Αυτά τα έντομα, γνωστά και ως «σφήκες δολοφόνοι», φτάνουν τα 3,3 εκατοστά και είναι ικανά να εξολοθρεύουν ολόκληρες κυψέλες μέσα σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με έρευνα του 2021, οι σφήκες χρησιμοποιούν ομάδες ανίχνευσης για να εντοπίσουν κυψέλες και να συγχωνευθούν με άλλες σφήκες πριν επιτεθούν.
Οι νότιες γιγάντιες σφήκες (Vespa soror) δεν πρέπει να συγχέονται με τις ασιατικές σφήκες (Vespa velutina), οι οποίες έχουν επιβιώσει και στον Βρετανικό χειμώνα φέτος. Οι νότιες γιγάντιες σφήκες χτίζουν φωλιές κάτω από το έδαφος και είναι μεγαλύτερες από τις ασιατικές, που συνήθως φτάνουν τα 2,5 εκατοστά.
Όπως γράφει το Sky News, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο *Ecology and Evolution* καταγράφει δύο θεάσεις αυτών των σφηκών στην περιοχή Σιέρο της Ισπανίας, το 2022 και το 2023. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φωλιά τους υπάρχει τουλάχιστον για έναν χρόνο και μπορεί να επηρεάσει το τοπικό οικοσύστημα. Οι νότιες γιγάντιες σφήκες κυνηγούν επιθετικά μέλισσες, σφήκες και άλλους οργανισμούς, γεγονός που απειλεί την ισορροπία του οικοσυστήματος και τη μελισσοκομία.
Ο Ομάρ Σάντσεθ, επικεφαλής της έρευνας, εκτιμά ότι τα έντομα πιθανότατα έφτασαν στην Ισπανία μέσω φορτηγού πλοίου και επισημαίνει ότι η μείωση του πληθυσμού των μελισσών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην επικονίαση και τις καλλιέργειες. Οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τη φωλιά, κάτι που είναι δύσκολο καθώς η φωλιά βρίσκεται πάνω από 30 μέτρα κάτω από το έδαφος. Ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι το τσίμπημα των σφηκών μπορεί να είναι πολύ επώδυνο για τον άνθρωπο.
Comments are closed.