Ο ιός πλήττει κυρίως παιδιά κάτω των 14 ετών, ενώ οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της εξάπλωσης.
Ο HMPV και η απειλή που συνιστά
Ο HMPV είναι γνωστός από το 2001 και προκαλεί συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και ρινική συμφόρηση. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη είναι ήπια, σε ευπαθείς ομάδες, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή άλλες σοβαρές επιπλοκές.
Σε αντίθεση με τον COVID-19, για τον HMPV δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική αντιιική θεραπεία. Η αντιμετώπιση περιορίζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
#China is allegedly facing a new health crisis as the #HMPV outbreak rapidly spreads across the country, raising global concerns.https://t.co/hVh5htKlWg pic.twitter.com/5BZkkDf3GF
— Hindustan Times (@htTweets) January 3, 2025
Αντιδράσεις των αρχών και ανησυχία του κοινού
Το Πεκίνο υποβαθμίζει την κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ετήσιο χειμερινό φαινόμενο». Παρ’ όλα αυτά, εικόνες από υπερπλήρη νοσοκομεία και ασθενείς με μάσκες έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις για ενδεχόμενο νέο ξέσπασμα, θυμίζοντας τις πρώτες μέρες της πανδημίας COVID-19.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση φέτος φαίνεται λιγότερο σοβαρή συγκριτικά με πέρυσι. Ωστόσο, οι τοπικές υγειονομικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρότερη παρακολούθηση και έχουν δρομολογήσει πιλοτικά προγράμματα για την αναφορά κρουσμάτων πνευμονίας άγνωστης προέλευσης.
💢 #HMPV has been around for years. The symptoms seem to be more severe this year than in previous years (Influenza + COVID-like). The same thing happened in #China in 2023.
Most cases are mild, but young children, adults over 65 and people with weakened immune systems are at a… pic.twitter.com/q2UGiZAmgM
— Saikiran Kannan | 赛基兰坎南 (@saikirankannan) January 3, 2025
Διεθνείς επιπτώσεις και προειδοποιήσεις
Το Χονγκ Κονγκ, η Καμπότζη και η Ταϊβάν παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τη σημασία της πρόληψης. Παράλληλα, ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για συχνή υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συγχρωτισμού.
Η κατάσταση βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος, προς το παρόν, δεν έχει χαρακτηρίσει το ξέσπασμα ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η εμπειρία της πανδημίας COVID-19 έχει αυξήσει την ευαισθησία στις αναπνευστικές λοιμώξεις. Παρότι οι αρχές επιχειρούν να κατευνάσουν την ανησυχία, η αυξημένη προσοχή και τα αυστηρά μέτρα παρακολούθησης κρίνονται απαραίτητα για την αποφυγή μιας νέας παγκόσμιας κρίσης υγείας.
πληροφορίες: independent.co.uk
Comments are closed.