RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15/10/201710:29

Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Τα γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες παχαίνουν τελικά;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Την περασμένη δεκαετία, οι Αμερικανοί κατανάλωσαν άπειρα προϊόντα με τεχνητά γλυκαντικά στην προσπάθεια απώλειας κιλών ή διατήρησης του βάρους.

Γνωστά ως γλυκά υποκατάστατα της ζάχαρης, χωρίς πολλές θερμίδες που θα πάχαιναν, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη έγιναν ανάρπαστες και τοποθετήθηκαν παντού. Πρόσφατα όμως, η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να εξετάζει τα μόρια αυτά με αυξανόμενη καχυποψία, εν μέσω μελετών που τις συνδέουν με αυξημένο λίπος στην κοιλιά – και ψεύτικες, αλλά ευρέως διαδεδομένες φήμες ότι οδήγησαν σε πράγματα πολύ χειρότερα. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση τους παραμένει στα ύψη λόγω της απλής μαθηματικής εξίσωσης: Λιγότερες θερμίδες σημαίνει λιγότερο βάρος.

Τόσο η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, όσο και η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, έδωσαν τη σφραγίδα τους για έγκριση σε τεχνητά γλυκαντικά με δηλώσεις που αναφέρονται στις ιστοσελίδες τους το 2014 και οι Αμερικανοί συνέχισαν να τις χρησιμοποιούν σε τεράστιες ποσότητες.

Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών προσπάθησε να καταλάβει εάν τα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες γλυκαντικά πραγματικά ανταποκρίνονται στην υπόσχεσή τους με την πάροδο του χρόνου. Ο Μέγκαν Αζάντ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και άλλοι, εξέτασαν δεκάδες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των υποκατάστατων της ζάχαρης στην υγεία, προσπαθώντας να δουν αν υπάρχει επικρατούσα τάση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όχι μόνο τα τεχνητά γλυκαντικά ήταν αμφιλεγόμενα στη διαχείριση του βάρους, αλλά οι άνθρωποι που τα έπιναν συνήθως, είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε μια ακόμα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, οι οποίοι ήθελαν να διερευνήσουν εάν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών χωρίς θερμίδες άλλαζαν την ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Μερικοί από τους 27 υγιείς εθελοντές που προσλήφθηκαν για τη μελέτη έλαβαν το ισοδύναμο γλυκαντικό που θα περιείχε 1,5 λίτρο αναψυκτικού την ημέρα, με τη μορφή καψουλών δύο διαφορετικών γλυκαντικών, σουκραλόζης και ακεσουλφάμης Κ. Οι υπόλοιποι στη μελέτη έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι δοκιμές στο τέλος των δύο εβδομάδων έδειξαν ότι η απόκριση του οργανισμού στη γλυκόζη ήταν μειωμένη. “Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να μειώσουν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και υπογραμμίζει τη πιθανότητα υπερβολικών επιπέδων γλυκόζης μετά το γεύμα σε χρήστες συνήθων μη θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών, που θα μπορούσαν να τους προδιαθέσουν να αναπτύξουν τύπο 2 διαβήτη », δήλωσαν οι συγγραφείς.

“Νομίζαμε ότι αρχικά οι θερμίδες ήταν το πρόβλημα και βάλαμε στη διατροφή κάτι που είχε μηδενικές θερμίδες, οπότε είμασταν καλά”, δήλωσε ο Αζάντ στο The Washington Post. «Αλλά μαθαίνουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τις θερμίδες».

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το να καταναλώνουν αναψυκτικά με γλυκαντικά είναι εξίσου καλό με το να πίνουν νερό, λέει ο Αζάντ. Άλλοι μπορεί να καταναλώνουν κατά λάθος τεχνητά γλυκαντικά σε προϊόντα όπως γιαούρτι και granola bars.

“Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία από μελέτες καλύτερης ποιότητας για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον ένα ερωτηματικό, σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση αυτών των ποτών”, δήλωσε.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.2.202512:30

            Η ψηφιακή εποχή διαμορφώνει ένα ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν η ψηφιακή οικονομία, η ψηφιακή κυβέρνηση, η ψηφιακή κοινωνία, οι ψηφιακές επιχειρήσεις, η ψηφιακή ζωή και η ψηφιακή ταυτότητα.   Η ευρεία εφαρμογή ψηφιακών

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202518:49

  Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε όλη τη χώρα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε άτομα από 16 έως 30 ετών. Παράλληλα, θα υπάρξει τρίωρο «λουκέτο» στα φαρμακεία την ίδια ημέρα και

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202517:18

  Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του προαναγγέλλει ότι θα ξεκινήσουν στις 26 Φεβρουαρίου να αποστέλλονται τα SMS για δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μετά από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων αλλά και αναβολών, η ηγεσία του υπουργείου υγείας ανακοινώνει για

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202509:45

  Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο τρέχον τεύχος του The Journal of Sexual Medicine, υποδεικνύουν ότι υπάρχει αντίστροφη αιτιώδης σχέση μεταξύ του ρυθμού βάδισης και του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργία και ότι το γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι ένας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202509:23

  Πρόκειται για ένα ρομποτικό ορόσημο που στοχεύει στην ακριβή προσομοίωση του ανθρώπινου σώματος, συνδυάζοντας βιολογικά εμπνευσμένους μηχανισμούς με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Protoclone διαθέτει πάνω από 200 μοίρες ελευθερίας κίνησης, ενσωματώνει περισσότερες από 1.000 μυϊκές

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

20.2.202507:58

  Η εταιρεία iSquare του Ομίλου Quest, o επίσημος διανομέας όλων των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως η Apple παρουσίασε το νέο iPhone 16e. To νέο smart phone, όπως αναφέρεται στην σχετικά ανακοίνωση, εντάσσεται

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή