέχρι το 1918 που η Καλλιρρόη εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.
Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διάφορα διεθνή συνέδρια στο Παρίσι, στο Διεθνές Συνέδριο του Σικάγο και ίδρυσε την «Ένωση υπέρ της Χειραφετήσεως των Γυναικών», τη «Σχολή της Κυριακής, απόρων γυναικών και κορασίδων», το «Άσυλο Ανιάτων Γυναικών», το «Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης» και την «Ένωση των Ελληνίδων».
Το 1911 δημιούργησε το «Λύκειο των Ελληνίδων» για την καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ η δράση του είναι γνωστή μέχρι και σήμερα.
Μετά από δικά της διαβήματα, η κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη επέτρεψε τη φοίτηση των γυναικών στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο. Επίσης, η Παρρέν ήταν η πρώτη που κίνησε το θέμα της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, ήδη από τη δεκαετία του 1890, που όμως καμία κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε, ούτε του Βενιζέλου, ούτε του Παπαναστασίου.
Στις 6 Ιουνίου 1992, πάνω από πενήντα χρόνια μετά το θάνατό της, η Καλλιρρόη Παρρέν τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α’ Νεκροταφείο.
1956 Φαίδων Κουκουλές, Έλληνας βυζαντινολόγος
Comments are closed.