Διεθνής Ημέρα Χαρταετού, της κινεζικής «εφεύρεσης» που μετρά τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Στην Ινδία χαρταετοί ζωγραφίζονται σε τοιχογραφίες 500 χρόνια πριν, κατά τη Μογγολική περίοδο.
Ινδική και η έμπνευση της παγκόσμιας γιορτής τους, στο Gujarat, όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα θεαματικό φεστιβάλ στον γεμάτο χαρταετούς ουρανό.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1514 Ο Πάπας Λέων Ι εκδίδει παπική βούλα εναντίον της δουλείας.
1639 Υιοθετείται το πρώτο Σύνταγμα στην ιστορία των αμερικανικών αποικιών, που ονομάστηκε «Θεμελιώδεις Αρχές».
1690 O Γερμανός οργανοποιός, Γιόχαν Ντένερ, από το Νυρεμβέργη, κατασκευάζει το πρώτο κλαρινέτο.
1822 Ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν την Ακροκόρινθο. Οι Τούρκοι παραδίδονται, ο Κολοκοτρώνης παίρνει την ελληνική σημαία, σταυρώνει με αυτήν την πύλη και μπαίνει στο φρούριο.
1878 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επιδεικνύει το τηλέφωνο στη βασίλισσα Βικτωρία.
1900 Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Κοντσάντσι της Ρώμης.
1943 Συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Η διάσκεψη διαρκεί 11 ημέρες και αποφασίζεται ο πόλεμος να τελειώσει μόνο με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας ενώ προγραμματίζεται η απόβαση στη Σικελία.
1953 Ο στρατάρχης Τίτο εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
1954 Η Μέριλιν Μονρόε παντρεύεται τον θρύλο του baseball Τζο Ντι Μάτζιο στο Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο. Ο γάμος τους, ο δεύτερος και για τους δύο, θα κρατήσει μόνον 9 μήνες.
1965 Συναντώνται στο Μπέλφαστ για πρώτη φορά μέσα σε 43 χρόνια οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
1966 Ο Ντέιβιντ Τζόουνς ηχογραφεί το πρώτο τραγούδι του με τον τίτλο «Can’t help thinking about me». Την ίδια μέρα αλλάζει το όνομά του σε Ντέιβιντ Μπόουι για να μην τον συγχέουν με τον Ντέιβιντ Τζόουνς των «The Monkees».
1975 Προφυλακίζονται οι πραξικοπηματίες Ιωαννίδης, Παττακός, Μακαρέζος, Παπαδόπουλος, Λαδάς και Ρουφογάλης, μετά τις απολογίες τους στον εφέτη-ανακριτή Βολτή, που διενεργεί την τακτική ανάκριση για τον καταλογισμό ευθυνών για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.
1979 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ προτείνει να καθιερωθεί ως επίσημη αργία η ημερομηνία γέννησης του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
1985 Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κατακτά το 100ό της τουρνουά τένις και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζίμι Κόνορς και της Κρις Έβερτ.
1989 Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται και ρίχνουν στην πυρά αντίτυπα του βιβλίου του Σαλμάν Ρουσντί «Σατανικοί Στίχοι», θεωρώντας ότι προσβάλλει το Ισλάμ.
1994 Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπογράφουν στο Κρεμλίνο ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.
2001 Τραγικές διαστάσεις παίρνει η κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα. Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, το οποίο μεταφέρει ασθενή από την Πάτμο στην Αθήνα, με πέντε επιβάτες συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν δύο πιλότοι, η γιατρός, ο νοσηλευτής και ο ασθενής.
2004 Η εθνική σημαία της Γεωργίας, η «σημαία με τους 5 σταυρούς», επανέρχεται σε επίσημη χρήση μετά από 500 περίπου χρόνια.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
83 π.Χ. Μάρκος Αντώνιος, Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός
1858 Πάτρικ Τζόζεφ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός
1875 Άλμπερτ Σβάιτσερ, Γερμανός θεολόγος και φιλόσοφος
1919 Τζούλιο Αντρεότι, Ιταλός πολιτικός
1941 Φέι Ντάναγουεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1952 Κώστας Ιωσηφίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και μάνατζερ
1963 Στίβεν Σόντερμπεργκ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1968 L.L. Cool J., ο Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός Τζέιμς Τοντ Σμιθ
1968 Ευθύμης Μπακατσιάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1971 Αντώνης Νικοπολίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1980 Άντρια Ζίζιτς, Κροάτης μπασκετμπολίστας
1982 Βίκτορ Βαλντές, Ισπανός ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1742 Έντμουντ Χάλεϊ, Άγγλος αστρονόμος του κομήτη που πήρε το όνοιμά του
1867 Ζαν Ογκίστ Ντομινίκ Ενγκρ, Γάλλος ζωγράφος
1898 Λιούις Κάρολ, Άγγλος συγγραφέας της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων»
1951 Γρηγόριος Ξενόπουλος, Έλληνας συγγραφέας
1957 Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Αμερικανός ηθοποιός γεννημένος τα Χριστούγεννα του 1899, θρύλος του σινεμά, πρωταγωνιστής της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ.
Ίνδαλμα των γυναικών και αντρών με ταινίες όπως το «Απολιθωμένο Δάσος», «Γεράκι της Μάλτας», «Καζαμπλάνκα», «Η σειρήνα της Μαρτινίκα», «Πάθος και αίμα», «Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε» και η «Βασίλισσα της Αφρικής» που του χάρισε το Όσκαρ το 1951, παντρεύτηκε τέσσερις φορές, την τελευταία με την συμπρωταγωνίστριά του Λορίν Μπακόλ, που ήταν μικρότερη του κατά εικοσιπέντε χρόνια. Πέθανε το 1957 στο Λος Άντζελες από καρκίνο του οισοφάγου, σε ηλικία 57 ετών, καθώς ήταν βαρύς καπνιστής και πότης. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει πρώτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Στις 8 Φεβρουαρίου 1960, απέκτησε μετά θάνατον αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ στον αριθμό 6322 και έγινε έτσι από τους πρώτους ηθοποιούς που το απέκτησαν, καθώς τα πρώτα αστέρια εγκαινιάστηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η Warner Bros άλλαξε την ημερομηνία των γενεθλίων του σε 23 Ιανουαρίου 1900 «γιατί ένας άνδρας που γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων δεν θα μπορούσε να είναι τόσο κακός όσο έπρεπε να φαίνεται στην οθόνη».
Για την γοητευτική ουλή στα χείλη του, κυκλοφορούσαν πολλές εκδοχές για το πώς την απέκτησε. Είναι όμως η «Καζαμπλάνκα» με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν που χάρισε στον Μπόγκαρτ την πρώτη από τις τρεις υποψηφιότητες του για Όσκαρ.
Επειδή ήταν ψηλότερη, ο Μπόγκαρτ είχε ειδικά τακούνια στα παπούτσια του σε ορισμένες σκηνές. Έπαιζε σκάκι σε επίπεδο τουρνουά στην πραγματική ζωή, απολαμβάνοντας συχνά παιχνίδια με μέλη του συνεργείου και του καστ. Η «Καζαμπλάνκα» κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στα 16α Όσκαρ το 1943. Ο Μπόγκαρτ προτάθηκε για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, αλλά έχασε από τον Πολ Λούκας.
1977 Αναΐς Νιν, Γαλλίδα συγγραφέας
1992 Νικόλαος Αλαβάνος, Έλληνας πολιτικός
2001 Κώστας Ρηγόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
2007 Βασίλης Φωτόπουλος, κορυφαίος Έλληνας σκηνογράφος
2016 Άλαν Ρίκμαν, Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Σαίξπηρ, δίνοντας παραστάσεις βασισμένες σε σύγχρονες και κλασικές θεατρικές παραγωγές, αλλά παγκόσμια αγαπητός από τις ταινίες Harry Potter!
Ο πρώτος σημαντικός τηλεοπτικός ρόλος που είχε ήταν το 1982 στη σειρά The Barchester Chronicles, ωστόσο η μεγάλη του πρώτη διάκριση ήρθε με τον ρόλο που είχε ως ο Vicomte de Valmont στη θεατρική παραγωγή Dangerous Liaisons το 1985, για τον οποίο υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Τόνυ Καλύτερου Ηθοποιού.
O Χανς Γκρούμπερ της ταινίας «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» με τον Μπρους Γουϊλις, ο Τζέιμι της ταινίας «Truly, Madly, Deeply», ο Σερίφης στον «Ρομπέν των Δασών», ο Χάρρυ του «Αγάπη είναι…», ο Ράσπουτιν στο «Dark Servant of Destiny» ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα και Έμμυ, Άλαν Ρίκμαν πέθανε στα 69 του από καρκίνο στο πάγκρεας.
Comments are closed.